Totalul afișărilor de pagină

joi, 30 octombrie 2014

Apel catre lichele 2014!

Mai sunt cateva zile pana la Marea Revolutie din Octombrie/Noiembrie ! Fortele revolutionare vor elimina penultimul dictator cu fata umana din Romania pentru a pregati tronul urmatorului!
In acest climat de :"Eu cu cine votez, dar nu cu dracu..." mi-am adus aminte de "Apelul catre lichele" din anul 1990. Mai ales ca acum circula pe net (Facebook si email) o scrisoare a aceluiasi scriitor, de data asta adresata unui individ si nu gastii in totalitatea ei. Iata aici link-ul catre scrisoare : http://www.contributors.ro/editorial/fie-va-mila-de-noi-domnule-ponta/
Se inchide astfel un cerc de 24 de ani de mari schimbari morale in societatea romaneasca.
O mica analiza pe textul original nu strica :
Sunteti putini in mijlocul acestui popor, de vreme ce el s-a putut regasi peste noapte cu o asemenea forta si gratie; si totusi multi, daca ati putut face cu putinta, hrani si cautiona oroarea vreme de 40 de ani. Voua, acestor multi-putini, va adresez urmatoarea chemare: 
Cat adevar in aceste vorbe. Au fost putini, au ramas putini, dar intodeauna la butoane. Daca nu au fost tot ei, au venit copiii lor la butoane. Si au mai venit cativa care in loc sa insonatoseasca puterea s-au lasat si ei corputi de aceleasi apucaturi.
Lasati o respiratie mai lunga intre ultimul omagiu pe care l-ati scris, intre ultima sedinta in care v-ati exprimat entuziasmul pentru realegerea lui Ceausescu la cel de-al XIV-lea Congres si adeziunea grabita pe care ati venit sa v-o dati in zilele in care timisorenii nu terminasera sa-si ingroape mortii si in care sangele de pe bulevardul Magheru si din Piata Palatului nu se zvantase inca.
Au lasat o respiratie putin mai lunga, dar nu au putut sa nu se intoarca la ceea ce stiau ei mai bine sa fac. Sa preamareasca conducatorul iubit. Prezent sau viitor. O mare parte din pupincuristii de atunci, mai batrani cu 24 de ani, fac si acum ceea ce stiu mai bine.
Nu mai strangeti o vreme, barbateste, mana colegilor vostri si nu-i mai priviti senini in ochi. Lasati sa se intrevada o urma de sfiala in privirea voastra. Fiti o vreme stingheri.
Au fost o vreme stingheri. Maxim un an. Au inceput sa se catere la butoane sau si-au propulsat copii la butoane.
Nu mai apareti la televiziune.
Nu mai scrieti in ziare.
Nu va mai ridicati glasul decat pentru o scurta cainta, caci altfel il ridicati din nou in miciuna.
Nu au mai aparut la TV, sau in ziare. Pentru ca si-au fondat propriile televiziuni si au falimetat ziarele de renume. Au angajat marcenari ai cuvatului si ai minciunii. Care au adus populatia intr-un stadiu de tembelism cronicizat.
Lasati cuvintele sa spuna ceea ce spun; nu mai folositi o vreme vorbele “demnitate”, “libertate”, “constiinta”, “dreptate”, “popor”. Nu asasinati aceste cuvinte.
Pe langa aceste cuvinte au asasinat si Democratie, Corectitudine, Ortodoxism, Libertatea Presei, Alegeri Libere si cel mai important : AU UCIS CUVANTUL SPERANTA!!! De trait bine ce sa mai zic!
Renuntati la alibiuri morale spunandu-va ca ati facut neincetat raul ca sa puteti face din cand in cand binele.
Au renuntata la alibiurile morale, pentru ca au reusit sa schimbe moralitatea insasi.
Sa nu va fie frica, ci doar, din cand in cand, o lunga si insuportabila rusine. Cautati un parinte care si-a pierdut in zilele acestea copilul si cereti-i iertare. Intrati in noul an meditatitivi. Si aprindeti o lumanare pentru cei morti si pentru voi.
Si povestea cu lacrimile si lumanarile a durat si ea putin. La fel si podul de flori.
Iar daca veti da curs acestei chemari, veti inceta sa fiti lichele si veti primi recunostinta noastra. Va vom iubi."
Asa este. Poporul i-a iubit din nou. Si i-a ales in toate functiile eligibile posibile. Prin vot liber si democratic.
Astazi cand toata dezbaterea politica a murit si nu se asteapta decat : PE CINE MAI ARESTEAZA ASTAZI!!!, in acest climat stai si te intrebi daca oare cineva a citit "Apelul catre lichele" in 1990. Sau mai tarziu? Sau vreodata?
A schimbat el ceva in Romania? 
A ajuns el oare unde era destinat sa ajunga si a miscat vreo conștiința? A avut el o putere de purificare? A actionat ca un descantec sau ca o rugaciune de exorcizare asupra unui posedat?
S-a vrut ca acest text sa ramana in analele literaturii sau s-a crezut sincer in forta lui tamaduitoare?
Stau si ma intreb daca un catel turbat se mai poate vindeca cu vorba buna? Sau daca un animal cu spume la gura mai poate fi salvat?
El poate nu! Dar lasat in libertate in mijlocul unei comunitati ii poate afecta si pe altii. 
Asa ca unde a fost oare vaccinul? 
Doar un descantec sa fi fost de ajuns?
Si daca acum 24 de ani nu a functionat, cum o sa functioneze el astazi.
Cineva foarte destept spunea ca daca ai incercat intr-un fel si ai ratat este cea mai mare prostie sa reincerci in acelasi fel si sa te astepti sa reusesti! Este imposibil!
Si atunci de de aceasta scrisoare?
In spatele ei oare nu se ascunde de fapt o superioritate intelectuala inutila?
As asemana aceste clipe cu 29 mai 1453, cand la Hagi Sophia se discuta despre sexul ingerilor.
Toata lumea stie (poate) ce a urmat!
Asa cum am auzit recent termin spunand:
Cine nu iese acum la vot o sa iasa la defilare de 20 septembrie!!!
Sa defilati bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu