Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Scrisoare catre Claudiu Roman

Draga Claudiu ,

Stiu ca aceste randuri sunt tardive si nu mai pot ajunge la tine. Macar daca ar ajunge la alti tineri sau batrani care sufera in tacere considerand ca viata lor este un esec si ca nu isi mai pot depasi conditia mediocra sau chiar submediocra in care au ajuns.
Gestul tau este unul, consider eu, extrem mai ales ca nu era vorba nici de o boala in stadiu terminal, nici de alte lucruri care sa te impinga iremediabil spre sinucidere.
Am tot stat si m-am gandit daca sinuciderea este un act de curaj sau de lasitate. Constiinta umana are totusi un filtru si instinctul de conservare te poate impiedica sa faci gesturi extreme.
Incerc sa dau cateva exemple de oameni, de altfel, foarte cunoscuti care au ajuns si ei la limita rabdarii si au gustat si ei din deziluzia esecului.
Sa incep cu Henry Ford. Parintele Ford Motor Company  a incercat de cinci ori diverse idei de afaceri. Toate cu acelasi rezultat = FALIMENT. Era asa inglodat in datorii incat nu avea nici dupa ce sa bea apa. Si a mai incercat si a sasea oara. Si asa s-a nascut masina FORD.
Sa trec acum la Thomas Alva Edison care ca elev nu a stralucit deloc, chiar dimpotriva. Profesorii ii tot spunea ca "este prea prost pentru a invata ceva". Aceste vorbe nu l-au descurajat si asa avem si noi urmasul phonografului, a becului electric si a camerei de filmat.
Marele Beethoven canta asa ciudat la vioara in copilarie incat profesorii lui erau siguri ca nu va ajunge niciodata nimic in muzica, mai ales compozitor.
Cunoscuta autoarea a serie Harry Potter, JK Rowling absolvise de 7 ani universitatea, avea un divort proaspat in urma ei si fusese diagnosticata de DEPRESIE si avea ganduri sinucigase. Totusi mai avea o speranta. Un manuscris inca neterminat inceput intr-o calatorie cu trenul de la Londra la Edinburgh in perioada cand era somera. A finalizat cu chiu cu vai manuscrisul (Harry Potter si Piatra Filosofala) si a incercat la 12 edituri sa isi publice opera. Intr-un final editura Bloomsbury a hotarat sa-l tipareasca si i-a platit un avans de 1500 lire sterline. Editorul ei a sfatuit-o sa-si caute o slujba spunandu-i ca romanul nu va avea mare succes.
Un DJ care anima oamenii dandu-le din energia si optimismul lui nu are voie sa se sinucida. Ar fi la fel ca un psiholog care se sinucide. Chiar daca unica ta calitate in viata ar fi fost sa faci oamenii sa cante si sa danseze tot era un lucru minunat. Si ar fi trebuit sa fie deajuns.
Pacat ca ti-ai intrerupt voluntar calatoria. Cine stie unde te-ar fi dus ?
Din pacate nu o sa afli niciodata. Si asta este pacat!
Numai cine a vazut fata hidoasa a depresiei in toata amploarea ei poate iubii mai mult viata si se poate bucura ca exista si un maine. Oricat de adanca ar fi valea in care ai cazut tot exista in fata un munte de urcat. Poate la fel de inalt, daca nu mai inalt!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu