Totalul afișărilor de pagină

vineri, 29 iulie 2011

Nunta la romani

Este sezonul nunților. Si ce eveniment in viata a doi oameni.
Povestea e simpla : se vad, se plac, se iau.
La se iau mai exista ceva probleme. Pentru unii instituția casniciei a devenit perimata. Ajunge doar la Starea Civila sau "ce pe noi ne tine o hârtie impreuna".
Pentru cei ce tin la tradiții si mai cred in căsnicie incepe spectacolul.
Caci asta este in ultima instanta nunta pe aici. Un show care trebuie regizat si interpretat cu succes.
Primul pas este ca in reclama cu sucul :" Ce nunta!?? Sa se cunoască mai bine! Pai, o sa avem un nepoțel ,spun parintii băiatului". Adica mersul la socrii si cerutul miresei. Acolo se testează bunele intenții ale ginerelui si hotărârea lui in viata. Luat cu brio acest test se cauta nașii. Si aici e o mare problema. Numiți si părinti spirituali ai cuplului de obicei sfârșesc fie prin a nu-si vorbi fie prin a face vizite protocolare de "Lasata Secului". Daca sunt prea in vârsta relatia trece lent in a fi protocolara, daca sunt de aceeași vârsta fiind măcinați de aceleași probleme eșuează in divergente de opinii. Bineînțeles ca mai sunt si nasi deosebiți care sunt gata de ajutor si cu vorba si cu fapta. Fericiți de cei care au astfel de nasi.
Cu aprobările obtinute si cu nașii in buzunar se cauta acum un restaurant. In care sa încapă cei 200 de invitați si care sa fie si disponibil la data dorita. A devenit in ultimul timp o sarcina mai ușoara oferta crescand substanțial.
Acum trebuie armonizata data găsita pentru restaurant cu cea de la Biserica si Starea Civila. Asta da sarcina grea.
Si cum toata lumea vrea nunta sâmbăta seara sa te tii înghesuiala.
Asa se face ca o bisericuța (in care in mod normal incap 30 de persoane) sa fie luata cu asalt de peste 100 de rude ale mirilor unde se sta in asteptare cu cele alte 4 nunti la rand. Totul merge pe banda rulanta. Biserica este perfect adaptata la cerințele pieței si are si vocație de showbusiness.
Dar mai sunt problemele de rochie de mireasa (pentru mine una din încercările majore ale unui femei in viata ei) . Cine a ales din prima o rochie este fie disperata sa se mărite sau nu este chiar femeie. La fel de importante sunt si invitațiile. Trebuie sa fie cat mai originale (fie arhaice, fie Hi-Tech si  musai sa aiba si poza mirilor pentru identificare). " Ai vazut ce seamana; Pacat ca ea e mult mai inalta; A treia oara sa fie cu noroc...."
Floriile sunt si ele tot de prim plan. Nu vreau ceva banal ca la nunta ............. Vreau ceva altfel. Si cum săracele flori nu prea au avut schimbări genetice in ultimele mii de ani sa te tii probleme. Dar cum mafia florilor din Bucuresti are solutii la orice, nu e o problema. Sa nu fie cu factura ca atunci se incurca lucrurile.
A ramas meniul de aranjat. Cum seful de sala a avut sute de experiențe te manipulează cu zâmbetul pe buze spre alegerea dorita de el. Si te si incurajează cand ai dubii: " Lăsați doamna ca pe la sarmale deja jumătate sunt beti si restul nu mai pot de căldura". Asa a mai ramas doar tortul. care trebuie sa fie cu artificii si cat mai eco posibil.
Am lasat la final lista invitațiilor. Acum încep marile frământări. Pe cine sa chem? Da de varul Săndel mai stii ceva? Da de tanti Flori cum mai dam? Si asa fiecare parte de familie începe vânătoarea de nume. Nu trebuie in primul rand nimeni ratat care deja a avut un eveniment similar  care a fost onorat deja. Asta este peste poate. Regula reciprocității este in toi. Si asa se face o lista extinsa de posibili invitați. Care trebuie sa fie restrâns la cei 100 de invitați repartizati unei familii. Si asa săracii miri raman doar cu cateva locuri disponibile pentru colegi si prieteni. Si aici incep revoltele. Adica sa vina BABA aia si eu sa nu-mi chem prietenii? Dar orice este negociabil.
Cu listele finalizate incep telefoanele si trimisul invitatiilor. Apoi așteptatul confirmarii.
Asta a fost varianta simpla cand ambii miri sunt din Bucuresti. Dar ce te faci daca unul este din provincie? dar nimic nu este de nerezolvat.
Mai exista si varianta cu firma de organizat evenimente. Totul la cheie. Uneori chiar si mâncare reîncălzita de la catering.
Si a sosit si ziua ce mare. Cate probleme sunt de rezolvat in 24 de ore.Stresul este maxim si nervii intinsi la maxim.
O sa mai tin minte pasii pe care i-am invatat la cursul de dans? O sa fie gata parul la timp? O sa fie vreme  buna, sau am dat banii pe artificii de pomana? ............Cate probleme, zau asa.
Sute de pupături si sute de fete ți se perinda prin fata ochilor. Auzi totul dar parca nu ți se întâmpla tie. Totul este un imens carusel.
Si  la sfarsitul zile stai si numeri banii sa platesti restaurantul. Ia uite cat a dat si .............. Nu ma asteptam.
E copii cum ati iesit?
Un raspuns ar fi : OBOSITI dar fericiti.
Cred ca o nunta ajunge sa te devoreze si ajungi sa fi doar un actor pe o mare scena a familiei.
Sa nu uitam pozele si filmele. Te uiti imediat la ele si dupa aceea se asterne praful pe ele.
Doar un moment de melancolie te mai apropie de ele.
Viata iti ofera noi provocari (NU?) la care tu trebuie sa fi gata.
Cum ar fi " Luna de Miere" .
Cat mai departe, cat mai exotic, cat mai scump.
Si asa realizezi ca in curand se fac 10 ani de cand ai trait pe pielea ta totul si parca ieri a fost.
Cum o fi sa ajungi la Nunta de Diamant????!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu