Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 20 noiembrie 2013

1 decembrie 1918

Ziua Nationala a Romaniei!
Dar oare s-a terminat totul la 1 decembrie 1918. Romania ar fi aratat oare asa cum o stim -daca anul 1919 nu ar fi existat???
NU!
1 decembrie 1918 nu ar fi insemant mare lucru fara tot ce s-a intamplat in anul 1919!!!
Sa ne fie clar. Romania Mare exista pentru ca Romania a luptat pe doua fronturi si pentru ca Romania a sfidat ANTANTA!!!
A dus lupte pline de maretie si de patriotism si in Est si in Vest.
Toate astea au culminat cu patrunderea Armatei Romane in Budapesta si dezintegrarea Republicii Sovietice Ungare. Tot cu aceasta ocazie a disparut si Republica Sovietica Slovaca.
DA !!! Romania a fost prima tara care s-a luptat pe fata cu COMUNISMUL!!!
Un episod  nu asa de indepartat din istoria României sta intr-o umbra nedemna pentru niste stramosi asa de mari. Si de viteji !!!
Cand avem la indemana asa un frumos exemplu de maretie noi cautam mandria nationala tocmai pe vremea lui Burebista sau Decebal. Nu ca acolo nu s-ar gasi asa ceva. Dar exista ceva extraordinar de care ne desparte nici macar un secol.
Si ce poate fi mai maret si mai frumos decat:
- Unirea Basarabiei  cu Romania. DA pentru ca exact in acele momente Romania era ranita si ocupata de trupele bulgare si germane. Si totusi asta nu a contat. Unirea nu a fost de conjunctura. A FOST DIN CREDINTA!
- Ramasa singura pe tot frontul de rasarit Romania a fost obligata sa ceară pace. Dar nimeni nu mai spune ca tratatul de pace NU A FOST SEMNAT DE REGELE FERDINAND!!!!! Deci fara consecinte juridice.
- Romania doar cu actul de la 1 decembrie 1918 ar fi fost mult mai mica decat o stim noi astazi. Orase precum Aradul, Oradea sau Satu-Mare ar fi fost in afara Romaniei.
- la 10 noiembrie 1918 Romania reintra in razboi. De acolo si " Treceti batalioane romane Carpatii".

Romania a fost atacata de Ungaria Sovietica. Nu Romania a atacat prima. A urmat un contra atac si incet incet linia frontului a ajuns de pe Tisa pana la Budapesta. Si zdrobirea si anihilarea comunismului in Ungaria.
Asta a fost frontul de Vest.

Pe frontul de Est trebuie subliniata aparitia Republicii Autonoma Sovietica Moldoveneasca ( actuala Transnistria). In data de 21 martie 1919 Romania ocupa Tiraspolul in ajutorul Antantei care ducea lupte grele in zona Odessa cu Armata Rosie. Acestea au fost trupele regimentului 39.  In data  de 27 mai 1919 orasul Tighina este atacat si partial cucerit de bolsevici. Cu ajutorul trupelor franceze in 28 mai Tighina este eliberata.

A existat o intelegere intre Lenin si Bela Kun pentru unirea Ungariei cu Rusia. Si o jonctiune intre Armata Rosie si armata comunista ungara ( sa zicem asa...). Care presupunea reducerea Romaniei la Muntenia. Fara macar Oltenia si fara Dobrogea.
Ce parere aveti de asa o Romanie????
De la Pitesti la Dunare !!!

Romania a sfidat si a infruntat Antanta. A avut ordin ca Armata Romana sa se opreasca pe Mures. Apoi a avut ordin sa nu depaseasca linia Arad-Oradea-Satu Mare (adica la 5 km pana in ele). Apoi sa nu depaseasca raul Tisa.
Antanta a fost fericita ca Romania a zdrobit Ungaria Sovietica. Antanta a fost fericita ca in zona Odessa Armata Rosie nu a miscat in front.
Si TOTUSI!
Romania a fost scoasa de pe lista tarilor care au primit despagubiri de razboi de la Germania!!!! SINGURA TARA BELIGERANTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Asta DA pedeapsa.

Dar am castigat ROMANIA MARE!!!
Partial! Si de scurta durata (la scara istoriei).

Pentru oamenii acelor vremuri RESPECTUL MEU !!!

LA MULTI ANI ROMANIA!!! Cea profunda. Si cea MARE!

Tari precum Cehoslovacia, Serbia , Ucraina ar trebui sa ne fie cel putin recunoscatoare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu