Totalul afișărilor de pagină

luni, 28 noiembrie 2011

Luna cadourilor

Începe nebunia! La mine o sa inceapa putin mai devreme, chiar de Sfantul Andrei. Asa ca sa te tii!
Cadouri, cadoutze, atentii si macar ceva simbolic. Asta inseamna luna decembrie.
Si Black Friday a fost doar inceputul nebuniei.
Toata lumea vrea ceva. Toata lumea are nevoie de ceva. Nu conteaza ca se va strica repede, nu conteaza ca mai are asa ceva. Important este ca trebuie cumparat sau musai primit cadou.
Ce ne defineste in ziua de azi cel mai bine: CUMPARATURILE!!!
Nu putem trai fara ele. Si in marea majoritate cumparam lucruri de care fie uitam intr-o saptamana de ele, fie vor zace prin nu stiu ce dulap langa alte zeci de lucruri obligatorii la vremea lor.
Primii atinsi de maladie sunt copiii. Aici si TV are un rol major. Nu exista program care sa nu le atace neuronul pana la satietate cu minunatele jucarii de pe piata si cum viata lor va deveni mai interesanta odata cu primirea acelor jucarii. Si mintea si sufletul lor se umplu pana la refuz de atacul reclamelor. Insasi viata lor depinde de acea jucarie. Si sufera daca nu o primesc. Si raman chiar si traumatizati. Dar oferta este infinita si maiestria reclamelor nu prea mai lasa loc de alegere. TOATE trebuie cumparate.
O NEBUNIE!
Povestea Craciunului pare frumoasa si chiar si are o oarece morala:
     Dupa un an de munca si (eventual) de realizari familia se strange in jurul bradului de Craciun si deschide cadourile surpirza petrecand un frumos timp impreuna si bucurandu-se de o atmosfera festiva. Nimeni nu este uitat si toti sunt surprinsi de ce gasesc inauntrul cadourilor. A aparut mai apoi si motivatia copiilor in a face fapte bune si de a fi cuminti "Mosul" urmand a-i rasplati pentru faptele si realizarile lor.
Dar in ce s-a ajuns:
    O super masa de Craciun cu cadouri de care nimeni nu mai este surprins cu clasicele plovare, cosmetice si tone de jucarii sub brad si el de plastic sa fie ECO sau natur din OBOR sau de la hipermarket.

Si toate astea oare ce lagatura au cu nasterea Domnului intr-o iesle??????
Un exemplu de modestie si de smerenie face loc unei imposturi a societatii de consum:
Incepem prin a taia padurea si a arunca mii de brazi uscati in strada, cumparam alimente si sacrificam porcii de parca am vrea sa hranim Africa intr-o zi. Dam iama prin magazine si luam vrute si nevrute, stam la coada la casa de marcat cu orele mandri de prada noastră, doar pentru a "SIMTI SPIRITUL CRĂCIUNULUI"???!!!
Facem cadouri total neinspirate si incercam sa ne cumparam dragostea si afecțiunea celorlalți prin cantitatea de produse.
Mancam si bem in seara de Craciun (nu numai atunci) de se inrosesc liniile la 112.
Mai trimitem cate un SMS (de obicei copiat de la altii) la toata agenda telefonului si asa aratam ca ne pasa de ceilalti.
Mai strangem cate o haina si o jucarie veche si o trimitem pe la un orfelinat sau la o casa de batrani si ne simtim mantuiti.
Alergam pe soselele patriei cu viteze halucinante pentru a ne strangem in familie si de fapt nu facem decat sa ne gandim la proprile noastre probleme de la serviciu chiar in mijlocul familiei.
Si eu chiar nu inteleg ce legatura au toate astea cu 25 decembrie???!!!!
Fapte bune si donatii se pot face tot anul. Nu trebuie asteptat Pastele si Craciunul pentru a ne descoperi latura umana si milostiva din noi.
Un cadou surpriza poate arata ca inca focul dragostei nu s-a stins si nu rutina si obisnuinta au pus stapanire pe noi. Si nu trebuie sa fie un Mercedes!
Copiii ar trebui sa invete ca de fapt nu gasitul cadoului sub bradul de Craciun este esenta sarbatorii ci reunirea familiei si pastrarea unei atmosfere de dragoste si intelegere dublata de gesturi si ganduri bune.
Ne scufundam in lumea noastra condusa de Tv si de frenezia cumparaturilor. Uitam insa ca forma si dimensiunea la care a ajuns aceasta sarbatoare nu mai are nimic divin in ea. Ne proslavim singurului zeu in care mai credem: BANUL.
Succes la cumparaturi!

Un comentariu: