Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 31 decembrie 2011

Revelion!

O "sarbatoare"???? pagana si plina de excese. Sarbatorim trecerea intr-un nou an (arbitrar aleasa) si ne manifestam prin tot felul de obiceiuri venite din negura timpului. Important este sa fie mancare si bautura din belsug si sa facem cat mai multa galagie. Oare pentru a alunga spiritele rele sau a traumatiza cainii vagabonzi din Bucuresti.
Cu mancarea si bautura sa zicem ca inteleg. Dupa ce am trait atitia ani in lipsuri de Revelion macar fiecare famile incerca sa adune pe masa tot ce era mai bun. Si intr-un fel misiunea comunismului era mult usurata centrul de greutate din jurul Craciunului era permutat la Revelion. Asa ca avand o oarece binecuvantare oficiala, Revelionul a luat intaietatea sarbatoriri Craciunului, cu un aport subtil si tacit din partea autoritatilor comuniste. Dar si la peste 20 de ani de la decembrie 1989 (un alt Craciun pangarit) lumea se refugiaza in Revelion si isi consuma energiile si banii pentru a se distra si a consuma in exces.
Degeaba Politia Romana apare pe Tv aratand cativa bisnitari amendati pentru detinere de petarde. Garantat tot Bucurestiul se va ilumina de la artificii si pret de peste 30 de minute va fi un vacarm de nedescris. Sa nu  mai vorbim de sticlele de sampanie aruncate de la etaj sau cele parasite prin cele 3 piete unde vor fi spectacole in Bucuresti. Noaptea de Revelion este cea mai mare afacere din an. Si pentru turism si pentru comert si pentru lautari sau asa zis artisti (manelisti). Si un "rahat" bine ambalat se vinde de Revelion.
Pana la urma noaptea asta se vrea un imens catarsis eliberator. Ne eliberam prin mancare si bautura pana in pragul apelului la 112. Ne eliberam prin galagia provocata de urlete, zbierate si multe artificii si petarde. Si toate astea pentru a impresiona pe ceilalti. Pe invitati, pe vecini sau pe necunoscuti. Trebuie sa avem "creme de la creme". Cele mai scumpe bauturi, cele mai fine mancaruri si cele mai puternice artificii.
Si nu vorbesc de un fenomen izolat. Toata tara participa. Si chiar toata lumea.
Ne imbatam prin piete alaturi de necunoscuti si numaram invers in ultimele zece secunde din an in speranta ca anul care vine va fi unul super. Consultam horoscoape si tot felul de specialisti pentru a ne amagi ca greul a trecut si ca va curge lapte si miere. Dar ianuarie isi va intra in drepturi si lepadati de euforia revelionului vom redeveni "oameni normali" si vom intra in ciclul obisnuit al vietii cotidiene pana la urmatorul Revelion unde o vom lua de la capat poate cu mai mare inversunare. Revelionul poate parea o sarbatoare a frustrarii si a cumpararii fericiri cu bani. Dar ce fericire poate fi aceea adusa de o noapte care de fapt nu sarbatoreste nimic si care in ultima instanta poate fi oricare din zilele anului.
O alta ofranda adusa Zeului numit societatea de consum.
Consumati, Consumati, Consumati ar fi deviza acestor clipe.
Toata lumea are dreptul la a petrece clipe placute si de calitate. Dar aceste clipe trebuie sa insemne ceva si la nivel personal.
Sa nu uit. Sa avem musai chiloti rosii, sa spargem ceva de prin casa, sa avem masa imbelsugata, sa bubuim artificii si petarde pana la surzenie si sa fim cel putin manga. Iata ce inteleg eu prin revelion.
A Happy New Year! cum se spune pe romaneste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu