Totalul afișărilor de pagină

duminică, 3 august 2014

Sfaturi pentru o calatorie in Germania 2014!

Am stat si m-am gandit ca as putea da o groaza de sfaturi care mie mi-au lipsit inaintea calatoriei in Germania. Si pe care le consider utile.
Planificati-va din timp calatoria. Faceti din timp rezervarile. Booking.com este un site serios, dar in Germania multe pensiuni sau hoteluri nu sunt pe booking. Incercati pe site-uri germane. Nu toata lumea in Germania sau Austria vorbeste engleza.
BENZINA:
Cea mai scumpa benzina este in Germania. Cu preturi la benzina CO95 de peste 1.64 euro/l . O urmeaza indeaproape Franta cu preturi de 1.6 euro/l . Austria are pretul undeva intre 1,33 euro/l si chiar si 1,64 euro/l la Shell-ul de la Nickelsdorf. Surpriza cea mare este Ungaria care are preturi de la  330 forinti/l si pana la 440 forinti/l la Lukoil din vama Nagylak. Tinand cont de cursul 1RON=141,6 forinti o sa ramaneti fara aer.
Sfatul meu = Puneti cat mai multa benzina in Ungaria. Se plateste cu cardul fara probleme. In Romania ce sa va mai povestesc.
Taxa de drum ( Vignette):
Romania o are si stiti prea bine. O are si Ungaria. Se poate achizitiona din Romania de la orice benzinarie MOL. Eu am dat pentru o luna undeva pe la 80 RON.
Austria are vignetta pentru o saptamana costa 8.50 euro.
Germania nu o are (inca). Nici Franta nu o are, dar aici autostrada este cu plata direct la intrare.
WC:
Se plateste peste tot. In Germania costa 50 centi. La fel si in Franta. In Austria tot la fel dar primesti un voucher sa iti iei cafea. In Ungaria nu prea costa, la fel si in Romania.
Drumurile:
In Romania drumurile sunt ingrozitoare. Pe drumurile nationale a fost un calvar. Se circula bara la bara si am nimerit Valea Oltului inchisa. Atentie la Dn7 intre Savarsin si Lipova. Este un semafor si se sta la coada si 45 de minute. Autostrazile A1, A3, A6 sunt OK. Din pacate incep si se termina aiurea. Centura Aradului este un calvar. La fel si drumul Arad - Nadlac. Valea Prahovei in week-end este si ea ingrozitoare.
In Ungaria drumurile sunt aproape OK. De la Nadlac la Mako drumul este stricat rau si plin de restrictii. Pe M43 se circula bine si este libera. Marea problema este apropierea de Budapesta si M0. Se lucreaza la ea si se sta la coada.
In Austria drumurile sunt aproape impecabile. Se lucreaza langa aeroportul din Viena si centura Vienei este si ea de cosmar. Mai ales in punctele de racord. Restrictie de 100 km/h in multe locuri. Sau chiar 80 km/h
Germania este in continuare regina drumurilor. Cu toate ca au introdus de ochii Europei 130 km/h pe Autobahn de fapt in zonele fara restrictie se da talpa la maxim. Asa ca stati linistiti.
Daca mergi spre Munchen pe A8 trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Sunt 2-3 santiere care fac cozi enorme si sunt restrictii. Pe bucata nelargita ( 2 benzi pe sens) se circula greu si cand ajungi in apropiere de Munchen traficul devine un calvar. La fel si in zona Stuttgart. Se largeste autostrada, sunt restrictii si cozi. A se evita traficul intre orele 7-9 si 16-20.  De fapt in zonele astea nici nu mai conteaza orarul
In general unde scrie ca urmeaza radar sau camere asa si este. Mare grija la viteza sau vine amenda acasa.
Tineti aparatul de radio deschis. Sunt informari despre STAU mereu. Exista si variante pe Bundesstrasse. Mai incete dar se circula totusi.
Hartile de GPS iGo sunt bune pentru Europa, mai putin pentru M0 in Ungaria si A1 si A6 in Romania. Nu va lasati totusi 100% pe mana GPS-ului. Puteti avea surprize!
Cu cardul se plateste oriunde. Totusi in Germania suma minima de plata cu cardul este de 10 euro in unele locuri.
Mancarea este si ea accesibila. Se poate manca cu 10 euro/persoana in superconditii si in Frantra si in Germania si in Austria. Cautati si veti gasi. In Ungaria o masa de persoana ajunge pe la 7 euro.
In Parndorf exista un impingetava cu mancare asiatica unde o farfurie de macare (cat poti tu pune in ea) costa 7,60 euro fara bautura sau 9,70 euro cu un suc. Si te saturi.
In Austria exista restaurante pe autostrada cu preturi pana in 10 euro de persoana. In rest tot ce este pe autostrada este mai scump.
In Germania, Austria si Franta exista meniuri de copii mai mici si mai ieftine cu 30%.
Cam astea au fost sfaturile mele pentru o calatorie pana in Germania (Franta) in 2014.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu