Totalul afișărilor de pagină

vineri, 30 septembrie 2011

Gunoaiele Romaniei

Nu voi vorbi de actuala clasa politica poate cum ati crezut. Nici de imbogatitii zilei, nici de "vedetele" de prin televiziuni. Asta pe alta data.
Subiectul este mult mai material decat ati fi banuit.
Stirea de la care pleaca aceste randuri ar fi avizul primit de la Comisia Europeana in cazul implementarii legislatiei europene in cazul deseurilor. Si avem termen pana pe 12.12.2011. Adica la o zvarlitura de bat. Altfel urmeaza procedura de infringement !
Cum gestionam noi deseurile.
Sa vedem:
Cele menajere sunt colectate de-a valma fara nici o sortare prealabila. Si ajung toate la groapa de gunoi unde durata de dezintegrare poate fi si de 100 de ani. Asa ca Bucurestiul cum nu are decat groapa Glina (bine ca o are si pe aia) construieste o megabomba ecologica. Si o face temeinic.
De ceva timp incerc sa selectez gunoiul. Plastic separat intr-o pubela, hartie si cartoane intr-o lada de carton si baterii separat intr-o cutie. Cu ceva timp in urma a venit masina de gunoi. Si i-am intrebat daca pot da selectiv deseurile. Ei au spus ferm: Sigur ca da! Si de fapt, in fata mea le-au aruncat la un loc in masina si le-au presat instant.
Deci noi din start avem o mare problema cu transportul acestor deseuri. Masinile nu au compartimente separate. Totul e la gramada. Nu poti face selectia ajutat de compania de salubriutate. Se aude "domnu' care isi bate nevasta cu pliciu". Sa nu ramana treaba intr-un picior de lemn!
Asa ca am inceput singur sa transport materialele la faimoasele recipiente de colectat amplasate de primarie. Si aici alta problema. Au fost amplasate doar ca sa fie vazute, nu si utilizabile. Nu se poate parca masina langa ele, accesul la ele efectiv se face foarte greu. Daca cineva isi inchipuie ca eu o sa vin cu sacul de deseuri cu tramvaiul si apoi o sa stau o ora sa le introduc pe o gaurica de diametru 15 cm are cam multa imaginatie. Dar asa a trebuit sa procedez. Am pus masina pe avarie si am inceput introducerea individuala a sticlelor de plastic prin orificiu. Pana cand o masina de politie a oprit langa mine si a pornit girofarul si m-a admonestat ca acolo nu se parcheaza. Noroc ca nu am luat amenda!
Cu bateriile a fost si mai complicat. A trebuit sa merg la un centru comercial la peste 8 km de mine pentru a le introduce in cutia de baterii. SUPER! Si daca eu vroiam sa fac cumparaturile in alta parte. Asta cu centre de colectat deseuri la Hipermarketuri imi pare a fi o idee buna si usor de realizat. Se aude dom' Oparescu!
Asa ca pentru a fi ecologist iti trebuie rabdare si un mijloc de  transport. Care si ala polueaza!
Pe langa mine toti vecinii pentru a nu umple pubela cu lucruri inflamabile, le dau foc. Si uneori e ca la 1907. Zeci de foculete ard mocnit degajand un miros irespirabil. Si asta de obicei seara cand omul vrea si el sa aeriseasca cu aer curat. Nu se poate! Si ce emisii de CO2. Si ce economie la plata gunoiului. Mare economie! Si mai mare deranj pentru vecini.
Sa trec acum in revista si deseurile asa zis industriale.
Am fost cu masina la service. Si acolo am stat de vorba cu patronul. Care avusese luna trecuta control zilnic de la garda de mediu. Ca nu are cu cine "trebuie" contract de strangerea deseurilor. Cand a semnat cu cine trebuie, brusc controalele au incetat. Si are plan de strans ulei uzat. O nerespectare a planului ii aduce mari penalizari. Si asa a ajuns sa verifice fiecare litru de ulei schimbat. Si il sigileaza in butoaie de frica.
Cam peste tot e la fel cu firmele de strans deseuri industriale. Sunt cativa baieti destepti si pe aici care au drumul neted si daca nu esti cu ei esti impotriva lor. Cam asa se face reciclare si strangere de deseuri. Pe pile si relatii.
La orice plimbare pe la munte am admirat muntii de gunoaie. Cred ca vreo doua generatii de acum incolo au de curatat apele si muntii nostri. De plastice si sticla e vorba care raman mult timp neatacate de mediu.
Ce sa mai vorbim de canalizarea care lipseste prin zeci de orase, sute de comune si mii de sate. Sau de statii de epurare. Cand va fi oare gata statia de la Glina. Cand eram eu student vorbeam de ea. Si au trecut ceva ani!
Pe scurt la stransul gunoaielor si la reciclare suntem mai rau ca pe vremea lui Ceausescu (exagerez desigur). Dar mai avem mult pana sa atingem un standard minim de ecologie.
Si parca dupa noi nu mai vine nimeni.
Ce conteaza ce vor mosteni copii nostri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu