Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 19 iunie 2013

Apa calda gratis!!!???

Astazi in sfarsit pot spune ca am avut apa calda gratis. Asta este un fel de a spune.Pentru ca nimic nu este gratis pe lumea asta. Nici macar apa incalzita in panouri solare.
Poate ca gratis o sa fie peste 5 ani. Si asta cu ceva noroc.
Sa zicem ca ma pricep putin la instalatii. Sa zicem.....
Si ca de ceva vreme sotia mea (da, cea cu pozele) imi tot spune ce bine ar fi sa avem si noi un panou solar. Si in principiu are dreptate. Am tot asteptat sa se relanseze programul "verde" subventionat de stat. Si cum tot astept de cativa ani, m-am hotarat sa rezolv problema cu fonduri proprii.
Asa ca am studiat piata. Si ce sa vezi. Cam scump. Da da . Halatul!
Asa ca in buna mea traditie am incropit eu un sistem de realizare apa calda menajera.
Ipoteze de lucru= sa nu fie scump. Si sa fie eficient pentru o familie de 3 suflete. Fara a socoti si catelul.
Bun!
Primul pas a fost sa cumpar un boiler cu serpentina si cu rezistenta electrica. De ce este bun un boiler la casa omului. Pentru cine sta la bloc tot ce urmeaza este inutil. Pentru cine are centrala proprie (eventual murala, nu conteaza ca este in condensatie sau nu ) poate ceea ce urmeaza este interesant.
Din start stiti ca o centrala murala nu poate produce mai mult de 15 l/min apa calda. Si asta pentru o baie si o  bucatarie care functioneaza simultan este deja prea mult. Risti ca facand dus sa te trezesti ca iti vine apa calaie pe teava cand cineva mai foloseste apa calda. Mare problema. Si sa nu uitati cum centrala pleaca si se opreste secvential cand folosesti apa calda. Sau cum tot pleaca si se opreste cand folosesti chiuveta de la bucatarie cu intreruperi. Asta tin sa va spun ca nu face bine centralei. Ca si un bec, pornitul si opritul ei des inseamna moarte sigura.
Asa ca un boiler ( de la minim 100 litri) devine o optiune interesanta. In primul rand ca ai o rezerva de 100 de litri de apa calda care ii poti folosi imediat. Cu cea mai performanta centrala aceasta cantitate o poti genera in minim 8 minute. Si cat sta cineva sub dus????? A ........... 8 minute. Si in timpul asta o parte din apa calda se regenereaza. Nu toata , dar o parte da. Asa ca mai poate incerca cineva.
Si uiti de centrala pentru o perioada.
Deci. Am gandit o schema care sa ma tina din primavara pana in toamna. Cam martie - octombrie. Asta ar fi perioada in care nu mai vreau sa folosesc centrala pentru apa calda. In zile insorite de iarna poate chiar mai mult.
Ce am cumparat: un boiler de 100 litri cu serpentina si rezistenta electrica (pret de la 600 lei la 1200 lei). Un panou solar cu tuburi vidate  ( pret de la 2500 lei la 5000 lei). O pompa de circulatie ( pret de la 200 lei la 600 lei). Doua termostate de teava ( pret de la 30 lei la 150 lei/buc). Teava de cupru la colac D15. Izolatie tip elastomer cu grosimea de 12. Vas de expansiune, clapeta de sens , robineti, etc . Cam pe toate am dat 400 lei.
Si asa am investit cam 3000 lei. EU! Voi?
Am gandit o automatizare simpla. Eu! Voi?
Si functioneaza.
Sa zicem ca economisesc 150 lei / luna gazul. Asa ca in 20 de luni se amortizeaza investitia. In ani ar fi cam 4 ani spre 5, depinde de soare.
Am ca rezerva si sistemul electric al boilerului. Si rezerva rezervei centrala murala.
Am uitat sa spun de antigelul special pentru solare. Care mai este si el 120 lei = 5 l.
Asa ca daca doriti un sfat, va astept la comentarii!
Poate o fi gratis? Poate nu! La fel ca apa calda!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu