Totalul afișărilor de pagină

marți, 8 noiembrie 2011

Wild Romania!

Pe-un picior de plai pe-o gura de rai!
Am fost invatat si tot aud in jurul meu ca suntem cei mai ospitalieri oameni de pe lumea asta. Ca tara noastra este cea mai frumoasa de pe lume. Ca bogatiile noastre sunt nemasurate. Ca ........... Adica chiar aici este totul.
Si ca doar accidente si oameni rai au facut ca lucrurile, locurile si oamenii sa nu fie in Romania asa cum ar trebui sa fie.
Invatam si traim cu stereotipuri mentale greu de sters din minte. Randurile de mai sus pot figura in orice sondaj de opinie cu procente ridicate.
Si cand mai vedem un documentar profesionist despre Transilvania ne asteptam ca intreaga Europa sa navaleasca spre gura de rai si piciorul de plai.
DA avem o tara frumoasa. DA aici natura este inca in mare parte virgina.  DA pentru un Occident care acum traieste ECO si doreste puritate si autenticitate Romania este o varianta. Si nu doar Transilvania. Caci si Bucovina, Moldova , Nordul Olteniei, Cazanele, Delta sau versantii sudici sau estici ai Carpatiilor sunt si ei fascinanti.
Dar pentru a reusi si a pastra ce avem autentic si original ar trebui sa ne rescriem miturile. Cele cu ospitalitatea si cu bunatatea noastra. Si cu harnicia si seriozitatea. Si multe altele.
Suntem o tara cu frumuseti autentice, dar nu singura. Si daca doar dupa un documentar bine realizat am inceput sa visam armate de turisti veniti sa ne viziteze atunci chiar suntem niste visatori.
Armatele de turisti au nevoie de sosele si autostrazi. De infrastructura. De unitati de cazare la nivel european ( nu neaparat vile chicioase si plasticoase), de personal calificat si amabil. De indicatoare, pliante, harti si ghizi.
Dar de fapt cel mai trist lucru este ca multi nu isi cunosc tara si o descopera pe la posturi TV straine. Si nici nu au dorinta de a o vizita (poate acum). Multi prefera o excursie in strainatate. Si deja au motive intemeiate sa fie asa.
Mai ieftin, mai organizat si mai bine. Asta inseamna a pleca in strainatate.
Deja Litoralul a pierdut lupta cu vecinii. A ramas la turismul de week-end. Si ala la o calitate indoielnica.
Asa ca au ramas Carpatii. Cu toata ca multi cunoscatori prefera ski-ul in Austria sau chiar Bulgaria.
Mai bine zis din Carpati doar drumetia si natura in stare pura.
Avem cu ce. Dar mai avem inca mult de lucru. Si inca multe de invatat. Si pentru asta avem nevoie de multe alte lucruri care trebuie rezolvate inainte.
Si cel mai important lucru ar fi ca oamenii sa castige putin mai bine. Doar cine  nu este ingrijorat de ziua de maine poate savura frrumusetea tarii si a naturii.
Romania este aici. Cu multe zone incremenite in timp. De noi depinde sa o descoperim. Si sa o daruim si altora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu