Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 21 martie 2015

9 1/2 nuante de gri !

Adica un amestec de filme. Unul faimos pe vremea mea : " 9 and 1/2 Weeks" si altul faimos acum : "50 Shades of Grey". Sau un fel de cronica paralela de film.
De fapt in amandoua filmele este vorba de una si aceeasi idee si de unul si acelasi final.
Ideea ar fi : Fetelor cuminti le place sexul "dur" si "mult" pana la un punct cand pun capat "aventurii" ele de fapt dorind sa aiba o viata mai linistita, eventual si o casnicie binecuvantata cu un copil. Pentru ca in fiecare fata cuminte zace o MAMA. Si finalul este acelasi: Fata il paraseste pe baiat, acesta neintelegand NIMIC!
Nu spun nici macar o secunda ca inteleg FEMEIA. Este pentru mine la fel de misterioasa precum Universul sau precum Creatia. Dar totusi imi  dau cu parerea despre aceste filme.
Am vazut ambele filme. De fapt am mai vazut o ecranizare a 50 Shades of Grey in 2012. Asa ca pot afirma cu certitudine: 9 and 1/2 Weeks este de departe un film mai bun din toate punctele de vedere.
50 Shades of Grey este un film submediocru promovat agresiv chiar de Sfantul Valentin. Si stau si ma gandesc ce legatura poate exista oare intre indragostiti si umbrele din mintea tenebroasa a domnului Grey.
Si totusi exista o diferenta intre cele doua filme. Una chiar fundamentala. Daca in 9 si 1/2 declicul din mintea femeii care duce la despartire este un tablou (Arta), in "50 de umbre" este vorba de mama protagonistei.
In rest fiecare film este exact oglinda perioadei in care este plasata actiunea. Acum 20 de ani nimeni nu s-ar fi gandit sa incheie un contract pentru sex. Acum nu prea mai vad domeniu in care sa nu existe un contract. Daca si pana Casnicia este privita ca un contract, atunci poate si Credinta ar trebui privita ca un contract intre Divinitate si Individ. Acest contract ar mai trebui sa fie legalizat la un notar = Biserica.  Se pare ca perioada de Gentleman Agreement a disparut. Sa traiasca Avocatii.
Filmul evenimentelor este identic in ambele filme, cu diferenta ca in "50 de umbre" este vorba de o virgina.
Sa stai la coada de Sfantul Valentin si sa vezi fascinat acest film pentru ca sunt cateva scene de sex arata o decadere in cele din urma a idei de DRAGOSTE!
Ce se intampla in ambele filme are de-a face doar partial cu dragostea. Daca protagonistii erau saraci lipiti pamntului, actiunea nu ar mai fi avut loc. Asa ca pentru multe femei Puterea si Banii sunt cel mai bun afrodisiac. Insa putine au puterea sa renunte si sa-si caute o normalitate. Pentru ca ceea ce se intampla in film nu are nimic de-a face cu normalitatea.
Sunt convins ca albul si negrul, asemenea Binelui si Raului in cele din urma sunt notiuni absolute.
Mie imi este clar ca traim intr-o lume de gri si poate si multe alte culori.
Dar uneori griul nu este un amestec de alb si negru. Este gri pur si simplu si este trist si mohorat. Este asemenea toamnei inainte de venire iernii. Este exact Equinox-ul de toamna.
Dragostea are in schimb de a face cu celalalt Equinox (la fel si Invierea), cel de primavara.
Care este definit de o explozie de culori si nu de GRI. Oricate nuante ar avea Griul!
50 Shades of Grey nu il recomand nimanui. Poate doar celor care vad imaginile de pe ecran si atat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu