Totalul afișărilor de pagină

joi, 8 decembrie 2011

Zoon Politikon

Ma batea gandul sa ma inscriu in politica. Si credeam ca asta ar fi o oportunitate. Dar am inceput sa ma gandesc. Asta e unul din defectele mele (cred).
Am incercat mai intai sa vad ce inseamna politica. Si am patruns pana in vremea POLIS-ului grecesc. In esenta am inteles ca o comunitate (cetate) are nevoie de oameni ( foarte important de retinut este ca politica se face cu oameni si pentru oameni) dedicati binelui si bunastarii, cat si metodelor de realizare a acestora.
     "Omul este destinat prin natura nu numai pentru a trăi o existență biologică, ci și pentru bine și pentru fericire. Fericirea presupune o independență maximă față de constrângerile materiale pe care individul este incapabil să o obțină singur și care nu este pe deplin realizată decât în comunitatea politică."
Fata de acest set de  valori oarecum atei notiunea a evoluat in timp si in complexitate, binele putand fi realizat si prin metode de stanga si prin metode de dreapta, fireste si cu excesele din extreme bine resimtite in ultimul secol.
Sa zicem ca acum politica este clar conturata in curente politice si chiar si cu melanjuri religioase.
Asa ca ma tot uit la niste cunoscuti care in ultimii ani (de cand portocaliul este  cea mai vie culoare) au prosperat din functii publice inimaginabil pentru un bugetar. Doua masini de lux, copil la educatie privata , vila in Pipera si multe vacante numai in strainatate. Si brusc am inteles ca aici este de fapt adevarul nerostit al politicii.
Un grup de oameni manati de interese comune si dorinta de a obtine puterea se asociaza si folosesc toate mijloacele si toate resursele pentru a o obtine. Si cand au PUTEREA ce fac? Isi instaleaza oamenii de incredere in posturi cheie, isi recompenseaza sponsorii, se razbuna pe adversarii politici, isi elimina eventualii oponenti atat din propriul grup cat si din alte grupuri. Si toate astea cu asentimentul alegatorilor. Care urmaresc un teatru ieftin la TV. A si sa nu uit. Politicienii devin cei mai buni actori.
Si placa aia cu dragostea de tara si propasirea neamului si interesul national ar trebui interzisa. La fel si ideea de doctrina si de apartenenta la un curent politic. Cineva definea clasa politica ca o balega din mijlocul drumului calcata de roata unei carute. Ce se separa spre dreapta era de dreapta si ce se separa spre stanga era de stanga. Bineinteles ca mai conta si din ce parte privesti! NU?
Mai corect ar fi asa: Daca ma alegeti pe mine voi fura atata si pentru comunitate voi face atata. Macar in proportii egale! NU?
Dar NU! Ei vin si ne promit vrute si nevrute, mai si plang, mai si canta si danseaza si in final daruiesc cate un kil de faina si de zahar si cate o galeata la norod.
Si cum votul este egal pentru toti cetatenii indiferent de gradul de cultura si civilizatie si cum cine organizeaza si numara voturile, lupta e putin inegala. Trebuie sa fi tare prost daca guvernezi sa nu castigi sau macar sa ai un scor bun care sa te tina aproape de miere.
Si dupa toate astea oare ma regasesc eu in politica?
Ma regasesc in idei si principii. In dorinta de a face bine. De a cauta oameni care gandesc la fel. Si care au acelasi set de valori. Si cel putin cred in Dumnezeu si nu de fatada.
Asa ca imi voi delega si la urmatoarele alegeri dreptul meu de a hotărâ unor necunoscuti care sa fure ei linistiti si sa-mi zambeasca superior de la TV.
 Dormiti linistiti, Votul urmeaza!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu