Totalul afișărilor de pagină

luni, 5 martie 2012

8 martie

Cred ca asta este singura sarbatoare pe care eu nu o inteleg si cred ca trezeste in mine sentimente usor misogine. Poate si pentru ca m-a marcat si traumatizat obligatia (da obligatia) de pe vremea cand eram la scoala sa ma duc cu buchetul la tovarasa. Si nu doar la tovarasa mea profesoara. Ci la la toate tovarasele din scoala cum ar fi : biblotecara, asistenta medicala etc. Si cum plecau ele cocosate de buchetele de garoafe si alte eventuale atentii. Asta ar fi alt motiv pentru care frumoasele garoafe au asa o imagine proasta. Deschideau usa cu piciorul ca sa iasa din clasa, iar elevii le ajutau pana la Dacia 1300 a sotului sa care tonele de flori pe care le primeau.
Era o intrecere socialista in a proslăvi femeia. Si asta se manifesta cel mai rau in scoli. Sau in alte intreprinderi sau institutii (ma omor dupa cum suna) socialiste. O floare pentru fiecare femeie. Directorul lua flori si femeii de serviciu si toate femeile se simteau importante. Ce conta ca a doua zi tov. vice. stergea cu ele pe jos si le facea cum ii venea lui la gura. De 8 martie erau intangibile. Si asta s-a perpetuat si dupa 1990. O minciuna si o falsa sarbatoare. De fapt nimeni nu dadea doi bani pe femeile din Romania. Cu coc sau fara coc, membre sau nemembre de partid, erau calul de bataie al societatii. In familie erau bune sa spele, sa calce, sa gateasca si sa creasca copiii. In societate erau bune la toate muncile mai putin la cele de conducere. Si daca comentau mai luau si o mama de bataie. Ca doar era rupta din rai. Asta era femeia sarbatorita de 8 martie. Un androgin care tinea familia, muncea si crestea copilul.
Nici acum nu inteleg de ce trebuie ca femeia sa aiba o zi de sarbatoare si barbatul nu? Nu inteleg de ce femeia trebuie respectata si apreciata doar o zi pe an? Si de ce eventual sa primeasca flori tot doar o zi pe an?
Si tot circul asta cu florile ce vrea sa insemne? Ca saracul elev stie el de ce ii duce doamnei flori. Sau ce simbolizeaza ele? Se trezeste inhamat in dimineata zilei de 8 martie de parinti cu diverse cadouri sau flori, i se spun raspicat cateva instructiuni (vezi sa o pupi pe doamna si sa zambesti....) si pleaca la scoala intimidat de importanta momentului. Ajunge acolo cu buchetul botit si pachetul usor turtit si se aseaza la coada pentru a prezenta omagiile doamnei. Care doamna atunci este foarte atenta la ceea ce primeste, dovada fiind notele elevului in perioada urmatoare. Ieri o floricica, azi un parfum sau o bijuterie scumpa. Cam asta a ajuns sa insemne 8 martie. O super afacere pentru florarese si alti comercianti. Toate  astea fara a se plati taxe si impozite.
Poate sunt eu prea salbatic si am pierdut puritatea momentului.
Dar o femeie nu trebuie sa aiba o zi special dedicata pentru a primi flori sau pentru a i se spune cat de frumoasa si deosebita este pentru tine. 8 martie ar putea fi in  orice zi din an. Daca este la ordin parca este fara placere.
Si ce conteaza o floare daca altfel tipi la ea, nu o ajuti in gospodarie, nu ii respecti visele si idealurile, nu ii oferi concediul pe care il doreste si in general nu esti niciodata langa ea cand are nevoie de tine.
Asa ca ma scuzati eu de 8 martie spun PAS!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu