Totalul afișărilor de pagină

joi, 6 octombrie 2011

Quo usque tandem abutere, Lutetia, patientia nostra?

Cat vei mai abuza de rabdarea noastra Franta (Paris)???
Acum 70 de ani erau evreii sursa tuturor relelor din Europa si de aiurea! Acum sunt tiganii sau mai exact romanii! Ce poate fi mai jalnic decat sa fi identificat cu o minoritate doar pe baza de pasaport sau carte de identitate.
Am ajuns sa fim subiect (unicul) de ras si blamat in Franta. Ca si cum toate problemele lor sunt deja rezolvate si singura ramasa nerezolvata este problema tiganilor (romanilor).
Si asa sufletul meu plange cand aud ca tiganul pe care il cunosteam eu este acum rom. Si de aici pana la roman a mai trecut un an. Ce mare diferenta a mai ramas? Se pare ca insesizabila.
In loc sa ne ocupam locul in familia europeana de ceva timp parca ne indepartam de tot ceea ce parea ca aproape am atins. Am ajuns ruda saraca si tembela a Europei. Bubosul si ciumatul clasei. Nimeni nu mai vrea sa stea cu noi in banca. Nici macar Bulgaria care si ea are tresariri tiganofobe. Si inca ce tresariri.
Stampila pusa pe noi de barbari nespalati si ticalosi va ramane mult timp in conștiința colectiva europeana. Mai lipseste ca si copiii sa fie amenintati de bau-bau-ul asimilat cu romanul (tiganul) si atunci o intreaga generatie va avea de suferit.
Cum este oare posibil sa stam si sa fim pe rand umiliti de opinia publica europeana? Ce mandrie nationala mai avem? Nu avem alte fapte reprezentative care se ne arate lumii asa cum suntem.
Refuz sa cred ca poporul meu este este alcatuit in mare majoritate din hoti, inculti si nespalati. Daca chiar asta este realitatea, atunci nu meritam nimic altceva. Dar daca nu este asa, trebuie sa luptam pentru dreptate si onoare.
De ce mai cheltuim o groaza de bani pe "Gradina Carpatilor" cand am umplut "Gradina Europei" de neghina, ciulini si "floarea aia galbena de' miroase urat ". Ce conteaza ca dregem imaginea interna (si nici aia 100%) pentru sa zicem 200.000 turisti anual daca o intrega Europa a pus deja stampila de venetici.
Si la noi Tv si mass-media vinde gunoi si zoaie. Asta face si Europa. Dar numai despre noi parca nu este corect. Si chiar nu este.
Si in fond scandalul din cazul Truica este pana la urma o telenovela in care o "doamna" din Hexagon a cedat mult prea usor avansurilor unui barbat insurat si cu copiii din Romania. Daca era o romanca si Truica un student arab stampila era sigur pusa: "C_R_A"! Asa este stimabila P.K.!
Dar ei sunt libertini in relatiile lor. Asa cum si Dl. DSK a platit "violul" castigand simpatia conaționalilor si revenind in Franta ca un erou (sau ca un taur comunal).
O tara care si-a ucis istoria si elita acum peste 230 ani, si-a dezgropat regii si pe cei vii i-a si ghilotinat, a fost cucerita de Germania si redusa la o bucata de provincie, dar asta nu a impiedicat-o sa dea din coate la masa invingatorilor, ar trebui sa arate mai multa toleranta pentru o tara care nu cu mult timp in urma era sora mai mica din Orient.
Si asa se poate uita si de Brancusi si de Ionesco si de Enescu ............
Sau de Napoleon al III-lea sau de Henri Mathias Berthelot sau de ......
Era o perioada cand 85% dintre romani o rupeau pe franceza si sigur nu pentru a cersi la Paris. Ci pentru ca iubeau Franta si tot ce reprezenta ea, cu bune si cu rele.
Sunt mult mai multe lucrurile care ne unesc decat cele care ne dezbina!
Si mai ales romanii nu vor uita mana de prietenie întinsă de Franta de multe ori in istorie. Poate nu recent.
Criza economica este asemenea unui viituri care ridica gunoaiele in vazul lumii pentru a masca profunzimea si  adancimea curentului.
Sa nu repetam greselile trecutului. Si sa nu lasam extremismul sa ne conduca.
Nici pe romani contra tiganilor, nici pe francezi contra celor cu pasapoarte romanesti.
"Sa arunce primul piatra cel fara de pacat"!

Iar "gradinarilor" de la "Carpathian garden" rusine de raspunsurile debile!
Qui s'Excuse,s'Accuse!
Fara scuze, doar fapte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu