Totalul afișărilor de pagină

marți, 14 februarie 2012

Valentine's day!

Ce rost ar avea sa avem o zi de sărbătoare străina culturii noastre si mai ales daca am avea o sărbătoare neaoș romanească in  ziua de Dragobete?
Acum doi ani am avut o discutie pe tema asta cu fostul meu sef  (pe care il consideram si prieten) si el era oripilat de tenta comerciala si de superficialitatea acestei sarbatori.
Raspunsul meu a fost putin ciudat. Dar sincer.
Spuneam ca dragostea este cel mai frumos sentiment uman si ca niciodata nu este prea mult in a-ti afirma dragostea in fata persoanei iubite. Mai cred ca dragostea are nevoie de mici impulsuri pentru a ramane in viata si asta ar trebui facut de ambii parteneri. Si mai cred ca a-ti rasfata partenerul si de a gasi ocazia in a-i spune vorbe frumoase si a-i confirma dragostea nu trebuie sa se limiteze doar la o zi pe an. Fie ea Valentine's Day sau Dragobete. Frumos ar fi sa fie in fiecare zi. Si sa traim cu sufletul mangaiat de vorbele jumatatii noastre.
Ca de aici a explodat latura mercantila a sarbatorii si toata lumea vrea sa vanda cu aceasta ocazie, asta este si ea o realitate. Ca acum se spune ca este cool, ca este trendy, ca este un must si asta este o realitate.
In a pune fata in fata importul de marketing occidental, de vanzari cu orice pret si cu orice ocazie, cu cel mai nobil sentiment uman si a-l imbraca intr-o sarbatoare si asta nu este in regula.
Ceea ce vreau sa spun este ca ar trebui sa nu avem nevoie de zile dedicate pentru a ne reafirma dragostea. Sau nu avem nevoie de retete care sa includa si factori materiali. Pur si simplu o vorba ar fi de ajuns.
Si mai ales sa sune asa: "TE IUBESC!"
Caci munca la serviciu este epuizanta, pentru ca nimeni nu mai lasa la usa problemele de la serviciu si ca de fapt din 24 de ore, dormim 8 ore, stam la serviciu 10 ore, pierdem pe drum inca 2 ore (asta nu cu zapezile astea) si cand tragem linie vedem ca intr-adevar pentru noi si pentru dragoste a ramas cam putin timp.
Si nu vreau sa fiu inteles ca Valentine's Day fiind o sarbatoare occidentala de acolo nu pot veni lucruri profunde.
Iata un exemplu care pe mine ma tulbura:

"Doamne, fa din mine unealta Pacii Tale
Acolo unde este ura s-aduc iubire,
Acolo unde este ofensa s-aduc iertare,
Acolo unde este dezbinare s-aduc unire,
Acolo unde este greseala s-aduc adevar,
Acolo unde este neincredere s-aduc credinta,
Acolo unde este disperare s-aduc speranta,
Acolo unde este intuneric s-aduc lumina ta,
Acolo unde este tristete s-aduc bucurie.
O, Stapane, nu te-am cautat atat
Spre a fi consolat... cat pentru a consola,
Spre a fi inteles... cat pentru a intelege,
Spre a fi iubit... cat pentru a iubi.
Deoarece:
Dand... primesti,
Pierzand... gasesti,
Iertand... esti iertat,
Murind... reinvii la viata eterna!"
Citatul este din Sfantul Francisc , pe numele sau Giovanni Bernardone din Asisi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu