Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 noiembrie 2011

Inger sau Demon?

De ceva timp ma framanta gandul acestor randuri.
Duminica la TVR am revazut un documentar despre I.M. Pacepa realizat de Lucia Hossu Longin. Am pus cap la cap cu ce vazusem si acum o luna tot pe TVR in alt documnetar.
In 28 octombire a implinit 83 de ani. Si cu toate ca toate sentintele comuniste au fost casate si el exonerat de raspundere nu vrea sa-si revada tara! Ce se intampla cu un om  la varsta lui de nu are curajul sa-si revada locurile pe unde a copilarit, unde a invatat, unde a iubit?
Tare ciudat!
Inca nu am clar in minte si nici date suficiente sa pot trage o concluzie:
A tradat Tara sau Regimul? Unde este linia de demarcatie intre un regim vremelnic si interesul (vesnic) national? Poti trada ceea ce iubesti? Puti iubi ceea ce tradezi?
Doua documentare diametral opuse. Unul il infatiseaza ca un erou anticomunist. Celalalt il infatiseaza ca un agent KGB cu ordin clar in a dezveli Romania de secrete in fata USA.
Tare mult as vrea sa stiu adevarul! Si nici nu cred ca conteaza ce a fost in mintea lui Pacepa in 1978.
Cred ca in meseria lui pensionatul este o expresie de stil. Si ca doar Dumnezeu (in care poate nici nu crede) are toate datele.
Ce am inteles eu din acest caz:
El ar fi precursorul tabloidelor. Barfa si picanteriile VIP-urilor vremii ajungeau datorita lui la Cabinetul II.
A gustat din plin mierea vremurilor. A avut drept de viata si de moarte asupra a milioane de romani. A fost practic mana care executa vorba si gandul Carmaciului. Chiar el recunostea ca nu stia cati bani castiga. Avea atatia de cat avea el nevoie. Adica oricat.
Romania se spune ca a avut doua mari cataclisme intre 1975 si 1980. Cutremurul si fuga lui Pacepa.
Si asta parca am si simtit si eu. Incepand cu 1980 viata in Romania s-a degradat brusc si iremediabil.
La un moment dat pe capul lui era pus un premiu de 4 milioane de dolari. Doua de la Ceausescu si cate unul de la Yasser Arafat si de la Muamar al-Gaddafi. Se pare ca le-a supravietuit tuturor si premiul a ramas neincasat.
Priceperea lui si a echipei lui in a copia tehnologie apuseana de varf era legendara. Reusea sa dezmembreze si sa copieze un utilaj intr-o noapte si apoi in Romania sa-l lanseze in productie in mai putin de sase luni. Eram mult mai tari decat chinezi. O Tempora!
Dar a venit 1978 si Pacepa a trebuit sa duca la Bonn un mesaj secret pentru Cancelarul Schmidt. A contactat Ambasada USA si a asteptat un raspuns.
Insusi presedintele Carter i-a acordat azil. Si a fost rugat sa se suie in orice taxi din fata hotelului. Si erau peste 100. Toate il duceau la aeroportul militar secret unde un avion il astepta cu motoarele pornite.
Astazi 2011.
A primit gradul de general inapoi. A fost repus in drepturi. Teoretic.
Dar cand noi suntem varful de lance al USA in zona Balcanilor si avem un "parteneriat strategic" cum de aceasta rana nu se inchide si romanii de rand nu pot afla adevarul?
Patriot? Tradator? Agent KGB? Vizionar?
Eu unul tare as vrea sa stiu ADEVARUL!
Caci doar Adevarul ne poate face liberi  si mai informati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu