Totalul afișărilor de pagină

joi, 25 septembrie 2014

Despre compasiune !

Cred ca in ziua de astazi ceea ce ne lipseste cel mai mult este compasiunea. Nu mila si nici compatimirea. Cu toate ca in DEX scrie ca sunt similare eu totusi sesizez o oarecare diferenta. Cuvantul compasiune ne vine din franceza, dar la fel de bine suna si in romana. Pe cand in engleza deja se indeparteaza de ideea de dragoste.
CU PASIUNE! Ar fi pe scurt traducerea mea. Pasiunea in sens de dragoste, ceva luminos. In engleza pasiune ar fi echivalent cu patima adica tot compatimire, dar mai mult spre sensul trist si mai intunecat.
Trebuie sa rezonam cu cel care are nevoie de compasiunea noastra, adica trebuie sa avem pe undeva si un pic de iubire.
De unde pana unde subiectul asta.
Ieri Andrei a reluat antrenamentele de inot. S-au dus zilele cand era aproape singur cu antrenorul. Acum asteptarea lui Daniel a dat roade si are mereu culoarele din bazin pline. Are peste zece copii la fiecare ora. Tot ieri a venit un baietel de patru ani sa invete si el sa inoate. Si cum era aglomeratie mare, baietelul a fost lasat singur pe un culoar cu aripioarele lui sa se descurce singur. Toata gasca de pustani mult mai mari decat piticul aproape l-au inecat. Andrei a iesit din bazin si l-a atentionat pe Daniel de ce i se intampla baietelului. A avut compasiune pentru chinurile micutului. Raspunsul a venit promt si dur : NU este treaba ta, treci in bazin si vezi-ti de ale tale!
Poate asa si era. Nu era treaba lui Andrei. Dar a simtit o nedreptate si a iesit in fata si a spus ce a avut de spus.
La sfarsitul orei l-am regasit trist. Chiar a plans putin. Am incercat sa-i explic ca asa este viata. O lupta continua pentru supravietuire in care cei mai puternici razbat. Dar i-am spus ca mai puternici decat cei mai puternici sunt cei care arata compasiune si isi iubesc aproapele. Cei care cred intr-o cauza si iau pozitie pentru ceea ce cred ei ca este important.
O noua lectie de viata pentru Andrei. Am fost impresionat de cat de profund este si cata compasiune poate simti. Iubeste natura si este un ecologist convins. Iubeste animalele si pretuieste si viata unei furnici.
Nu stiu daca compasiunea lui a fost insuflata sau este ceva din nastere. Dar totusi mai vad o speranta pentru ziua de maine.
Daca macar o parte dintre copii nostri dezvolta sentimentul compasiunii sigur viitorul nu va fi sumbru.
CU PASIUNE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu