Totalul afișărilor de pagină

joi, 18 septembrie 2014

Descalecatul la Negru!

Negru Voda ! Cine nu a auzit de legendarul rege intemeietor al Tarii Romanesti (Valahiei).
Am tot citit si rascitit o lucrare in care brusc eram cumani si nu stiam asta. Sau ca pe Negru Voda il chema Thocomerius.
Nu mai are rost sa insist asupra faptului ca nici cumanii, nici pecenegii nu au devenit sedentari in Valahia. Ei au ramas tot niste razboinici gata oricand sa purceada la lupta, fie impotriva bulgarilor, fie impotriva romeilor (bizantinilor), fie impotriva ungurilor.
Sa analizam putin perioada anilor 1290 cand se presupune ca Negru Voda ar fi trecut Carpatii si ar fi ajuns in zona Curtea de Arges - Campulung.
Cel mai important reper in  aceasta perioada este Imperiul Mongol cu al sau fantastic conducator Genghis Han care in 1206 a devenit Khan. De acolo imperiul lui a ajuns pana in Europa, pe care a zguduit-o temeinic. De fapt la moartea lui in 1227 imperiul mongol se intindea de la Oceanul Pacific pana la Marea Caspica. Au fost urmasii lui cei care au ajuns pana in Bohemia. In drumul lor au zbrobit putin mai inainte armata cumana .Asadar faimosii cumani mai ramasesera vreo 40000 de suflete si au cerut protectie de la regele ungar. A venit si randul coalitiei armate ungaro-templiera-croato-poloneza in batalia de la Mohi din 1241. Mohi este acum undeva in Ungaria la 60 de km de Satu Mare mai la vest. Si drumul lor spre vest a continuat.
Tavalugul mongol terorizase pana la isterie Europa. Pentru ca asa ceva sa nu se mai intample Ungaria, in special, a incercat sa-si securizeze arcul Carpatic. Pentru asta a admis teutonii, in prima faza, apoi a colonizat masiv cu sasi. Asa a aparut Siebenburgen. Asta din nordul Carpatilor.
Si in sud a fost fierbere mare. Asanestii (vezi un articol anterior) au ajuns si ei in Valahia si si-au cautat ajutoare in fratii lor vlahi nord-dunareni pentru a se lupta cu bizantinii. Si au gasit ajutor si la cumani.
Intre 1240 si 1290 au fost mari miscari de trupe in Valahia. De la est au venit spre vest mongolii. Apoi de la vest spre est au venit refugiatii cumani si mai apoi colonistii sasi. De la sud au venit vlahii sud-dunareni sub conducerea Asanestilor in cautare de intariri.
Prinsi in acest iures romanii au ramas pe loc, mai ales in zona montana unde isi vedeau de obiceiurile lor pastorale.
Ceea ce este foarte important si vreau sa amintesc aici este sistemul de culori folosit de catre razboinicii mongoli în stepă pentru orientare:
(kara) negru: nord, 
(Ak) roșu: sud,
albastru: est,
alb: vest
și
(altin) galben (auriu): centru.
Ulterior mongolii si-au si denumit hanatele lor in culori. Exemplul cel mai cunoscut Hanatul Hoardei de Aur ( adica de centru).
Sa recapitulam: In ordinea militara din acele vremuri, o armata care venea dinspre Nord era denumita in acte KARA ORDU (armata neagra), iar conducatorul ei era de asemenea numit KARA-KHAN ! Adica NEGRU VODA!
Nimic mai simplu.
Oare Marea noastra = Marea Neagra de ce oare se numeste asa ???
Pentru ca otomanii aveau doua mari : Marea Neagra la nord (KARADENIZ) si Marea Mediterana la sud (AKDENIZ). Tot atat de simplu.
In final degeaba cautam cumani, pecenegi, slavi, bulgari, unguri, gepizi sau chiar sasi la conducerea Romaniei. Am avut un ROMAN!!! Un mare razboinic participant la expeditiile mongole si cu pricepere in arta razboiului stabilita de mongoli. Avea si un senior. Pe regele Ungariei.
Un razboinic roman cu ceata lui de viteji au traversat Carpatii de la nord la sud ajungand in zona Curtea de Arges- Campulug- Targoviste  acolo unde au fondat primul stat romanesc = TARA ROMANEASCA (VALAHIA). El devenind DUX BLAHORUM un vasal al Regelui Ungariei.
Asa erau atunci vremurile si Ungaria era o mare putere regionala alaturi de Imperiul Bizantin, de Hanatul mongol, de Polonia-Lituania si poate si de regatul Asanestilor.
A descalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea!!!
O POVESTE???


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu