Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 20 august 2014

Freistaat Bayern !

In traducere libera ar insemna : Statul liber Bavaria! In traducere si in conștiința bavarezilor. Si totusi Bavaria inseamna foaarte mult in istoria Germaniei si a Europei!
Totusi ! Atat de puternica in istorie a ramas amprenta Prusiei, a lui Bismark si a kaiserului Wilhelm incat toata istoria Germaniei se reduce la atat pentru unii.
Pentru cei care nu cunosc exact istoria medievala europeana o sa incerc sa va prezint un scurt periplu bavarez incepand cu Ludovic al IV-lea (anii 1300 AD) si pana la Ludovic al II-lea (anii 1860).
Bavaria a avut in Ludovic al IV-lea un mare conducator care a modelat Europa si a avut un mare cuvant de spus si in fata habsburgilor si in fata Papei si a francezilor si a italienilor.
Casa de Wittelsbach a condus Bavaria mai bine de 700 de ani si a lasat o amprenta puternica in zona Alpilor. Si la sud si la nord si in est si in vest.
Revenind la Ludovic al IV-lea el a pus la respect casa de Habsburg cat si cea de Luxemburg, a ajutat cantoanele elvetiene sa-si gaseasca independenta, a fost imparat al Sfantului Imperiu Roman de natiune germana, a fost imparat al Italiei, a numit un Papa la Roma (antipapa) confruntand Papa de la Avignon, a fost protector al Teutonilor ( aceia din Tara Barsei ) ajutand la mutarea lor in zona Marii Baltice si vreme de aproape 50 de ani a fost "jupanul" Europei centrale.
Secolele au trecut si Bavaria a mai dat un singur imparat.
Ajungand pe vremea lui Napoleon, cel care a abolit Imperiul Roman de natiune germana, astfel incat Bavaria a ajuns regat tot sub domnia casei de Wittelsbach in 1806.
Si acum apare in scena Prusia si Ludovic al II-lea. In anul 1864 la varsta de 18 ani el devine rege al Bavariei. Un monarh absolut. La cei 1,93 m ai lui privea lumea de foarte de sus. Si mai ales isi gasea alinarea in prezenta barbatilor decat in cea a femeilor. O dovada ar fi logodna lui de fatada a durat cateva luni si prietenii lui, mai ales doctorul alaturi de care a murit.
Monarh absolut nu a ramas decat pana in anul 1866 cand a pierdut lupta impotriva Prusiei aliindu-se cu Austria. A urmat razboiul franco-prusac din 1870 si dupa acesta Bavaria a fost absorbita in Imperiul german regele devenind monarh constitutional.
Asta pana la ciudata lui moarte din 1886 cand la o zi dupa declararea lui ca "nebun" si abdicarea lui fortata a fost gasit inecat impreuna cu prietenul lui in apele lacului Starnberg.
Regele Luna reprezinta o personalitate deosebita a istoriei europene. Fara creațiile lui in ceea ce priveste castelele bavareze, turismul ar fi avut mult de suferit. Atractia numarul unu a Germaniei ramane de ani buni castelul Neuschwanstein.
Toate aceste proiecte au fost zamislite de gandirea lui. Toate au fost realizate cu materiale germane si cu forta de munca germana.
Iata o mica descriere:
""Palatul Neuschwanstein . Proiectat de Ludovic al II-lea în 1868, piatra de temelie a fost pusă la 5 sept. 1869. Construcția are poziție și elemente de castel. Din 1884 a devenit locuința preferată a lui Ludovic. Inca neterminat ar putea fi descris ca fiind o materializare in arhitectura a muzicii lui Wagner. Totul in acest castel te duce cu gandul la muzica lui Wagner. Sala de concerte de la ultimul nivel este magnifica.
Palatul Linderhof. Cel mai mic dintre cele trei palate ale lui Ludovic al II-lea, construit între 1874 și 1878. Construcția lui a fost complet terminată, iar Ludovic a locuit acolo pe perioade mai lungi. Si aici stilul baroc si rococo au o exprimare maxima. Pestera artificiala cu lacul interior si barcuta regelui totusi ne infatiseaza un rege cel putin excentric. La fel si modul in care servea masa.
Palatul Herrenchiemsee , construit pe insula Herreninsel a lacului Chiemsee. Ludovic a cumpărat insula în 1873. Construcția a început în 1878. Palatul seamănă ca măreție și stil în mod intenționat cu palatul Versailles din apropiere de Paris.La fel si gradina palatului cat si canalul care ajunge de la palat pana in lac.
Casa regală de la Schachen, o casă de lemn în stil alpin, izolată, în masivul muntos Wetterstein. La primul etaj se află „camera turcă” decorată în stil oriental. Începând de prin 1875 Ludovic al II-lea își petrecea zilele de naștere acolo singur, în mijlocul măreției munților.
În 1883 Ludovic al II-lea a cumpărat ruina castelului Falkenstein, din apropierea palatelor Neuschwanstein și Hohenschwangau. Planul de renovare a fost făcut de pictorul Christian Jank, care a prevăzut un castel gotic, conform cu tendințele de romantizare ale noului proprietar. Au existat și alte proiecte, dar cât a trăit Ludovic II nici unul nu a fost pornit.
În ultimul an al vieții sale Ludovic al II-lea l-a însărcinat pe arhitectul său Julius Hofmann cu realizarea unui palat de vară în stil chinezesc, după modelul palatului de iarnă din Beijing. Probabil că urma să fie ridicat la lacul Plansee din Tirol, dar proiectul nu a depășit stadiul de plan amănunțit.
Toate aceste construcții și proiecte au fost finanțate personal de Ludovic al II-lea, ceea ce i-a provocat deficite financiare private importante. Apanajul său se ridica la 4,2 milioane guldeni anual. Totuși a reușit ca în 1884 să aibă datorii la bănci de 7,5 milioane guldeni. În afară de asta, pentru a termina construcțiile sale, în 1887 ar mai fi trebuit încă circa 15 milioane de guldeni. După moartea sa, casa de Wittelsbach a reușit (până în anul 1902) să plătescă înapoi toate datoriile făcute de regele Ludovic al II-lea.""
A fost un admirator fanatic al regelui Soare ( Ludovic al XIV-lea) el supranumindu-se regele Luna! A incercat pana la faliment sa duca absolutismul la o noua renastere. 
Genialitatea lui nu este intrecuta decat de excentricitatea lui.
A avut in suflet un mare razboi. Era un catolic fervent si totusi si un homosexual evident. Acest lucru nu i-a dat pace si a dus in suflet o vina sfâșietoare si de aici si izolarea lui aproape totala.
A fost un mare prieten si sponsor a lui Wagner.
As putea spune fara sa ma hazardez ca nationalismul bavarez (german) care l-a propulsat si pe Hitler isi are radacinile in realizarile lui.
O mare personalitate care inca nu a fost pe deplin descifrata!
Bavaria unul din cele mai frumoase landuri ale Germaniei, daca nu cel mai frumos, sigur cel mai mare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu