Totalul afișărilor de pagină

duminică, 1 martie 2015

Noi suntem urmasii lui Traian !

Sau cel putin asa zice cantecul.
Si totusi cat stim noi despre Traian. Ala, nu asta.
Ar trebui sa incep povestea cu Nerva. Sau mai bine zis cu dinastia Nerva-Trajan.
Evenimentele se intampla in anul 96 AD. Imparatul Dominitian reusise sa se puna rau cu Garda Pretoriana. Nu mai era deloc popular in imperiu. Asa ca se pune de un complot de asasinare a imparatului Dominitian. Conspiratorii se si gandesc la un inlocuitor. Este gasit succesor un batran senator, pe nume Nerva Trajan, care parea usor manipulabil si era dorit de toate taberele implicate in complot. Asa ca in data de 18 septembrie 96 AD, Dominitian este asasinat. In chiar aceeasi zi Senatul Roman il alege pe Nerva Trajan drept noul imparat. Un imparat ales de Senat. Cu toate ca poate parea ciudat nu era primul caz de Imparat ales de Senat. Prima grija a lui Nerva a fost sa emita un " Damnatio Memoriae", act prin care memoria imparatului Dominitian era inlaturata din toate actele publice si artistice ale imperiului. DECI SE POATE! Urmeaza o perioada denumita Perioada celor 5 imparati buni.
Nerva era batran si bolnav trebuie sa-si aleaga un succesor. Prin adopatarea respectivului trebuiau multumite taberele implicate in asasinarea lui Dominitian. Practica de a adopta un fiu care sa urmeze la tron nu era una noua, tinand cont de faptul ca si Iulius Cezar l-a adoptat pe Octavian Augustus, care la randul lui l-a adoptat pe Tiberius. Nero a fost si el adoptat de Claudius. Si asta pe parcursul primilor 100 de ani de imperiu. Alegerea lui Nerva a fost una care nu a fost pe placul Garzii Pretoriene. Are loc un asalt al Garzii Pretoriene asupra resedintei lui Nerva si acesta este tinut ostatic pana ce consimte sa il adopte pe Trajan (generalul care conducea garnizoana germanica). Urmeaza un an de coabitare Nerva cu Traian la domnia Imperiului si  in anul 98 AD Nerva moare.
Si asa ajungem la Trajan. Un imparat nepatrician din Spania care a impresionat prin geniul militar. Sub domnia lui, Imperiul Roman a atins maximul expansiunii sale. Dovada este si Dacia. A fost pe langa un geniu militar si un mare filantrop, constructor de infrastructura si monumente. Avea doar la mana tot aurul Daciei.
Nascut in Hispania (pentru cine nu stie numele de Hispania vine de la .... tara iepurilor, fapt consemnat si de Strabon) a adus o noua vigoare Imperiului. Adevarata renastere imperiala a avut loc sub Traian si nu sub Nerva. A fost primul dintre imparati care nu a avut nevoie de garzi de corp si Garda Pretoriana aproape soma. A readus fastul si bunastarea in imperiu.
Primul urmas a lui Traian a fost Hadrian. Si el a fost adoptat de catre Traian (cu toate ca erau rude mai indepartate, era verisorul pe line paterna a lui Traian) si a fost primul mare filohelenic din istoria romana. A fost si homosexual avand un iubit grec in persoana lui Antinous. Un mare initiat in misterele eleusiene. Hadrian a fost o personalitate rafinata si complexa. A avut parte de o educatie faurita de cele mai sclipitoare minti ale perioadei lui.
Din lista celor 5 buni imparati urmeaza Antoninus Pius si Marcus Aurelius.
Asta despre urmasii lui Traian.
Un alt paradox al istoriei o reprezinta baza americana de la Deveselu. Este situata la 10 km sud de fosta capitala romana  Romula Malva  (a provinciei romane Dacia Malvensis) unde era stationata o mare garnizoana militara romana.
Ciudate sunt locurile pe care le alege istoria sa gazduiasca garnizoane militare chiar si dupa 2000 de ani !!!
Daca a fost interesant, sa urmariti si ce voi scrie despre urmasii celuilalt Traian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu