Totalul afișărilor de pagină

marți, 28 februarie 2012

Premiile Oscar

Ieri (de fapt duminica prin USA) s-au decernat premiile Oscar. Si tot cam pe atunci era faimosul meci de baschet "ALL STAR GAME" sau cum mai e cunoscut Estul contra Vestul. Daca stai bine sa te gandesti si premiile Oscar sunt tot un fel de USA-Restul lumii.
Si miracol, a castigat Restul lumii. Si cine au fost infrantii? BRAD-GEORGE! Cei mai faimosi actori de la Hollywood.
De fapt si Premiile Nobel si Premiile Oscar sunt un moment de manipulare maxima. Sau un monument de "political correctness". Ei stabilesc tendinte si promoveaza viitorul.
Asa ca "the Artist" bine ai venit pe covorul rosu. Un tribut platit radacinilor filmului si perioadei de amatorism si de romantism al industriei care modeleaza constiinte si moduri de gandire, modeleaza eroi si cauze corecte dar si ne arata noii dusmani si raul care trebuie hulit.
La Hollywood se invart miliarde de dolari. Se nasc idoli peste noapte, dar ceea ce este mai important aici se plamadesc visele si sperantele viitorului. Aici se gaseste reteta secreta a fericirii. Si aici se plamadeste lumea de maine. Daca manipularea ar putea purta un nume, cred ca cel mai indicat ar fi Hollywood.
Sunt un mic cinefil. Iubesc sa vad filme. Mai ales filme bune. Dar nu incetez sa nu remarc cata manipulare si cata ipocrizie se afla in spatele fiecarui film. Daca inainte istoria era scrisa de cronicarii invingatorului, acum istoria este rescrisa de scenaristii de la Hollywood.
Si nici nu trebuie sa fie prea insistenti in a promova o idee sau un curent de opinie. O fac sistematic precum picatura chinezeasca.
Deja se stie. Tot ce este american si occidental este bun . Tot ce este in afara acestui cerc este impur si periculos. Natiuni si perioade istorice sunt demonizate de Cetatea Filmului.
Se stie ca a te lupta cu mass-media este din start o lupta pierduta. Dar lupta cu mass-media este doar o lupta in prezent. Ceea ce se realizeaza in Cetatea Filmului te urmareste si in prezent si in viitor. Asta este poate perversitatea maxima a mesajului. Ceea ce este scris in ziare moare a doua zi, facand loc unei alte povesti. In schimb filmele sunt nemuritoare. Si daca s-a uitat mesajul se mai face un remake pentru împrospătarea memoriei.
Am vazut in ultimul timp cateva filme bunișoare. Dar toate mi-au dat senzatia ca de fapt vroiau sa ma duca undeva unde poate eu nu vroiam sa ajung.
Am vazut " Iron Lady". Merryl Streep a jucat intradevar bine. Personajul este fantastic dar pe mine sincer m-a dezamagit profund. Daca asta a fost cu adevarat Margaret Thatchaer atunci nu a depasit conditia de fata de bacan cu viziuni cel putin ciudate.
Am vazut si "Dangerous Method" si am fost placut surprins de prestatia actritei Keira Knightley (care este preferata mea impreuna cu Natalie Portman). Dar pana la urma povestea lui Jung si Freud si ea m-a intristat. Niste frsutrati si Jung un adulter.
Nu pot neglija nici filmele : "We need to talk about Kevin" care m-a lasat masca si " Carnage" care are scene care se pot repeta oriunde intr-o familie cu copii.
Bun si filmul "The Double" care preamareste puterea KGB-ului. Or stii ei oare ceva mai bine.
Asa ca filmele sunt o mare parte din viata noastra. Dar sunt si o mare parte din manipularea noastra.
As putea spune ca cine realizeaza filmele aproape conduce lumea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu