Totalul afișărilor de pagină

vineri, 10 octombrie 2014

Pruncul, Petrolul si Marinarul !

In ultimul timp Petrolul tot tine capul de afis al evenimentelor din Romania. Dupa 1989 combustilul produs in Romania a avut parte de multe aventuri. A avut parte de furtul din conducte. Si ce mai furturi. Evaziune fiscala. Incadrare a motorinei in combustibil pentru cazane si vinderea ei fara taxe. Sa nu  uitam de embargoul impus Yugoslaviei. A fost raiul evazionistilor si al mafiotilor.
Odata cu privatizarea multe lucruri au disparut sau au devenit mult mai mici in amploare. Privatizarea. Si aici avem trei povesti distincte.
Prima ar fi povestea Petrom. Pe care nu o sa o spun astazi.
A doua ar fi povestea Rompetrol, fosta Petromodia, care si ea este in asteptare( in cateva zile).
Astazi o sa va vorbesc despre rafinaria Petrotel de la Ploiesti, cea care apartine rusilor de la Lukoil. Au cumparat-o pe o suma ridicol de mica. Au promis investitii de sute de milioane de euro.
Si ...
Astazi au anuntat ca nu mai pleaca din Romania. Si asta dupa ce in ultimii 5 ani sunt pe pierdere. Ce firma generoasa. Sa pierzi si tot sa pierzi!
Povestea o stie aproape toata lumea. Ceea ce nu se stie prea bine este ca exista oameni informati in tara asta (ma refer aici la Presedinte, Premier si servicii) care au cam toate datele si cam toate învârtelile finaciare ale generosilor pierzatori.
Si mai este vorba aici in primul rand de atitudine. Cand stii ca stai de vorba cu hotul, nu ai o atitudine pasivo-condescendenta. Strigi sus si tare ca stii totul. Si la o adica isi poate lua firma de la poarta si pe aici ii este drumul.
Un pisoias a vorbit asmenea unui prunc in politica externa. Petrolul este din ce in ce mai putin, dar totusi Romania mai are inca petrol, mult inca neexploatat. Si mai ramane si marinarul. Care face ce face, pare blonda la un moment dat, dar brusc se da peste  cap asemenea viteazului din poveste si are o atitudine demna si patriotica. Asta este talentul lui. Cand zici ca a murit, brusc renaste mai înflăcărat ca alta data.
Este normal ca o firma sa aiba pierdere daca materia prima pe care o cumpara este aproape de pretul final de vanzare cu amanuntul. Dar asta de fapt nu este o pierdere decat pentru cel care asteapta taxe si impozite. Adica statul roman. De fapt este o repatriere frauduloasa a profitului. Adica o alta inginerie financiara.
Aici sunt putin jignit. De ce inginerie financiara? De ce nu o terapie financiara? De ce nu o chirurgie financiara?
Adica tot inginerii sunt de vina si pentru asta? Adica economistii nu au nici o vina???
Un politician, viitor presedinte m-a rasdezamagit cu un discurs complice la un jaf national intr-un razboi deja pe fata. Un alt politician, actual presedinte m-a facut sa fiu mandru de pozitia adoptata.
Si daca dupa o Nationalizare in anii 1950 o asa zisa Privatizare intre anii 1990-2005 sa vina odata si Renationalizarea.
Renationalizarea salveaza Romania.
Ca o alta generatie de politicieni sa aiba ce privatiza (prietenii stiu de ce) si eventual o alta generatie de romani sa aiba motiv de Revolutie.
Singura solutie, inca o Revolutie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu