Totalul afișărilor de pagină

marți, 8 aprilie 2014

Istoria protectiei mediului la romani !

Sunt asa de impresionat de fortele care ies in strada in aparare tarii de poluatorii capitalisti care vor sa desertifice Romania si sa ne suga tot gazul, p(d)e sist eventual.
Ce-i mana pe ei in lupta, ce vroiau acei eroi? Cu cine se luptau era clar. Cine ii mobilizeaza asta nu imi este clar.
Cum nu vreau sa raman cu lucruri nelamurite fac apel iarasi la istorie pentru a vedea ce faceau romanii cu mediul inconjurator in vreme de criza si chiar razboi. Va reamintesc ca suntem intr-un razboi dur din cauza resurselor minerale.
Din vechime ne parvine grija deosebita pentru apa potabila. Asa ca in caz de navala in tara stramosii nostri otraveau fantaniile. Nu sunt sigur daca nu o faceau cu cianuri? Aici istoria este total neclara. Oare aceasta otravire sa fi fost mai rea cu ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii zeci de ani. Am avut ocazia sa vad zeci de buletine de analiza a apei din zona Bucurestiului. Si din freaticul Colentina si din freaticul Mostistea. Ambele sunt contaminate la greu. Cu nitrati si nitriti. Cu azotati. Cu substante fecaloide........ Singurul freatic potabil este cel de Fratesti. Asa ca este greu sa vorbim despre apa limpede si cristalina.
In afara de otravit, stramosii nostri mai avea ca obicei si arderea holdelor si chiar a padurilor.  Primul act de piromanie a fost de pe vremea lui Burebista. El a ordonat (sfatuit de Deceneu) ca toate viile sa fie arse si toate butoaiele cu vin sa fie distruse. Putina lume stie ca a urmat o rascoala in toata Dacia, carei i-a cazut prada insusi Burebista acesta murind asasinat. Dupa vii, romanii au ars si graul si meiul in fata navalitorilor. Asa ca daca astazi patura de ozon este mai subtire se poate sa fi contribuit si stramosii nostri. Pe langa holde mai dadeau foc si la paduri. Uneori in fata navalitorilor, alteori pentru a face rost de pamant arabil. Pentru cine nu stie Bucurestiul era inconjurat de codri desi. Faimosi codrii ai Vlasiei. Unde iarna nu era prapadul din cauza viscolului si nici vara nu era arsita insuportabila din zilele de azi. Acum Baraganul a inghitit cu totul Bucurestiul.
Stramosii nostri mai aveau obiceiul sa mai curete de bolovani versanti intregi de munti. Marturie sta si faimosa batalie de la Posada (nelocalizata inca) in care grija pentru mediu au simtit-o cavalerii apuseni chiar si prin armura.
Preventia stiu ca este buna. In probleme de mediu este chiar salutara.
Dar daca de fapt nu exista riscuri de mediu. Si protestatarii sunt folositi ca masa de manevra pentru interese geo-politice?
Nu ar fi pacat sa fie manipulati contra intereselor nationale?
Stau si ma intreb si eu.
Ca doar stramosii nostri nu faceau dezastre ecologice fara a sluji un ideal mai inalt.
Cum ar fi independenta ROMANIEI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu