Totalul afișărilor de pagină

marți, 21 octombrie 2014

Eros si Psyche 2014 !

Nu cred ca exista o poveste mai frumoasa si mai plina de invataminte decat mitul despre  Eros și Psyche .
In zilele noastre numele celor doi ar avea alte intelesuri. Sa incepem cu baiatul, adica Eros (sau Amor sau Cupidon). Ceea ce a mai ramas in toate tablourile era ca avea tolba de sageti magice cu el si arcul, dar ca si era mic de statura, dar nu tot timpul. Urmeaza si fata, adica Phyche. Sau pe intelesul actual = SUFLETUL (CONȘTIENTUL). Ce uniune frumoasa. Sufletul cu dragostea. Ciudat este ca dragostea este un baiat si constientul este o fata. Sa trecem totusi la poveste.
Psyche era mezina unei familii regale cu inca alte doua prințese, era mult mai frumoasa decat insasi Afrodita, incat si aceasta a devenit gelosa pe ea. Cum barbatii se tem si in ziua de azi de femei frumoase si destepte a ajuns in situatia incat nici un barbat nu avea curajul sa mai vorbeasca cu ea, darămite sa-i ceara mana. Cum surorile ei, care nu erau nici pe departe asa frumoase precum Psyche, s-au căsătorit  iarasi Psyche a rămas nemaritata. Ca orice tata care isi iubeste copii, regele, a consultat oracolul din Delphi. Acolo a aflat cu stupoare ca trebuie sa o duca pe un varf de munte, pe marginea unei prapastii si sa o abandoneze. Mai trebuia si sa fie imbracata in doliu. Cum sfaturile oracolului erau intodeauna urmate Phyche a ajuns pe marginea prapastiei. Un vant bland dinspre vest s-a starnit si a luat-o pe sus. Era insusi  Zephyrus , care a transportat-o pe o pajiște verde , în mijlocul careia se afla un palat , înconjurat de plantații și fântâni .
Aici locuia Eros, zeul iubirii , în ale cărui brațe Zephyrus depuse minunata povară
Aici Eros se facu invizibil si o voce o avertizeaza pe Psyche sa nu incerce sa adevarata lui infatisare. In fiecare seara, pe intuneric, venea la Psyche si o iubea nespus. Eros crestea in prezenta dragostei devenind un barbat de o frumusete aparte. Mare si frumos. Pshyche avea tot ce isi poate dori o femeie. Bogatie, viata usoara si in fiecare noapte era iubita cu mare daruire de un barbat puternic, a carui fata nu o putea vedea insa.
Poate oare curiozitatea dintr-o femeie sa stea linistita. Ziua isi primea in vizita susorile si acestea erau moarte de gelozie si invidie. Phyche inflorea si devenea din ce in ce mai frumoasa. Surorile au intrebat-o cum arata Eros? Pshyche nu a putut raspunde. Pentru ca nu isi vazuse niciodata iubitul la fata. Asa ca surorile ei i-au umplut mintea cu ideea ca de fapt Eros era un balaur fioros (asemenea oricarui barbat) si ca trebuia neaparat sa il omoare intr-o noapte. 
Cu toate ca avea tot ceea ce isi putea dori, intr-o noapte, Psyche a luat un pumnal ascutit intr-o mana si un opait in cealalta mana si s-a furisat in camera unde dormea linistit Eros dupa ce o iubise. 
In fata ochilor ei nu aparu un monstru ci o preafrumoasa faptura. Apropiindu-se de el cu mana tremurând de emotie, o picatura de ceara cazu pe umarul lui Eros. Acesta se trezi buimac si nu apuca decat sa o vada pe Psyche cu un cutit in mana indreptat asupra lui. Strapuns de o mare durere si simtindu-se tradat Eros zbura de langa Psyche parasind-o. Realizand ce greseala a facut Psyche vrea sa se sinucida si se arunca in cel mai apropiat rau. In loc sa cada in apa si sa se inece este puratata peste apa pe celalalt mal unde o astepta zeul Pan. Acesta o consoleaza si ii spune ca in cele din urma urmeaza sa se impace cu iubitul ei.
Intre timp cele doua surori ale lui Psyche dorind sa aiba aceeasi soarta ca ea, se imbraca si ele in doliu si repeta traseul lui Psyche ajungand la munte, chiar  pe marginea prapastiei. Acolo nu mai este insa Zephyr sa le salveze si ambele mor, cazand in prapastie. Aviz amatoarelor!!!
Dupa ce pleaca de la Pan, Psyche rataceste prin lume in cautarea lui Eros. In zadar. Singurul lucru care se mai intampla este ca mai imbuneaza supararea Afroditei. Eros sta ascuns, dar vegheaza asupra lui Psyche ca nici un rau sa nu i se intample.
Afrodita pare dispusa sa o ierte pe Psyche si sa-i daruiasca fericirea pierduta. O mai supune la niste probe. Trebuie sa mearga in regatul lui Hades si sa aduca de la Persefona o cutie ce contine toate farmecele frumusetii.
Se invoieste si pleaca spre regatul lui Hades. Aude o voce (a lui Eros) care o invata ce trebuie sa faca. Sa aiba banuti pentru barcagiul Charon ca taxa de trecere, sa aiba o prajiturica pentru a-l face docil pe Cerberus  si nu cumva sa deschida cutia!!! Reuseste sa ia cutia si sa ajunga in lumea oamenilor inapoi. Pe drum insa manata de o curiozitate tipic feminina deschide cutia.In loc de farmecele frumusetii un fum negru iese din cutie si ea lesina ajungand intr-o stare vecina cu moartea.
Eros care o insotea mereu ascuns privirilor muritorilor o atinge cu una din sagetile lui de aur. Intepatura o trezeste la viata pe Psyche. Eros o cearta pentru noua nebunie facuta de femeie. Daca curiozitatea nu ar mai exista cum ar putea trai femeile oare?
Primind cutia Afrodita o iarta si insusi Zeus ii acorda statut de zeita.
Sa recapitulam:
Femeile nu pot tine cont de partea rationala uneori in viata. Curiozitatea este mult prea mare!
Pentru ca Psyche sa poata ajunge zeita trebuie sa lase in urma toate pacatele pamantene, sa faca un drum initiatic in lumea lui Hades si sa se increada mereu in Eros!
Asa ca "sufletule" pana la Zeus te asteapta o groaza de incercari!
Nu uita sa ai incredere in Eros care iti este mereu alaturi chiar daca tu nu il vezi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu