Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Specialisti sau Generalisti ?

O intrebare grea care se regaseste in multe domenii si nu doar in medicina. O sa incerc sa scriu astazi despre cateva domenii in care intrebarea Specialisti sau Generalisti poate sa iti dea batai de cap.
Cum medicina nu este domeniul meu forte nu o sa insist prea mult pe acest aspect. Dar stim fiecare ca totusi cautam la un moment dat in viata noastra un doctor anume. Fie ca este el chirurg, fie ca este specialist in imagistica, fie ca este urolog, fie ca este endocrin, fie ca este hematolog,........Si cand ajungi la asa un doctor (asta este deja din ce in ce mai greu, fie pentru ca au plecat multi din tara, fie ca nu sunt referinte destule si informatia se ia de obicei din folclor), asta inseamna ca ai mare nevoie de el. Asa ca lantul cu medic de familie si medic de medicina generala, daca nu este completat de un specialist intr-un anumit domeniu uneori asta poate face diferenta intre o viata salvata si o viata pierduta. In medicina este clar. Aspirina o poate prescrie multa lume. Un diagnostic corect la ceva grav poate insemna o vizita pe la mai multi specialisti. Si de unde sa stii ca ai ales specialistii buni? Aici totusi sa zicem ca lucrurile sunt deja clare si studentul in medicina pana sa ajunga Doctor in medicina isi alege cu claritate calea. Este asemenea unei structuri piramidale in varful careia troneaza medicul specialist. Problema este daca in urma exodului de medici din Romania piramida nu a fost retezata si in unele domenii nu mai avem decat un trunchi de piramida, sau culmea uneori am pierdut baza si a ramas varful! Asa ca in disputa Specialisti sau Generalisti in lumea medicala, castiga Specialistii. Mai ales ca este vorba de viata unui om.
Si in lumea media avem aceeasi departajare. Cel mai clar exemplu este la televiziune. Si aici avem televiziune generalista si asa numitele televiziuni de nisa. Aici ce sa va mai spun. Exista televiziune axata pe spectacol si audiente mari, exista alta care incearca sa faca acelasi lucru dar cu mai putin succes. Si exista televiziunile de nisa. Mai cu muzica, mai cu sport, mai cu gatit, mai cu pescuit si vanatoare. Si nisa cea mai interesanta este cea politica. Unele televiziuni exista doar sa injure pe cineva. cand acel cineva nu va mai fi (in functie) ce rost or mai avea acele televiziuni. Ma gandesc si la revista Catavencu care printre alte cauze de deces ar fi si retragerea lui Iliescu de la varful puterii. Asa ca in aceasta disputa castiga Generalistii.
Si in meseria mea de instalatii exista generalisti si specialisti. Nu in celelalte sesuri de specialisti. Ci mai degraba de specializati intr-un domeniu mult mai clar. Unii nu fac decat instalatii electrice de apartament, altii nu fac decat incalziri in pardoseala. Altii nu fac decat incalziri cu radiatoare. Unii nu repara decat centrale termice. Altii nu fac decat sa vanda echipamente. toti ne numim ingineri. Aici eu ma consider generalist. Poate si pentru ca am fost ultima generatie de studenti care am dat examen de diploma si nu de licenta. Asa ca am mers constant pe cele trei mari ramuri ale instalatiilor : termice, sanitare si electrice. La ce ar fi buna o abordare generalista a instalatiilor daca pe fiecare ramura in parte exista cineva specializat.
Aici este o discutie mai lunga si mai interesanta. In Occident studentii isi aleg din start un domeniu foare ingust de specializare. Si studiaza si mai apoi practica in acel domeniu. Sa zicem ca ei studiaza doar instalatii de incalzire cu panouri solare. Asta invata, asta practica. Si atat. Se formeaza si activeaza doar pe domeniul lui cat de ingust este. Asta este mentalitatea care guverneaza si scoala si societatea. O ultraspecializare. Pentru a scoate din priza un aparat se cheama un specialist. Si nimeni altcineva nu face asa ceva. Pentru a schimba un bec se cheama un specialist. Si nimeni altcineva nu face asa ceva.
La noi s-a ajuns in situatia (vorbesc pe piata de cosntructii-instalatii) ca un muncitor mai cu experienta sa faca mai totul la o lucrare. Acum lucrez cu cineva care amenajeaza o baie. El a facut demolarile, el a pus gips-cartonul, el a tras instalatia electrica, el pune gresie si faianta, el da cu lavabila, el pune usa...... El si un ajutor.
Sa nu uit sa va povestesc ca unul dintre cei mai buni faientari pe care i-am cunoscut era de fapt sofer la RATB. Tot asa cel mai bun parchetar era de fapt profesor de sport...... Ei faceau lucrurile astea ca o a doua meserie in timpul liber fara a fi angajati.
 Asta ar fi situatia la nivel de muncitor. La nivel de inginer lucrurile se complica putin. Aici nu mai exista asa o raspindire de competente. Lucrurile sunt mult mai clare. Si totusi exista oameni cu vaste cunoștințe in domeniu. Acestia sunt cei mai buni in a fi diriginti de santier sau consultanti de specialitate. Sau chiar project-manager sau site-manager. Pentru ca au o viziune de ansamblu si pot lega piesele din puzzle impreuna pentru a obtine imaginea finala. In acest domeniu cred ca vorbim de o egalitate.
 Cum era sa uit lumea fascinanta a magazinelor. Si aici avem Hyper-Mega-Super Market si magazinul specializat. Putem vorbi de magazine fizice si magazine virtuale. Vanzarile cele mai mari le fac magazinele generaliste. Merg pe principiu volum mare si adaos mic. Ceea ce omoara multe magazine mai mici. Dar daca vrei cu adevarat ceva special nu ai alta sansa decat sa te indrepti spre magazinul de specialitate. Doar acolo poti gasi calitatea sau produsul special pe care il cauti. Si asta la alt adaos decat la magazinul generalist. Dupa succesul de piata as spune ca magazinul generalist a castigat. Atata timp cat nu ai nevoie de ceva special.
In lumea bloggerilor si aici exista bloguri generaliste si bloguri de nisa. Traficul cel mai mare il au blogurile generaliste. Daca insa cineva vrea informatii despre ceva anume mai multa incredere are in blogul de nisa care trateaza doar temele cautate.
Si totusi ramane intrebarea Generalisti sau Specialisti?
Sau este o falsa intrebare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu