Totalul afișărilor de pagină

joi, 22 decembrie 2011

Traditii

Toata lumea stie ce mamaliga traditionala se facea pe vremea lui Stefan cel Mare.
Sau de cartofii prajiti de vremea lui Mircea cel Batran.
:)
Avem o groaza de traditii in mitologia noastra urbana.Si suntem asa de mandri de ele ca trebuie sa le respectam cu strictete.
Avem bradul de Craciun care trebuie sa fie cat camera de bloc si sa coste pe masura. Avem cosul de cumparaturi supraincarcat care trebuie tinut la cozi interminabile chiar in Ajun. Avem meniul traditional compus din fructe de mare si putina caracatita, vita argentiniana si purcel vietnamez fara colosterol, icre negre si rosii pe tartine proaspete samd!
Bauturile si ele tot traditionale, de la berea mexicana la whisky care este cu jumatate de pret mai ieftin decat la distilerie, vinul californian sau sudafrican.
Acum toate produsele din magazine sunt traditionale. Si sunt si pline de E-uri pentru a respecta traditia.
Avem mandria ca avem omologat "Magiunul de Topoloveni" dar oare cine stie ca posesorul brandului este acelasi cu shaormaria "Primavara"  pe engleza si cateva hoteluri pe la mare. Un doctor arab ne duce traditia mai departe in UE. BRAVO!!!
Si cam atat am reusit sa protejam ca denumire. Sunt in incalzire Carnatii de Plescoi (de unde nu este El.Ud.) si ceva Branza de Covurlui cu chimen. Saraca noastra tuica, vinul nostru cel datator de durere de cap sau palinca care face masina sa porneasca au ramas pe dinafara.
Mai nou vad o alta traditie promovata intens pe net. Craciunul in Austria! Sau in Dubai!
Astea da traditii. La fel de adevarate ca si mersul in Poiana sau pe Valea Prahovei.

Tot o traditie ar fi venitul in tara a romanilor plecati putin cu treaba prin Europa. Si cozile de la vama. Mai ales de la Nadlac. Si portbagajele pline. Si imaginea idilica despre Romania spulberata chiar de la coada din vama unde cruda realitate te aduce cu picioarele pe pamant.
Tot o traditie de Craciun este scumpirea usoara a produselor alimentare. Si a cumparatului a tot ceea ce este in promotie. Mai ales tigai. Suntem tara cu cea mai mare vanzare la tigai in set mai ales daca asta implica o lupta pe viata si pe moarte. Sau fantasticele tigai hotpan electrice sau nu. Sanatate curata iese din ele. Nu conteaza ce gatesti. Totul iese sanatos pentru ficat si stomac!!!????

De abia astept sa vina colindatorii. Pe vremea mea cei mai prezenti erau gunoierii care misunau prin blocuri dupa maruntis. Sau dupa spart un apartament. Mai erau cei cu capra, sau cei cu plugusorul. Aratau parca erau veniti direct din arest. Si cum rasunau blocurile si stradutele interioare de colinde fara suflet si fara semnificatie. Niste vorbe urlate de niste brute violente cu ochii dupa banii aruncati de la ferestre. Acum au aparut si un soi de colindatori mai autentici. Dar si esenta colindatului este mult diluata si orientata spre latura materiala.
Un covrig sau un mar fara a fi dublate de bani semnifica o jignire adusa colindatorului.
Noroc ca mai exista in tara locuri unde Traditia este Traditie si Colindul este Colind.

Bucurestiul reuseste sa perverteasca mai tot ce primeste din provincie si sa conserve in marea majoritate o traditie manelisto-cocalara.

Asa ca iubesc TRADITIA adevarata si nu cea spoita si prezentata ca fiind esenta neamului nostru.
Pentru ca avem TRADITII superbe de care nu trebuie sa ne rusinam, trebuie doar sa le regasim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu