Totalul afișărilor de pagină

joi, 2 octombrie 2014

Puterea !

Ce este puterea si cine o detine de fapt?
Daca ar fi sa citim in Constitutia Romaniei lucrurile par frumoase. Ia sa ne amintim putin :
""ARTICOLUL 1 - Statul roman
(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.
(4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.
(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.
ARTICOLUL 2 - Suveranitatea
(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.
ARTICOLUL 15 - Universalitatea
(1) Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea.
ARTICOLUL 16 - Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.""
Si totusi cine are puterea in ROMANIA?
Unii zic ca Basescu. Altii zic ca serviciile. Scuze pleonasm. Unii zic ca Ponta. Altii zic ca Parlamentul. Altii zic ceva de DNA. Cred ca iarasi am comis-o.
In fine mai sunt unii care spun ceva de popor si de tarisoara noastra. Sa nu ii punem la socoteala pe populisti asadar.
PUTEREA este de fapt un balaur cu doua capete. Unul politic si altul economic. Unul fara altul nu pot exista.
Si pana in 1989 era interesant de definit puterea. Unii ziceau ca partidul ar fi puterea. Altii ziceau ca Securitatea ar fi puterea. In 1989 in schimb s-a vazut unde era puterea. In inimile zecilor de mii de romani iesiti in strada. In acele momente se simte cel mai bine unde de fapt este puterea si balaurul stie asta. Si incearca prin orice mijloace sa nu lase oamenii sa iasa in strada. Caci este pierdut. Nu poate face fata unei confruntari cu adevaratii proprietari.
Sa revenim la balaurel. Unii oameni ajung in viata intr-un moment in care au de ales. Ce vor ?
Bani obtinuti prin afaceri si posibilitatea de a cumpara oameni politici sau cum se numeste mai nou LOBBY, sau o functie in aparatul de stat sau intr-un partid asa incat sa astepta aidoma unui rapitor momentul in care cel cu bani are nevoie de asa ceva.
Dinamica rolurilor este fantastica. Multi au inceput cu bani si au dat de gustul sforariilor si a parghiilor de putere si s-au pliat pe parte politica sau guvernamentala ( fara a renunta nici un moment la afaceri) sau altii care au strans din dinti si au ciugulit sau infascat cat au putut din privilegiul functiei si apoi au devenit onesti oameni de afaceri care injura cel mai rau aparatul de stat de unde au provenit.
Revenind in actualitate stau si ma intreb :
Cine era mai puternic : Un prim-ministru sau un om de afaceri???
Daca stai sa te gandesti omul de afaceri a manjit cu bani cel putin 9 ministri de toate culoriile politice posibile din cel putin 2 guverne. Asta ar insemna ca el de fapt putea conduce Romania din umbra. NU?
Sau un sef de cabinet de prim-ministru care este milionar in euro si isi permite sa aduca o vedeta internationala sa-i cante la ureche si nu numai atat???
Sau puterea este in mana celui care aplica acum pe ultima suta de metri intelepciunea straveche a pamantului parjolit. Daca mor eu ii iau cu mine pe toti in mormant.
In toate astea unde apare poporul suveran care apare in Constitutie? Sau cu egalitatea in fata legii?
Cel mai bun furt il faci adaptand legile la nevoile tale asa incat furtul sa fie legalizat si instituționalizat.
Cine este este pestele cel mare? Si cine este pestele cel mic?
Oare cat de departe se vrea a se merge? 
Exista oare vointa in a afla adevarul pana la capat in tot ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii 25 de ani?
Eu personal nu cred asta!
Imi tot revin in minte cuvintele romane : PANEM ET CIRCENSIS!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu