Totalul afișărilor de pagină

luni, 12 decembrie 2011

Cronica de film : "URSUL"

Nu am fost la cinematograf sa vad filmul. Mai ales ca parea facut de Sergiu Nicolaescu. Adica si scenariul si regia .....Dan Chisu (de ce nu si in distributie???). Si in afara de faptul ca a jucat in "Senatorul Melcilor" (dupa mine cel mai bun film romanesc) si ca impartasim pasiunea pentru gatit ( la pasiunea pentru femei se pare ca nu il poate egala decat Bitman si Mazare), mare lucru nu prea stiu despre Dan Chisu.
Asa ca nu am platit bilet si am vazut si eu filmul pe Internet.
Filmul mie chiar mi-a placut (in ansamblu) si pe alocuri chiar am descifrat chiar si doua-trei nivele de criptare.
Are un parfum de Goran Bregovici dar mai are mult pana sa poata pasi pe urmele lui. Umorul este si el de mai multe categorii. Pornind de la cel de mahala si pana la cel usor subtil.
Ce m-a atras pe mine cel mai mult a fost povestea ursului care am identificat-o cu povestea poporului roman.
Prins in cusca comunismului si crescut in circul RPR si RSR saracul roman a uitat sa mai fie un "animal salbatic". Atat de mult s-a domesticit incat odata eliberat, singurul lucru care il facea fericit pe urs era numarul lui de circ, respectiv mersul pe motocicleta (la fel si romanii care traiesc pentru circ si  prin circ). Toata agitatia cu dusul lui in padure si cu vanatorul german dispus sa plateasca o mica avere pentru a-l impusca seamana izbitor cu ce s-a intamplat in Romania in ultimii 20 de ani. Si faimosii investitori germani si atitudinea poporului roman sunt aidoma cu atitudinea vanatorului si a ursului din film. Dar nu numai ursul este interesant de urmarit. El ar reprezenta latura ascunsa a personalitatii poporului roman. Trupa de circ si conducerea circului ilustreaza cel mai bine transformarile si atitudinea romanilor din aceasta perioada.
O oglinda a acelor vremuri, poate putin cam afumata si ciobita pe la colturi dar care si ea reflecta o realitate pe care nimeni nu vrea sa o recunosca si in care nimeni nu vrea sa se regaseasca  si pe care toata lumea o repudiaza. Asa ca o evaluare de film subtire si o comedioara ieftina pot aparea din partea "cunoscatorilor".
Din pacate in film nimeni nu reuseste sa fie autentic. Nici dialogurile, nici personajele, nici macar coloana sonora. Parca este mai mult un studiu si nu un film gata montat. Pentru un documentar ar fi fost mult mai bun. Nu stiu de ce scenariul (care mie mi-a placut ) nu este dublat si de o regie pe masura.
Si cum la fotbal, politica si acum si la filme se pricepe toata lumea (inclusiv eu) va las sa va incercati norocul.
Si sa nu va intrebati ce este cu zgomotul armei din final. Ursul sigur mai traieste si merge la vot!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu