Totalul afișărilor de pagină

vineri, 13 ianuarie 2012

Ghidul alegatorului mioritic

Astazi ghidul alegerilor locale.
Am avut cu cineva (aproape consatean de-al meu dar fara CI) o discutie despre realizarile primarului urbei mele. La doar 6 km de centrul Bucurestiului sunt un taran ilfovean cu acte in regula. Inconjurat de vecini cu buletine de Bucuresti si de alti cativa chinezi sunt singurul votant (sa zicem inca unul ca fiind sotia) pe o raza de 1km.
Discutia s-a aprins destul de repede dupa un pahar de bere si cred ca putea avea loc oriunde vor avea loc alegeri locale.
Sunt multumit de primarul asta, am auzit. Si nedumerirea mea a crescut exponential.
Pai de ce, intreb eu?
Acum vreo patru ani aici era ca pe camp. Nu tu asfalt, nu tu trotuare, nu tu iluminat stradal nu tu civilizatie.
La rece judecand avea dreptate. Era un loc cel putin inspaimantator  pentru un bucurestean cu pretentii. Un camp plin de maracini, un drum de pamant, cateva case si cam atat. Pe aceeasi raza de 1 km erau 10 case din care 9 nelocuite. Apa era de la put, curentul era pe legatura provizorie de la sute de metri distanta si gazele erau si mai de departe de adus.Asta da civilizatie. Dar era aproape de Bucuresti, zona avea potential si criza era inca departe. Asa ca un loc unde sa-ti cresti copilul. Si mai erau si bastinasii, cei drept mai la vreo 2 km care toti au avut o ruda de la care au mostenit teren si dom' primar i-a imbogatit. Au lasat carutele si au trecut la gipane si la fitze. Si asa ceva nu se uita, mai ales ca e acelasi primar de "forever". Deci nucleul dur al primarului sunt mosi si babele de la fostul CAP care au devenit peste noapte noua clasa avuta din Romania.
Acum curge lapte si miere. Strazi astfaltate, iluminat stradal, toate utilitaile. Ce sa mai vrei?
Sa vedem totusi daca luam poleiala. Strada nu are fundatie, nu are canalizare pentru ape pluviale si nu are hidranti de incendiu. Curbele sunt super periculoase (inguste si fara vizibilitate). Dar sunt astfaltate!!!!
Iluminatul stradal asigura un nivel de iluminare cat sa iti gasesti masina parcata si atat. Utilitatile au fost trase de  cetateni pe banii lor si apoi preluate de primarie sau trase de furnizori.
Astia sunt actuali si viitori primari. Cel care face.
Nu conteaza aici aspecte de morala, de legalitate, de corectitudine si de transparenta.
Primarul este un mic despot si un tatuc. El da si imparte la norod.
Nu isi justifica actiunile si nu vrea transparenta decizionala.
Ei sunt in clipa de fata cei mai puternici oameni din partide. Si nu conteaza partidul. Azi aici maine dincolo si tot asa.
De la centru se vede intr-un fel. Local se vede altfel. Si de aceea plang votantii dupa primarii plimbati pe la DNA. Ca doar sunt oameni de isprava si muncitori.
De fapt sunt cei mai buni manageri pe care ii are Romania. Si au doua slujbe simultane. Una la stat pentru a face 10% pentru comunitate si alta la firma sotiei sau a bunicii sau matusii pentru a face 90% pentru neamul lui.
Sau mai sunt unii care nu se incurca cu doua slujbe si traiesc din saracul comision de 10%.
Votati! Votati! Votati!
Asta este esenta democratiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu