Totalul afișărilor de pagină

marți, 28 februarie 2012

Cine mai posteste in ziua de azi?

Dumnica a fost "Lasata Secului" si de luni a inceput "Postul Pastelui".
De fapt o alta duminica in calendar si o noua zi de luni in care incepe o noua saptamana de munca. Cine sa mai aiba timp pentru post si care sa mai fie semnificatia acestuia.
Acum poate voi scrie poate niste blasfemii dar incerc sa am o viziune proprie a evenimentului.
Constat ca tot mai putina lume are timp sa posteasca. In acelasi timp constat ca tot mai multa lume vrea sa posteasca. Si aici poate fi un paradox.
Pentru cei care nici macar nu isi pun problema in a tine post aceste randuri nu isi au rostul, ei fiind absorbiti de munca epuizanta care o desfasoara zi de zi la serviciu si care le devoreaza de tot ce au mai bun. Pentru cei care tin post am cateva comentarii.
Omul nu este alcatuit doar din partea materiala. Si nu doar componenta alimentara a postului este importanta, cu toate ca si regulile alimentare sunt foarte importante. Pentru ca te impiedica a manca alimente de origine animala (lucru care pe langa ca este sanatos, te obisnuieste cu ideea ca pentru a te purifica si a te mantui ai nevoie de un regim de viata care sa nu fie axat pe consumarea de carne si alte produse provenite de la ființe vii). Latura spirituala a postului imi pare a fi complet eludata. Ce conteaza daca te indopi numai cu snitele din soia si cartofi prajiti daca in viata ta de zi cu zi nu poti deveni mai bun si mai aproape de semenul tau. Omul este un binom (suflet-corp) si pentru a reusi a intelege mesajul si insemnatatea postului are nevoie sa parcurga cu ambele componente acest test deloc usor. Testul are rostul lui si chiar si repetarea lui pe parcursul anului te obisnuieste cu incercari care iti stau in fata si in timpul vietii si poate si dupa trecerea ta din forma materiala.
Important este si faptul ca ratiunea trebuie sa impiedice "glasul corpului" sa aiba prioritate. In aceasta perioada trebuie sa invatam sa ne disciplinam mintea si corpul. Sa putem sa avem taria sa lasam placerile trupesti sa nu ne domine. Pentru ca o persoana dominata de placeri trupesti este o victima sigura in drumul nostru catre mantuire.Si mantuirea nu paote veni daca noi nu suntem pregatiti pentru ea. Si postul este unul din pasii care trebuie urmati in acest drum. Pentru cine nu este interesart de mantuire si nu crede in asa ceva postul poate ramane doar un simplu regim alimentar fara insemnatate.
Un om care n-a tinut postul nu poate intelege un om flamand, sau un om nevoias. Cine nu a tinut postul este greu sa se vindece de lacomie, de desfranare si poate cu greu sa-si infraneze orgoliul.
Stau si ma gandesc daca drumul spre mantuire se mai potriveste cu vremurile pe care le traim. Cum sa putem sa ne dezvoltam latura umana si smerenia noastra daca viata de zi cu zi ne impinge spre orgoliu nemasurat, spre reusite materiale, spre castig cu orice pret, spre strangerea de averi pe orice cai posibile.
Observ din ce in ce mai mult o departare intre gandirea crestina si valtoare lumii asa zis capitaliste. Ne propulsam spre varful piramidei si uitam ca de fapt ajungand la varf am uitat in ceea ce credeam la un moment dat si ca ne-am debarasat de toate limitarile morale si comportamentale pe care le-am avut la un moment dat in viata. Constatam ca am pierdut pe drum valorile si principiile care ne animau odata.
Viata este asemena unei imense scari. Una din treptele care trebuie urcate este si treapta postului. Daca sarim peste ea putem constata ca ajunsi la capatul scarii de fapt nu am invatat sa mergem pe scara ci doar sa sarim trepte. Si atunci ce vom face oare????

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu