Totalul afișărilor de pagină

marți, 30 septembrie 2014

Crezul unui inginer de instalatii !

Nu mai stiu cum am ajuns la Facultatea de Instalatii. Era in anul 1988 si pe atunci nu cred ca aveam prea multa minte, ceea ce nu pot garanta nici in ziua de azi. Cert este ca viata daduse cu mine deja de pamant destul de serios si eu parca intelegeam oarecum despre ce este vorba. Ca sa fiu mai explicit la varsta aceea incepeam sa inteleg ceea ce eu incerc acum sa-l fac pe Andrei sa inteleaga la nici 10 ani. Adica in viata reusita se bazeaza pe 90 % transpiratie, 5 % noroc si 5 % talent. Nu neaparat in ordinea asta, dar eu prea ma concentram pe ultimii 5% poate sub forma de inteligenta.
Acum daca stau bine sa ma gandesc ca sa evadezi din mijlocul clopotului lui Gauss ai nevoie sigur de peste 90% transpiratie.
Sa revenim la perioada de inceput a carierei mele de inginer de instalatii. Imi aduc si acum aminte momentul in care stateam cocotat pe gardul de fier sa vad daca am intrat sau nu. Nu stiu ce s-a intamplat in acel an dar competitia a fost destul de dura chiar si pentru Facultatea de Constructii. Au fost 12 pe un loc, medie demna de ASE sau chiar Medicina. In toata nebunia aia, uitandu-ma pe lista am vazut, cu surprindere, ca am intrat de pe locul 4 la examenul de admitere cu o nota la fizica de care sunt tare mandru chiar si acum. Sa zice ca Fizica era deja de partea mea in drumul pe care incepeam sa il parcurg. Pentru cine nu a auzit de repartitie si de alte minuni din perioada de dinainte de 1989 eu zic sa se opreasca cu cititul aici.
Asadar Facultatea de Instalatii era cea mai apropiata de casa mea. Sa zicem ca asta a fost un motiv. Avand in vedere ca in familia mea mama urmase cursurile de la Facultatea de Filologie din Universitatea Bucuresti si tatal care absolvise Dreptul, drumul meu spre cariera tehnica era absolut intamplator si poate usor materialist in acei ani.
Am ajuns si la primele mele examene. Fiind vorba de materii generaliste nu as putea spune ca am fost foarte captivat. Culmea ironiei este ca am participat in primul an de studii la doua Olimpiade. Cea de Istorie si la Germana. Asta da inginer in devenire. Si savuram si ora de filosofie unde aveam discutii subversive cu profesorul despre oranduirea socialista. Ce vremuri!
A venit si revolutia si viata mea a inceput sa se schimbe. Parca incepeam sa ma mai maturizez si eu un pic.
Am inceput sa descopar frumusetea si diversitatea domeniului instalatiilor. Au inceput sa apara si afinitati cu profesorii si cu materiile predate. Culmea era ca erau materii care imi placeau in toate trei domeniile. Adica Electricitate, Apa si Caldura. Sfanta Treime a Instalatiilor cu toti sfintii aferenti.
Incepusem sa imi pun problema examenului de diploma. Atunci un profesor m-a intrebat daca nu vreau sa imi sustin lucrarea de diploma cu el. Am fost tare mandru de acea oferta si am acceptat fara ezitare. Am inceput sa imi pregatesc lucrarea cu tema " Iluminatul unui tunel rutier". In paralel mai ajutam si o colega la o alta lucrare " Iluminatul unui stadion de fotbal". Nu uitati ca era anul 1993 si nu prea existau PC-uri.
Dar viata imi mai rezerva o surpriza. Pentru ca aveam note bune am fost propus sa plec in Franta la Paris cu o bursa TEMPUS pentru 3 luni. Anul 1993 ma prinde la Paris unde am fost detasat la o firma multinationala specializata in gestionarea informatica a consumului energetic. Trei luni de zile am fost la birou si pe teren ca si un inginer stagiar angajat al firmei respective si astea pe gratis! Ca doar eram din Romania. Am participat la auditarea energetica a unui spital sub toate aspectele. A rezultat un audit energetic dupa legislatia franceza care avea si concluzii si solutii de economisire la final. Asa s-a nascut si noua mea lucrare de diploma " Gestiunea informatica a energiei". O lucrare mereu actuala, mai ales in ziua de azi in care toata lumea vrea sa fie VERDE si cu certificat energetic A++! Asta faceam eu acum peste 20 de ani. O tempora!
Dupa ce am terminat cu examenul de diploma si am luat 10, a urmat o perioada de asteptare. Nu foarte mare caci un bun prieten la vremea aceea mi-a propus sa lucram impreuna ca si instalatori.
Am acceptat bucuros fiind adeptul invatatului meserie de jos. Adica sa stiu si eu sa pun canepa pe filet, sa dau un filet, sa cunosc diametrele din ochi si alte chestii care nu te invata in scoala.
Urmatorii 20 de ani ii povestesc pe fast-forward.
Am lucrat in executie, in proiectare, in consultanta, in project management.
Am lucrat si in barca executantului si in barca beneficiarului. Asa ca stiu cum se vad lucrurile si dintr-o parte si din alta.
Am lucrat la firme romanesti si am lucrat si la firme straine. Am lucrat cu ingineri si arhitecti romani, am lucrat si cu ingineri si arhitecti straini.
As putea sa ma laud spunand ca le-am cam vazut pe toate. Si inca sunt tanar (ma rog, accpetabil)!
Acum indraznesc sa spun ca am inceput sa inteleg cu adevarat despre ce este vorba in instalatiile in constructii. Adica sa poti imblinzi natura si sa o aduci in casa ta incercand sa te bucuri de tot confortul posibil.
Sa zicem ca omul a locuit din timpuri imemoriale in pesteri. Pestera era un adapost care putea rivaliza oricand cu o structura din beton armat din zilele noastre. Ceea ce -la transformat pe om de-a lungul timpului in epopeea civilizarii lui a fost confortul pe care si l-a creat. Si aici as putea spune ca Arhitectul si Inginerul de Instalatii au umanizat pestera primordiala si au umplut-o de confort pana ce a ajuns la casa inteligenta din ziua de azi, pardon era sa spun pestera inteligenta.
Si atunci unde este partea cu crezul?
Dupa peste 20 de ani de experienta as putea spune ca nu am vazut o lucrare care sa-si respecte  100% proiectul sau sa se incadreze 100 % in buget. Poate sa se incadreze in buget da, dar cu minusuri la calitate.
Si acum ajung la chestiune.
Credeam ca criza din ultimii ani o sa faca o separare a profesionistilor de impostori. Si mai credeam ca inevstitorii vor primii ceea ce merita de banii lor.
DAR NU!
Inca pe piata sunt o groaza de diletanti care o duc foarte bine!
Inca pe piata sunt contracte in care beneficiarul crede ca va primi ceva si executantul stie ca ii va oferi altceva!
Si aici intervine crezul meu!
Eu cred ca in Romania lucrarile de instalatii vor fi corect proiectate, corect executate si ca beneficiarii isi vor angaja personal de specialitate care sa le reprezinte in modul cel mai onest cu putinta interesele!
Mai cred ca pretul pe care cineva il va plati va reflecta exact ceea ce isi va dori. Si mai ales ca un beneficiar va intelege exact ca va plati pentru o anumita calitate si o anumita solutie. Pe care nu le va schimba!
Mai este mult de lucru in acest domeniu. Sunt inca multe firme care ofera solutii care pot fi imbunatatite si mai sunt inca multi beneficiari care facand apel la necunoasterea lor distrug multe proiecte.
Tare mult as vrea ca fiecare investitor sa aiba o echipa profesionista in spate care sa discute aceeasi limba cu ofertantii si pretul stabilit sa ofere satisfactii maxime atat celui care da banii cat si celui care realizeaza lucrarea.
Acum in 2014 asta este ceea ce cred eu!
Si asta si sper sa si realizez daca voi putea.
Asa ca daca cineva este interesat de viziunea mea il astept sa ma contacteze.
Un proiect bun, un deviz bun si o urmarire a lucrarilor de calitate este cheia succesului!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu