Totalul afișărilor de pagină

marți, 26 august 2014

Drumul fara iesirie a lui Putin!

Acum 70 de ani trupele sovietice deja se instalasera in București.  Si jumatate de Europa intra in zona de influenta a URSS. Si asa a ramas pana in 1989. Cand s-a prabusit totul si fiecare a scapat cum a putut. Mai usor ar fi fost sa fie o capitulare a comunismului clara si anuntata. Dar nu! Moartea comunismului de fapt nu a fost o moarte, ci o agonie profunda pentru metamorfozarea Nomenklaturii in oameni de afaceri. S-a furat, s-a mintit, s-a inselat, s-a manipulat, a curs sange si au fost omorate iluzii si sperante. Totul pana cand noua aristocratie a pus mana pe resurse, pe capital si pe SISTEM! Sistemul nu a murit si el. A transcedat unui sistem bazat pe teroare si s-a reincarnat intr-un sistem bazat pe bani si putere.
Asta a fost povestea prin estul Europei. In schimb in maretul URSS lucrurile au fost mult mai grave. Caderea a fost mai abrupta si puterea a fost impotenta in fata noilor oligarhi. Asta pana la el. La Putin.
O tara considerata mareata, plina de resurse, cu o populatie numeroasa ranita si umilita. Partial infometata si debusolata traia in nostalgia fie a maretiei URSS, fie a maretiei tariste. Tara asta astepta un mantuitor. Cineva care sa-i redea demnitatea, maretia, indiferent de costuri. Si el a aparut in persoana lui Putin si la tot ce ii sta in spate. A facut ordine si disciplina in Rusia. A pus cu botul pe labe oligarhii. A pus cecenii la respect si nimeni nu mai misca in front la Groznii. S-a jucat cu Gruzia si a paralizat-o in 48 de ore.
Asemenea lui Hitler a vazut ca Occidentul este slab. Nu este ferm si nu trece imediat la actiune. Prefera negocierile sterile pana cand aproape totul este pierdut.
In tot rastimpul asta Putin isi vede de plan si nu mai este mult pana cand regionalizarea Ucrainei va deveni o certitudine. La fel cum o realitate este pierderea Crimeii de catre Ucraina. Inca nu stiu daca va forta si soarta Transnistriei. Cred ca da!
Deja vine toamna si Ucraina nu na reusi sa isi duca armata pana la fosta granita rasariteana cu Rusia. Daca iarna va trece si zona Donbas va ramane rusa este deja o noua certitudine. La primavara nimeni nu va mai avea chef de noi lupte, sanctiuni si mai ales toata lumea va avea nevoie de gazul rusesc intr-o iarna cu episoade de vreme extrema.
Daca va candida inca 20 de ani Putin va fi ales presedinte fara emotii si fara contracandidat. Ce i se poate opune maretiei nationale, unei situatii economice cat de cat stabile si a sfidarii Occidentului.
Odata pornit pe un drum asemanator nici Hitler nu a avut loc de intors.
Si toate astea pentru ca un neam mandru precum rusii asculta muzica de Tchaikovski, citesc Dostoyevsky, dar trag cu AKM-ul in occidentali si plang plini de emotie.
Moscova s-a vrut noul Ierusalim sau macar noul Constantinopol.
Intaistatatorul ortodoxiei in lupta cu schismaticul si ereticul catolicism cu formele rebele de protestantism sau anglicanism.
Va fi in final un Armaghedon religios.
Sau poate nu! Eu simt ca dna Merkel stie pana unde poate merge Putin. Si de aceea si predispozitia la dialog. Care nu va face decat sa amplifice senzatia de slabiciune a occidentului.
Germania a mai pierdut o data Europa in viscolul din campiile Ukrainei. O va mai pierde inca o data?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu