Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Rusofoni sau rusofili ?

In ultimul timp Rusia a inceput sa ne bage in seama. Tot mai des si tot mai vehement. Se pare ca brusc am devenit obraznici si avem prea multa personalitate.
Asta dinspre Rusia. Dinspre Romania au aparut doua discursuri. Unul transant si cam singular, dar de la inaltimea celei mai inalte functii in stat. Celalalt tip de discurs este intretinut de fosti, actuali si viitori. Experti in nu stiu ce, platiti de nu stiu cine, reprezentand pe cine oare!
Nu sunt partizanul unei relatii reci si adverse cu Rusia. Sunt perfect constient ca proportiile celor doua tari nu prea lasa locul la comparatii. Imi doresc doar o relatie corecta si daca se poate echilibrata de ambele parti. Personal imi dau seama ca povestea cu Tezaurul o sa ramana doar o poveste. Si cine mai viseaza la el mai bine ii scrie direct Mosului in Laponia.
In ultimii doua sute de ani sunt multe puncte comune in istoria ruso-romana.
Iata ca incerc sa scot la lumina cateva aspecte:
Cine nu a auzit de Tudor Vladimirescu. Marele erou national. Cel care a testat marea cu degetul in privinta Revolutiilor. Precursorul Revolutiei de la 1848. Oare cata lume stie ca era ofiter al armatei tariste ( se pare colonel) si a fost decorat cu ordinul de cavalerie Ordinul Vladimir clasa a IIIa. Sau ca in calatoriile lui in Europa folosea un pasaport rusesc.
Cine nu a facut o plimbare pe bulevardul Kiseleff in Bucuresti. Pavel Kiseleff, de fapt pe numele real Pavel Dimitrievici Kiseliov a condus administratia militara ruseasca a Tarii Romanesti intre 1829 si 1834. Conte si general rus (putin mason) a fost mai apoi ambasadorul Rusiei la Paris intre 1856-1862.
Pun si eu cateva intrebari care nu s-au mai pus in istoria Romaniei:
Oare nu este un model cu Revolutiile in Romania? Oare de unde sunt ele inspirate? Cea din 1821? Cea din 1848? Cea din 1989?
Cine a sprijinit cel mai mult Unirea Principatelor pe plan extern? Franta !!!! Si cine era ambasador la Paris in acea perioada? AAAAAAAAAA!!! Kiseleff!
Nu imi dau seama cat de adanca este penetrarea Romaniei in anul 2014. Nu imi dau seama care sunt jocurile de putere si cele geo-strategice.
Ceea ce stiu exact este ca momentul 1877-1878 nu ar fi fost posibil fara participarea Rusiei. Carol I ii nu era suficient de puternic sa obtina singur Independenta Romaniei !
Din Istorie luam doar ceea ce ne convine. Ceea ce nu ne convine lasam ca pulberea sa se astearna deasupra. Dar faptele sunt acolo. Ele exista.
Trebuie doar sa le vedem mai bine.
În încheiere un citat care mi-a marcat viața :
Cine a stat 5  ani la ruși nu poate gândi ca Bush.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu