Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Hai la munca ...in Germania !

Germania paradisul muncii legale. Cand incepi sa vorbesti de cel putin 8 euro/ora si  de 200 ora/luna iata ca ajungi la un salariu de 1600 euro/luna. Cati muncitori romani nu si-ar dori asa ceva.
Am devenit si eu interesat de acest aspect si am inceput sa caut.
Am cautat : Munca in Germania in 2014. Pe Google!!! Si in limba romana si in limba germana.
Informatii destul de incomplete si de obicei neactualizate.
Asa ca am cerut informatii la camera de comert romano-germana. 
Prin amabilitatea unor doamne am primit urmatoarele informatii care sper sa va ajute si pe voi:
""Incepand cu 1 ianuarie 2014, muncitorii romani care doresc sa lucreze in Germania nu mai au nevoie de permis de munca. Firmele romane pot de asemenea sa desfasoare o activitate in Germania prin trimiterea de personal din Romania pe o perioada delimitata de timp. Daca activitatea firmei romanesti in Germania depaseste 12 luni, conform tratatului de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Germania, firma romana va trebui sa se inregistreze fiscal in Germania. 
Ca si pana acum, muncitorii care vor pleca in Germania vor avea nevoie de formularul A1. Acesta dovedeste ca pe parcursul muncii in strainatate muncitorii sunt in continuare asigurati social in Romania si ca nu e nevoie ca plata asigurarilor sociale sa se efectueze in Germania. Acest formular se obtine la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale din orasul unde este inregistrata firma in Romania  ( http://www.cnpas.org/portal/media-type/html/language/ro/user/anon/page/programms.psml?language=en )
 Desi firmele romanesti pot desfasura activitate in Germania prin trimiterea de personal din Romania, acestea trebuie sa tina cont de prevederile legii privind trimiterea de personal in Germania (germana: Arbeitnehmerentsendegesetz).  Legea se gaseste aici (doar in limba germana):  http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/aentg_2009/gesamt.pdf 
Aceasta lege prevede si unele salarii minime in anumite branse.
Conform art.18 din legea privind trimiterea de personal in Germania, angajatorul cu sediul in strainatate (in cazul dv. Romania) si care trimite muncitori in Germania trebuie sa se inregistreze la Administratia Vamala- Zollverwaltungsbehörde (in acest caz din Köln). Formularele (033035E si 033037E) pe care trebuie sa le completati si inregistrati se gasesc aici:
In cazul mestesugarilor (germana: Handwerksberufe), firma din Romania are nevoie si de alte documente.  In acest sens va rog sa consultati urmatoarea lege (germana Handwerksornung: http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/hwo/gesamt.pdf ) mai precis anexele A si B unde sunt specificate meseriile care necesita autorizare si care nu in Germania. Daca este vorba de o meserie care necesita autorizare, atunci societatea romana trebuie sa aduca un document din Romania care sa dovedeasca faptul ca aceasta efectuaza de cel putin 2 ani in Romania aceeasi activitate ca cea pe care doreste sa o desfasoare in Germania. Acest formular se numeste in germana EU- Bescheinigung. Cu acest formular trebuie sa va prezentati la camera mestesugarilor ( germana Handwerkskammer) din zona unde doriti sa incepeti activitatea care va va emite o autorizatie conform Handwerksornung.
Tot pentru bransa de constructii, trebuie sa va inregistrati la Casa sociala pentru Constructii (germana Sozialkassen der Bauwirtschaft, prescurtare SOKA BAU). Aici gasiti mai multe informatii despre aceasta inregistrare http://www.soka-bau.de/soka-bau_2011/desktop/de/download/europa_ag.pdf
Recapitulare: Singurul formular care trebuie sa  il obtinem din Romania este formularul A1 de la Casa Nationala de Pensii. 
In rest totul se petrece in Germania.
Asa ca mare grija sa luati in calcul si cheltuielile cu viata in Germania. Care nu sunt ca in Romania. 
Cand trageti linie sa vedeti cu ce ramaneti! Sa nu uitati sa luati in calcul si clipele petrecute cu familia si educatia copiilor si alte nimicuri de genul asta.
Si sa nu uitati de sintagma : Arbeit macht frei ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu