Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 noiembrie 2011

Cum ne iubim Conducatorii?

Am avut nu demult o revelatie referitoare la cat de mult isi iubesc si isi apara romanii conducatorii. Si parca se distinge un model existential!
Se vedem faptele asa cum le-am interpretat eu:
Mihai Viteazul. Unul din marii nostri eroi nationali. Primul unificator. Mare comandant de osti si strateg militar. Si cum a murit el? Asasinat in propriul sau cort in mijlocul taberei sale amplasate la cativa km de Campia Turzii. Desi inconjurat de capitanii sai si de ostasii sai (olteni si nu numai) oamenii generalului Gheorghe Basta au intrat si asasinat netulburati de nimeni pe eroul roman. Doar capul a fost recuperat de unul din capitanii sai. CIUDAT!!! NU? In mijlocul propriei armate!
Tudor Vladimirescu. Nu discut aici calitatea de fost ofiter al armatei ruse si nici de calitatea de cetatean rus. Nici macar de jocurile facute de boierii romani. Nu vreau sa reamintesc de umilinta pe care grecii i-au administrat-o Valahiei. Nici de voracitatea regimului fanariot. Ma intreb doar cum a fost posibil ca Iordache Olimpiotul sa-l aresteze pe Tudor (din nou din mijlocul propriei tabere) si nimeni sa nu intervina. NIMENI! A urmat un proces la Targoviste ( tot acolo!!!!!!), de fapt un simulacru de proces incheiat cu condamnarea la moarte a lui Tudor. Si asta in ROMANIA!!!! CIUDAT!
Alexandru Ioan Cuza. Domn al Unirii. Mare reformator. Parintele SECULARIZARII. Si mare dusman al Parlamentului acuzat de coruptie si de interese contrare celor nationale. Si.....
Intr-o noapte este obligat sa abdice. Si apoi sa stea ascuns in Bucuresti. Si sa fuga in Germania, la Heilderberg. Si sa nu poata reveni in tara niciodata! A semnat o hartie si GATA???? Nimeni nu l-a plans?! Nimeni nu a strigat dupa el?! Pe scurt ERASE sau DELETE din Istorie?! CIUDAT?!
Maresalul Antonescu. A fost un om de cuvant. De prea mare cuvant. Si a fost mentor pentru sute de ofiteri din Armata Regala. Si multi il divinizau. 23 august il gaseste intr-o audienta la Rege. Si acolo si ramane in camera seifului inchis. Si arestat. Si predat rusilor. Si nimeni nu a plans dupa el. Toti elevii lui i-au intors spatele si au aderat la Insurectie. Si la intoarcerea armelor. Ciudat??!!
Regele Mihai. Tanar monarh calit prin arestarea lui Antonescu. Comisari sovietici ii prezinta actul de abdicare si conditiile plecarii. Si el semneaza. Si pleaca. Si lasa Romania. .................
Nicolae Ceausescu. Stapan absolut, el si familia lui controlau totul. TOTUL. Si a ajuns sa cheme singur oamenii in strada in 21.12.1989. Si a fugit cu elicopterul de pe CC in dimineata zilei de 22.12.1989. Si a facut autostopul dupa ce a fost lasat pe camp de elicopter. Judecat tot la Targoviste :) Si executat. De Craciun.
Eu sincer vad un model existential in asta. Poate sunt prea superficial. Poate viata este mult mai complexa decat este ea relatata in cartile de istorie.
Care Istorie?
A!
Iubiti Conducatori! Mai cititi Istoria. Nimeni nu este vesnic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu