Totalul afișărilor de pagină

duminică, 18 martie 2012

Vin alegerile! Am idei!

Daca as fi om politic as avea si eu cateva idei de aplicat. Cum nu sunt, le scriu doar pe blog in speranta ca poate cineva mai gandeste la fel si le mai si citeste.
Pe parte economica (ma intelegeti .........):
As propune plata TVA la incasarea facturii. As propune TVA diferentiat pentru alimentele de baza (si as asigura un cos minimal) dar....doar pentru cele din productia autohtona. As mai avea TVA micsorat si pentru cazarea turistilor si pentru servicii balneare si SPA. Si in general as reveni la cota TVA de 19% treptat in doi ani.
Pentru impozitul pe salarii as mentine cota unica in doua forme. Cea actuala pentru salarii pana in 1000 de euro si mai mica cu 2% pentru cei  cu salarii intre 1000 si 2000 de euro. Pentru salarii de peste 2000 de euro cota unica ar fi marita cu 2%. Poate doar asa stimulam cu adevarat o clasa de mijloc. As elimina si plata salariului pe factura. Sau pe drepturi de autor. Daca nu esti angajat la nici o alta firma, atunci sa te angajezi la firma ta pe salariul minim.
Asigurarile de sanatate nu ar mai fi in cota procentuala. Ar fi o taxa fixa lunara la fel ca la RCA de la masina. Platita de toata lumea la fel, inclusiv pensionari. La fel si la somaj. La fel si  la pensie. Asa ar trebui construit bugetul de pensii. Sanatatea ar fi 100% privata (mai putin SMURD) pentru care s-ar plati tot asa o taxa fixa lunara. Daca cineva ar vrea sa aiba servicii mai speciale sau mai complete ar plati extra. Actualul sistem in care cine are un megasalariu si cine are salariul minim pe economie beneficiaza de acelasi servicii nu imi pare corect. La fel si pentru somaj. Vrei sa ai alta indemnizatie in caz de somaj platesti extra. La fel si pentru mame. Pe scurt. Toata lumea ar palti sume identice si ar primi servicii minimale garantate la caliate. Cine vrea mai mult, plateste mai mult. Ar fi eventual trei tipuri de taxe. Pachetul minimal, Pachetul all inclusiv si Pachetul VIP. Asa cred ca multe institutii ar fi obligate sa se modernizeze rapid si sa ajunga in vremurile noastre.
Pentru invatamant:
Invatamantul ar trebui sa stimuleze performanta. Fiecare copil ar avea de la nastere o alocatie care s-ar strange in fondul de invatamant. Pana ce intra in clasa pregatitoare. Si de acolo s-ar face trierea. Ar exista scoli de elita, scoli medii si scoli care sa predea un pachet minimal. Ar fi o evaluare continua a copiilor si in functie de aceasta evaluare alocatia ar creste cat si posibilitatea de a urma o scoala de elita. As reintroduce si scolile sistem internat. 24/7. Pentru parinti care nu mai pot avea grija de copii. I-ar vedea doar in vacante. Mai bine decat sa ajunga pe strazi sau la cersit in strainatate. Sa recapitulam. Statul ar plati o suma pentru fiecare copil. Una de baza pentru un copil fara aptitudini si din ce in ce mai mare pentru copiii superdotati indiferent de originea lor sociala. Si asta indiferent daca parintele doreste sa il inscrie la o scoala de stat sau una particulara. Statul trebuie sa plateasca fiecarui parinte banii in contul scolii unde invata si sa isi adapteze plata in functie de performanta copilului. Fiecare scoala ar trebui sa aiba clase de elita si clase normale. Daca parintii il pot duce pe copil la scoala nu ar mai trebui limitari de arondari legate de locul de resedinta. Totul ar trebui sa stimuleze performanta. Si pentru restul, un pachet de aducere la un nivel de a stii sa scrie si sa citeasca corect. Ar trebui sa existe si scoli profesionale si invatamantul de 10 clase obligatoriu ar fi suficient.
Administratia publica ar trebui sa fie mai eliberata de cateva servicii. Cum ar fi serviciul de urbanism. In Bucuresti cel putin as definitiva PUG (Planul Urbanistic General). Si nu ar mai exista nici un fel de derogare de la el (adica PUZ). Ce s-a stabilit, aia se construieste. Pentru locuinte de S+P+1+M Autorizatia de Construire ar putea fi eliberata de un arhitect membru OAR. Si atat. Fara zeci de mii de aprobari si de alte nebuneli. Pentru lucrari mai complexe AC ar putea fi supervizata de ISC (Inspectoratul de stat in constructii). Adica o externalizare catre arhitecti a problemei Certificatului de Urbanism (doar in baza PUG) si a Autorizatiei de Construire. Si primaria sa nu mai aiba nici un cuvant de spus.Si faimoasele avize sa dispara. Mai putin cel de la MEDIU. Care trebuie respectat cu strictete.
Marile investitii (autostrazi, aeroporturi, canale de navigatie sau irigatii, hidrocentrale) ar trebui planificate pe 20 de ani si supuse unor referendumuri. Asa s-ar crea un plan national de dezvoltare durabila pe perioade sustenabile economic. Care ar trebui respectat indiferent de culoarea politica.
As propune confiscarea totala a averii si a decaderii din drepturile civile in toate cazurile de coruptie (dovedite) si in toate cazurile de trafic de droguri sau carne vie.
Pentru azi ajunge, mai ales ca mai e timp pana la alegeri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu