Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 7 martie 2015

Mandala !

Am incheiat ultima postare cu termenul Mandala! Ce este oare o mandala?
O definitie docta ar fi :
""Mandala constituie un simbol și totodată un ritual, originare din Hinduism și din Budism, reprezentând Universul. Mandala este o diagramă circulară ce păstrează cu rigurozitate o anumită simetrie care se concentrează cu toată forța asupra unui centru, având ca structură tipică împărțirea suprafeței în patru segmente egale. Termenul mandala este moștenit din limba sanscrită și în prezent desemnează variate forme de mesaj, unele foarte departe de punctul de plecare religios. Mandala este un cuvânt compus din doi termeni, manda și la. În sanscrită manda înseamnă cerc, dar și sferă, iar la are sensul de conținător. ""
Odata cu intrarea termenului in cultura europeana Carl Gustav Jung a explicat că "" nevoia de a desena mandale a apărut în timpul momentelor sale intense de dezvoltare personală. Apariția lor indică faptul că la nivelul psihicului are loc o profundă reechilibrare.
Jung era convins că pictarea mandalelor personale îl face pe individ să acționeze integral asupra personalității. El mai afirma că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de reverență față de viață. Când privim o mandala, ea ne armonizează forul interior, ne aduce liniște și pace, ne pune în echilibru, stimulează în noi idei creatoare, capabile să se orienteze spre un țel constructiv.""
Pun pariu ca aproape fiecare roman a vazut cel putin o mandala (este o reclama la TV cu niste preoti budisti care deseneaza ceva cu nisip colorat si unul din ei  este racit si stranuta stricand desenul" . Dar nu stiu cati dintre ei chiar au inteles de fapt sensul profund al unei mandale.
Am reintalnit o mandala in serialul meu preferat House of Cards sezonul 3 in care la Casa Alba un grup de preoti budisti deseneaza in holul central o mandala din nisip colorat.
Ceea ce nu stiam si am aflat din film este ca de fapt desenul in sine nu conteaza foarte mult, dupa realizarea lui el urmeaza a fi stricat (strans nisipul intr-un vas ceremonial) si aruncat intr-o apa curgatoare.
Aici pentru cultura europeana identificata cu rezultatul final si palpabil un astfel de gest pare ireal. Sa creezi o capodopera si apoi sa o distrugi. Nu putem concepe o lume in care rezultatul sa nu conteze ci doar actul artistic in sine. Nu putem sa ne dedicam energia unor actiuni care nu duc la o finalitate materiala si chiar financiara.
Suntem claditi sa lucram si sa obtinem avantaje ca urmare a muncii noastre.
De fapt asemenea oamenilor o mandala moare. Se naste, traieste si apoi moare. De fapt omorata de mana creatorului ei. Asemenea omului. 
Ne este greu sa intelegem efemeritatea noastra pe aceasta lume. Ne consideram vesnici si dorim sa sfidam timpul. Tot ceea ce facem de fapt ne indeparteaza de adevarata esenta a vietii.
Ar trebui sa meditam mai des la locul si rolul nostru in cadrul naturii mai ales acum in sezonul renasterii, al primaverii, al echilibrului, al echinoxului. 
Am imaginat si eu o mandala. Pe care urmeaza sa o distrug prin incinerare. Pentru ca am inteles ciclicitatea vietii. Si ca nimic nu este vesnic.
Doar iubirea ramane vesnica. Cea pentru jumatatea mea, pentru mama mea si pentru iubitul meu Andrei. Restul este deșertăciune. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu