Totalul afișărilor de pagină

duminică, 20 aprilie 2014

Cronica de film : Philomena !

Cautand pe google o traducere cat mai exacta a termenului grecesc de philomene am constatat cu stupoare ca exista (mai exact exista) in catolicism o sfanta Philomena. Si de aici am inceput sa caut noi informatii. Nici nu stiu sa va spun care poveste este mai interesanta, cea a sfintei sau cea din film. Nici nu imi dau seama daca este o intamplare si o coincidenta de nume intre Sfanta si personajul (real) din film.
Sa revin acum la film.
Pentru a intelege cat mai bine filmul trebuie inteles sensul exact al numelui Philomena. Dupa unii ar veni din latina FILUMENA = fiica a luminii. Dupa altii ar veni din greaca PHILOMENE = philein, "a iubi" și menein, "să rămână," prin urmare, ceea ce înseamnă "care rămâne afectuos, credincios cel care iubeste si ramane prieten. Ambele variante imi par corecte dupa ce am vazut filmul. Ciudat NU?
Filmul este trist, ravasitor chiar. Este un film dupa o poveste reala si nimic nu este fictiune. Este o noua acuzare adusa bisericii catolice. Si culmea este un film despre DRAGOSTE. Chiar si dragostea in DUMNEZEU, care ramane constanta.
Insa cea mai importanta lectie este cea a IERTARII!!! Sa sti sa ierti. Si sa nu urasti, sa nu vrei razbunare. Dar si sa nu uiti si sa vrei adevarul spus.
Judi Dench joaca magistral. Reuseste sa ne transmita o emotie si o sensibilitate care depaseste calmul si raceala britanica. Scuze....am vrut sa zic irlandeza.
Steve Coogan joaca si el admirabil. Un englez care nu mai crede in Dumnezeu, mult prea mandru de intelegenta si cultura lui si uneori ia lectii de la o batrinica pe care o considera plictisitoare.
Mai mult nu va povestesc din film. Va las pe voi sa il descoperiti, daca vreti. S-ar putea sa aveti nevoie si de o batista.
Sa nu uit: Cea mai complicata intrebare din film si din viata: De ce Dumnezeu ne-a dat atata placere cand facem sex si de ce sexul este considerat un pacat de catre Biserica???
Si acum sa revin la Sfanta Filomena.
""Sfanta Filomena a fost , așa cum cred adepții ei în cadrul Bisericii Catolice , o martira fecioară virgina ale cărei rămășițe au fost descoperite în 1802 în Catacombele din Priscilla de la Roma. Trei dale din teracota sigilind un  mormânt  purtau o inscripție in latina = Filumena .
Rămășițele au fost exhumate si duse la Mugnano del Cardinale în 1805 și au devenit loc de pelerinaj pe scară largă , cu multe minuni atribuite sfintei Filomena , inclusiv vindecarea Venerabilul Pauline Jaricot în 1835 , vindecare care a primit o publicitate largă .
În anul 1833 o călugăriță napolitană a povestit că într- o viziune Sfanta Filomena i-a povestit faptul că ea a fost o prințesă greaca martirizata la vârsta de 13 ani de către Dioclețian (împărat roman 284-305) .
Din 1837-1961 celebrarea sărbătorii  liturgice a fost aprobat pentru unele locuri , dar nu a fost niciodată inclusă în calendarul Romano-Catolic pentru utilizare universală .In 1920 intr-o ediție tipică a Liturghierului romano-catolic este inclusa o mențiune despre ea , în 11 august , în secțiunea intitulată "Missae pro aliquibus locis" , cu precizarea că Liturghia pentru a fi utilizate în acele locuri a fost una comuna, fără nici o implicare corespunzătoare a sfântului .
La 14 februarie 1961, Sfântul Scaun a ordonat ca numele de Sfanta Filomena să fie eliminata din toate calendarele liturgice care o menționeaza .În consecință , din 1962 Liturghierul romano-catolic , ediția care se utilizeaza în continuare nu are nici o mențiune despre Sfanta Filomena .
Altarul cu relicvele sale din Mugnano del Cardinale continuă să fie vizitat de pelerini din mai multe țări .""
Totusi acum pe Internet apare Sfanta Filomena care este sarbatorita pe 5 iulie. Si atat!
Sfanta Filomena simbolizeaza puritatea, castitatea si virginitatea. Ea a jurat sa-si pastreze virginitatea, daruind-o Domnului. Era de o frumusete rara si frumusetea ei a ajuns la urechile imparatului Diocletian. Care a adus-o in palatul lui si a incercat sa o seduca. Ea a rezistat si nu a cedat dorintei imparatului. Acesta a ordonat sa fie legata cu lanturi si aruncata in Tibru.
Filomena (sfanta) nu a cedat in fata imparatului. Philomena (din film) a cedat in fata unui tanar frumos. Amandoua jurasera castitate.
Vedeti totusi filmul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu