Totalul afișărilor de pagină

vineri, 22 iulie 2011

Duhovnicul

A fost chemat sa ii asculte doar pe ingeri unul dintre cei mai cu har oameni ai Romaniei ultimelor decenii.
Si multi au plans dupa el. Si multi au ramas fara vorbe spuse sau cuvinte care trebuiau ascultate.
Awa nu poate fi  oricine. Caci sa asculti este o arta si sa dai si indrumari este de-a dreptul o lucrare divina. De aceea iti trebuie har pentru asta.
Poate duhul tau incearca prin cuvant sa se apropie in timpul vietii de divinitate. Si pentru a fi ghidat in aceasta scurta tentativa de evadare din temnita de lut, omul are nevoie de o calauza. Nu neaparat in a ne arata calea, ci in a ajuta sinele in a rosti vorbele care il apasa si il impovareaza. O astfel de descatusare si eliberare pentru o scurta bucata de vreme poate fi o apropiere de divinitate. Caci impacarea cu sinele mai mic (ego) poate fi si o impacare cu sinele mai mare (divinitatea). Astfel de oameni care fac vorbele sa iasa din tine ( cele care te ard si te mistuie la interior) sunt exact ca si chibritul pentru lumanare sau ca si soarele si apa pentru o floare.
Dar in acelasi timp focul care il eliberezi tu il poate mistui incet -incet pe cel care te asculta. Si poate sute de voci chiar te mistuie zilnic. De aceea este nevoie de o mare putere sufleteasca si o mare dragoste de oameni in a reusi.
Exista o slujba speciala cea de hirotesie care selecteaza dintre preoti cei mai cu har in a deschide sufletul omului.

Viata moderna ne indeparteaza tot mai mult de institutia bisericii. Poate si anii de comunism poate si inertia bisericii fac din cateva repere fundamentale ale crestinismului ( spovedania) simboluri uitate si neintelese de societatea actuala.
Asa ca acest gol trebuia umplut de ceva.
Si asa au inceput ca psihologii sa intre pe taramul spovedaniei.
Si asa oamenii au inceput sa caute duhovnici de ocazie. Vecini, prieteni, parteneri de calatorie , colegi de serviciu etc. Dar in majoritatea cazurilor asta a facut mai mult rau decat bine. Caci orice secret dezvaluit cui nu trebuie, de regula, sfarseste in a se intoarce impotriva ta. Si in loc de o eliberare devine alt motiv de stress.

Normal ca poate exista o eliberare de gandurile zilnice si in cadrul familiei. Mama, apoi sotia (sotul) pot fi foarte usor duhovnicii nostri. Si este si normal sa fie asa. Din pacate nu numai asculatul este parte componenta a secretului spovedaniei. Asculatul trebuie dublat si de oferirea unor solutii la framantarile si gandurile noastre.
Intradevar cineva cu o cultura si o experienta de viata bogata poate oferi si ceva raspunsuri. Nu se stie daca intodeauna cele bune. Dar tot e ceva.

La inceput a fost cuvantul.  Si cuvantul vrea sa iasa din noi si sa ne elibereze . Avem nevoie de dialog si de spovedanie. Un suflet singur risca sa se sminteasca si sa piarda calea dreapta.
De aceea a fost trimisa spovedania omului pentru a razbi mai usor incercarilor vietii.

Nu tot ce este vechi este perimat si fara rost.
Sunt lucruri care de mii de ani sunt actuale si vor mai fi si peste alte mii de ani.
Depinde doar de noi sa le intelegem adevarata valoare.
Dumnezeu sa-l odihneasca pe robul sau Arsenie Papacioc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu