Totalul afișărilor de pagină

duminică, 28 iulie 2013

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Drumul de la Hateg la Caransebes este un drum tare frumos si bun. Ocoleste Retezatul pe la nord si din acest drum se deschid multe drumuri pe vaile Retezatului. Acest culoar a insemnat in istorie si drumul armatelor romane spre inima Daciei. O Dacie bogata si greu de administrat. La nici 20 de km de Hateg chiar in buza soselei nationale se gasesc ruinele asezarii romane Sarmizegetusa Ulpia Traiana. O parcare micuta, o terasa si cateva chioscuri te intampina. La fel si casa de bilete. Locurile arata mult mai bine decat acum cativa ani. De fapt peste tot arata mult mai bine. La intrare este amfiteatru langa care evident se gaseste si un templu. Sa nu uitam de unde vin cuvintele : PANEM ET CIRCENSIS!!!
Asa ca reteta era simpla. Lupte de gladiatori, ceva religie si o Agora cu de toate. Un fel de Mall in epoca romana. Aici nu s-a lucrat foarte mult la reconstruire. Si poate ca este bine asa, altfel cine stie ce mai iesea !?
Partea draguta este sa ajungi de la amfiteatru la Agora. Treci pe un drum prafuit printre parcelele oamenilor care au facut si ei gardulete cu pietrele de la ruine. Asa ca totul are un aer vintage!!!!
Aproape 200 de ani a durat calarirea efectiva a Daciei de catre romani. Si nu a toata Daciei. Cel putin asa spunea carpii si costobocii si ceva daci liberi.
Cel mai interesant aspect este legat de goti. Adica de ceva suedezi veniti din Gotland. Si care brusc i-a apuca dorul de mai bine. Cum i-a apucat si pe romanii nostri mersul in tarile dezvoltate din UE. Si cum Imperiul Roman era la acea vreme o culme a progresului, civilizatiei si culturii  si era normal ca sa aiba si ei capsunarii lor. Care au fost gotii. Inghesuiti de huni au stat prin tarisoara noastra si au reusit sa zdrobeasca armatele lui Valens. Complet.
Zona Hategului musteste de istorie inca nedescoperita. Timpul are insa raspuns pentru toate. Chiar si pentru : " Cine a tras in noi dupa 22!"
Asa ca eu declar Tara Hategului si zona limitrofa ca fiind Romania de grad zero!!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu