Totalul afișărilor de pagină

joi, 21 iulie 2011

Meseriasii Romaniei

Nu ii cautati prin tara ca au plecat de mult prin strainatate. Si e normal sa plece decat sa castige salariul minim pe economie. Mai exista o categorie care sunt angajati pe un salariu modic dar fac toata ziua ciubucuri.
In rest nu mai exista. Pentru ca nu se mai scolesc pentru meserii.
Nu vreau sa militez pentru "Scoala de Arte si Meserii" de pe vremuri, dar de ce toata lumea trebuie sa aiba BAC-ul luat? Sau sa faca o  facultate? Sa pateasca ca doctorita din Irlanda?
Avem o aversiune pentru un lucru facut de calitate, ceea ce inseamna si o pregatire pe masura.
Aveam un prieten (de facultate) care spunea ca daca va ajunge vreo data maturator va fi cel mai bun in ceea ce face. Si el incearca sa faca totul bine chiar daca asta inseamna ca verifica totul de 10 orice si se misca foarte incet. Dar asta este respectul lui pentru lucrul bine facut si pentru asta merita admiratie.
Si in fond cine mai face cu adevarat meserie:
Mecanicul auto : acum  la service daca ai becul ars iti schimba si computerul de bord, sa nu vorbim de o componenta a unui subansamblu. Nu se repara punctula hiba ci se schimba tot subansamblul si plata este pe masura. Asa sunt acum invatati meseriasii, sa stie sa stranga trei suruburi .
Electronistul: la un PC diagnosticul e clar= placa de baza. Cu toate ca un amarat de condesator a crapat. ASA E PROCEDURA. Se scoate din lacas si se pune una noua. La ce cost?
Frigotehnistul: e stricata unitatea exterioara, trebuie schimbata.
Si asa exemplele pot continua.
Inteleg iarasi faimoasa societate de consum care trebuie zilnic sa-si devoreze productia anterioara.
Acum, inca din stadiul de proiect, orice produs se face sa reziste putin mai mult peste limita de garantie. Cu durata de viata e curata loterie. Si mai ales in Romania unde vin clar loturi mai putin calitative.
In ziua de azi sa gasesti un cizmar este o adevarata aventura. De croitorie ce sa mai vorbim. E ca munca in clandestinitate.
Majoritatea produselor au foarte multa tehnologie incorporata si la productii de masa record ele devin foarte ieftine. De aceea simpla reparatie poate duce la un cost mai mare decat cel de productie. Si atunci ce sa mai faca micul meserias? O sa ramana fara clienti.
Cert este ca se prefera munca cu utilaje si masinarii cu o inalta incarcatura tehnologica operate de muncitori slabi calificati. Care stiu doar sa apese pe buton. Asta este marea tragedie. Pentru ca pe buton poate apasa si un robot.
Asa ca scoala nu mai produce meseriasi (se pare ca sunt inutili in ziua de azi) dar in schimb produce semianalfabeti pe care ii arunca direct in bratele asistentei sociale sau a unor patroni verosi.
Cine a mai auzit de strungari, de sculeri matriteri, de rabotori, de frezori etc. cand multi din generatia mea au asa ceva trecut pe diploma de bacalaureat. Si sunt onorabili oameni de afaceri, ingineri sau profesori.
Am distrus ceva brusc dar nu suntem in stare sa punem nimic la loc.
Si asta ne va costa enorm pe viitor.

Avem in schimb straluciti softisti, ingineri competenti, doctori si asistente care reusesc sa faca minuni cu putinul din spitale (cati au mai ramas in tara ).
Dar acestia sunt din fostii studentii lui Iliescu. Sa vedem cum vor arata pe piata muncii studentii lui Basescu!
Sa speram ca viitorul va suna bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu