Totalul afișărilor de pagină

luni, 3 octombrie 2011

Deutschland uber alles !

Am trait intre 1979 si 1980 in BRD. Nu la banca, ci in Freiburg si Heilbronn din RFG. Caci exista si o DDR, adica RDG. De unde veneau si Trabantul si turistii la noi la mare.
Dar m-am intors! Uneori ma intreb de ce? Dar stiu ca asa trebuia sa fie, ca sa-mi continui drumul si sa am familia pe care o am si o iubesc.
Mai tin minte inca Autobahn-ul, marcile germane si fantasticele lucruri pe care puteai sa ti le cumperi, magazine precum Kaufhoff, Hertie sau Horten, precum si Quelle sau Nekermann, sau chiar si ALDI. Acolo am vazut prima data Porsche, Mercedes SL, BMW ALPINA ruland cu peste 200 km/h si chiar am fost si eu plimbat cu aceasta viteza. Raiul pe pamant! In comparatie cu noi, aveau de toate. Mai putin superficialiatea si lipsa de viitor din societatea socialista. Pardon, o aveau si pe aia, dar doar in  RDG!
Am cunoscut si romani (sasi reintorsi in Patria Mama???!!!) care munceau pe rupte de dimineata pana seara, cand ajungeau acasa, radeau trei beri si o ciorba (asta nu se uita) si a doua zi o luau de la capat. Si erau fericiti ca mergeau cu 199 DM o saptamana in Mallorca cu TUI-ul, vara si pana la Craciun iar munceau pe rupte, caci alt concediu nu aveau. Si tot munceau si tot produceau si se tot dezvoltau. Si WWII ramanea in urma, copii nici nu mai stiau cine a fost Hitler, chiar nici macar Adenauer. In schimb stiau de Beckenbauer si Rummenigge.
Cand m-am intors am avut o luna perioada de timp simptome ciudate:
- traversam strada doar pe la semafor si doar pe verde;
- ma spalam de trei ori p zi pe dinti;
- mancam trei mese pe zi la ore fixe;
- salutam si vorbeam respectuos cu toata lumea;
- eram punctual la orice intalnire (asta am pastrat-o);
Cu timpul am uitat si din germana pe care o stiam si de obiceiurile "nesanatoase" invatate. Am revenit la "spiritul" superior, adica mioritic.
Era o perioada in care eram ferm convins ca RDG si RFG vor fi doua realitati perpetue. Dar WWII nu se incheiase de fapt. Caci in prologul post-arme (economic) masinaria asamblata de Bismark a revenit la turatie maxima. Si a putut promite URSS-ului o prietenie mascata dar sincera. Si a putut conta si pe rezervele naturale indispensabile puse la dispozitie acum de Rusia. La un pret cam piperat, dar fara alte comentarii sau conditionari.
RDG si RFG au redevenit Deutschland! Cu toate ca Polonia sta pe Prusia, Belarus si Ukraina stau pe Polonia si Konigsberg-ul este acum Kaliningrad. Toata Europa e fericita. Si in fruntea mesei s-a asezat tandemul franco-german. Care cam taie si spanzura totul. Sa vedem cum va arata Europa dupa un an de acum incolo!!
In anii 1930 criza economica si un razboi terminat brusc si fara onoare a lasat loc liber unor minti bolnave sa corupa milioane de oameni in speranta unei vieti mai bune. Au fost asa de convingatori si de carismatici incat oamenii i-au urmat fara retinere si fara judecata. Au identificat dusmanii si sursa problemelor. Si au pictat steaua si patru litere pe toate magazinele si casele celor care au ajuns pe langa Oswiecim.
Tare ma tem ca aceeasi reteta sa nu functioneze din nou dupa un secol!
Caci pe atunci nu exista TV si nici lumea nu era asa de dependenta de el. Si nici droguri si nici atatia milionari de carton dispretuitori si aroganti.
Lumea se schimba, nu si instinctele primare!
Si totusi cred ca Germania are datoria morala de a uni si nu diviza Europa si de a ajuta unde este nevoie de ajutor. Ca un frate mai mare si mai puternic.
Asa  ca:
Deutschland, Deutschland uber alles!
Sau cum se zice pe aici : ALES BULES!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu