Totalul afișărilor de pagină

joi, 19 ianuarie 2012

To insure or not to insure?

A fi asigurat sau a nu fi asigurat? Asta este intrebarea?
Ma gandesc aici la doua tipuri de asigurari. Una ar fi cea pentru case (nu cea obligatorie) si a doua ar fi cea pentru autoturisme (cea CASCO).
Pentru case este destul de greu sa prevezi o eventuala dauna si in consecinta mai greu te mobilizezi sa faci o asigurare. Dar cum exista potentiale pericole in afara de cele naturale ( vezi cu spargerile de Craciun),  o asigurare poate insemna diferenta intre totul si nimic. O echipa de hoti specializati nu prea se da inapoi de la nici un fel de spargere. Si atunci sa vedem care ar fi optiunea. Sa faci un contract cu o firma de paza. Un din aceea azurie si cu trei initiale. Cu cat este numele mai scurt si format numai din consoane parca siguranta ta creste. Deci sa vedem ce ar insemna un contract cu o astfel de firma. In primul rand ar insemna un sistem nou de alarma propus de expertii lor. Si asta ar fi la prima strigare cel putin 5000 RON. Care dupa negocieri la sange poate ajunge la 3000 RON. Dar mai jos nu se poate. Ai acum centrala, sirena, senzori, telecomanda, apelator GPRS si tastatura. Full packaged !Si mai ai un abonament lunar de minim 200 RON. Sa vedem ce inseamna asta. In primul an investitia si abonamentul duce undeva la aproape 7500 RON. Pai asta ar fi un pret cam maricel. Si pentru ce? Firma iti garanteaza despagubiri de maxim 30.000 euro. Sa zicem ca mai mult nu se poate fura pe graba. Dar de banii astia iti faci o superasigurare pe 10 ani. Si la o suma de despagubire mai mare. Singura problema este cand vii acasa si iti gasesti casa sparta si apoi ancheta si dosarul si despagubiurea in aproape sase luni. Da asta e neplacut. Dar intr-un final iti primesti banii.
Dar cand ai pe poarta afisul cu obiectiv protejat XXX parca iti creste adrenalina in vene. Si in fond platesti pentru linistea ta sufleteasca un fel de "taxa de protectie". Hotul vine si vede bannerul albastru si fuge mancand pamantul. Sau nu???
Daca ai ceva valoros in casa sigur nimic nu poate alunga mustele de la miere. Sau hienele de la starv.
Asa ca revin asigurare sau firma de paza???? Asta da dilema!
Cu asigurarea CASCO ce sa zic. Era un timp cand ma gandeam cat de bun sofer sunt eu si cum nu fac eu accidente. Si ce rost are sa platesc daca eu nu gresesc. Dar cu timpul si cu experienta am inceput sa dezaprob o gandire primitiva cum era a mea. Noroc cu nevasta care a asigurat tot ce se poate asigura. Asa ca a  prins bine CASCO cand o pietricica a sarit in parbirz si l-a fisurat. In doua zile aveam parbirz nou si decontarea s-a facut instant. Sau la furtuna de acum doua saptamani cand un obiect metalic mi-a cazut pe capota turtind-o. Daca nu aveam CASCO trebuia sa platesc 5800 RON sa imi repar masina.
Sfatul unui om cu ceva kilometri la bord. CASCO este de nerefuzat (depinde putin si de firma de asigurari). Poti fi tu superman dar tot poate exista o particula de kriptonit care sa te loveasca din senin!
In concluzie : Asigurarea este sfanta. Si necesara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu