Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 5 octombrie 2011

Balta statuta a elitei intelectuale. Scrisoare inchisa!

Aceste rânduri sunt un bâzâit de musca in urechile titanilor! Dar si titanii mai greșesc câteodată!
Urmaresc de cateva zile meciul de ping-pong parca transmis de Radio Erevan.
Este vorba pe de o parte, de jumatatea editoriala a tandemului puritatii absolute + pupilul acestuia si de cealalta parte a fileului de Consiliul Faculatatii de Filosofie.
A fost o scrisoare deschisa adresata Mantuitorului Invatamantului Romanesc (adica dlui Ministru) in cel mai pur spirit de autonomie universitara pentru a deplange rezultatele unui concurs.
A urmat o replica din partea Facultatii.
Pe scurt: A dat si nu a luat. Si a luat si nu merita sa ia!
Adica Postul de Lector. Sa nu conteze nota ci doar preferintele Maestrului si CV-ul.
Si brusc un efect de bulgare de zapada s-a revarsat in media elitista din Romania. Si cand te gandesti ca la baza fulgului de nea poate sta o bacterie sau un graunte de praf.
Tot albul imaculat si perfectiune fulgului de nea au la origine ceva nu atat de pur. Dar asa este natura fantastica in a crea din impuritate ceva frumos si perfect.
Exact ca si elita intelectuala a societatii romaneasti. Totul pare alb si imaculat, perfect si logic pana cand incepi sa cauti tot mai adanc.
Si ce constat:
- Pai ar fi : "Quod licet iovis non licet bovis"!
Daca Maestrului ii pute "mediocritatea" (de altfel rezulatele examenului nu atesta acest fapt, ba dimpotriva) isi pune penita in slujba corectarii situatiei apeland chiar si la "Mefisto" pentru a trece puntea.
Stau si ma intreb oare cu aceeasi atitudine din partea lui Gheorghe Lazar sau a lui Spiru Haret oare ce se alegea de Romania.
Si daca are in minte clar conturata o viziune asupra invatamantului romanesc de ce nu o afiseaza de la inaltimea reputatie. Si de ce nu doreste a deveni Ministru??!! O reforma perpetua este oare mai buna decat aplicarea in practica a gandirii Maestrului! Acelasi tip de genii economice se perinda zilnic si pe la TV. Si constatam si singuri cat de bine o duce economia!
- Spiritul de turma imbracat in solidaritate si elitism. Pai daca Maestrul a spus asa, asa trebuie sa fie. Sa apara si numele meu pe aceeasi lista cu greii consacrati!
- Apropierea tot mai evidenta a limbajului si comparatiilor folosite de sablonul tabloid.

Ce ma ingrijoreaza tot mai mult este delirul elitist din randurile scrise pentru o cauza pierduta.
Consider ca in clipa de fata nu avem elita adevarata. Cea actuala este fie cu pedigree de dalmatian, fie cu frustrari si neîmpliniri morale. Si atunci intradevar avem o mare masa de mediocritati. Dar aici se gaseste de fapt cheia dezvoltarii noastre. Pentru ca acesti mediocrii isi vor dori din tot sufletul ca urmasii lor sa-i depaseasca. Si asa, de abia generatia urmatoare (poate nici ea) va aduce o elita adevarata in aceasta tara. Suntem prizonierii mediocritatii (atat in politica, economie si administratie) dar asta este maximum ce putem obtine acum. Asta nu inseamna ca speranta este pierduta. Viitorul sigur ne va zambi!

Au trecut peste 20 de ani de "libertate si democratie" si contributia unora la asanarea morala si culturala a Romaniei la nivel de masa este nesemnificativa. Semnificativ este grupul raspindit prin tara care taie si spanzura eforturile timide de dezvoltare de orice fel.
Romania arata asa cum arata si datorita voua!!!
Macar sa aveti taria sa recunoasteti cand gresiti!
Astea sunt gandurile unui posibil mediocru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu