Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Saturnalia !

M-am tot intrebat de ce Iisus Hristos a murit in jur de 30 de ani? De asemenea m-am intrebat de ce Alexandru Macedon a murit cam pe la aceeasi varsta. Si lista ar putea continua. Traiam cu impresia ca maretia este destinata de a fi realizata pana in 30 de ani. Credeam ca daca ai trecut de aceasta varsta si "nu ai cucerit lumea" va fi aproape imposibil sa mai iesi din multime. Si asa stand in multime am inceput sa inteleg o mica parte din ceea ce mi se intampla si ce se intampla.
Si uite asa am ajuns la Saturn si la Saturnalia!
Sa incep cu Saturn pentru ca este chiar interesant.
Un an saturnian are aproximativ 30 de ani pamanteni. Asadar un ciclu de 30 este definitoriu pentru o viata sub aspect astrologic. Mai ales sub aspectul saturnian. Si de ce este Saturn asa important?
""Saturn guverneaza zodia Capricorn si casa a X-a. Planeta, numita si "Marele Invatator", reprezinta energia comprimata a disciplinei, limitarii si structurii. Ne imputerniceste in aplicarea unor obiceiuri si ne ofera dorinta si abilitatea de a deveni maturi prin trairea vietii in conformitate cu anumite reguli si paradigme. Este legata de familie si de sentimentul de securitate si traditie. Saturn are si o influenta negativa, ca toate planetele de altfel, deoarece in dorinta de a stabili standarde in functie timp si ierarhii, ne poate face teama de schimbare si inhibati, dezvoltand conservatorismul. Stabileste rutine si scopuri confortabile, asta pentru a balansa dorinta de expansiune a lui Jupiter. Aceasta este o parte din noi mai degraba refractara decat revolutionara, si ne da capacitatea de a construi structuri solide in viata care ne permit sa prosperam printr-o viata rezervata si temperata. Ambitiile si scopurile care sunt stabilite prin Saturn sunt de obicei accesibile dar cer o munca grea, inceata si de multe ori laborioasa in aplicarea de rutine si standarde. ""
Asadar Saturn sau Marele Invataor Spiritual. Un ciclu de primi 30 de ani de la nastere ne poate defini personalitatea si drumul ales in viata. Dupa acesti 30 de ani ne asteapta un nou ciclu. Un mare Invatator spiritual nu poate fi nascut decat in zodia capricorn.
Asadar daca avem un drum de urmat si de realizat ceva maret in viata asta o putem face doar in primul ciclu saturnian. Pentru ca dupa 30 de ani in viata noastra are loc o schimbare datorata inceperii unui nou ciclu saturnian, un fel de reset, sau reboot! 
Si acum ajungem si la Saturnalia si poate pe undeva iar pe la Iisus Hristos.
Ia sa vedem ce ne-a parvenit despre Saturnalia.
""Initial, Saturnalia era celebrata intr-o singura zi, pe 17 decembrie, prin sacrificii, amplasarea unui pat – numit lectisernium – in fata templului lui Saturn si dezlegarea rituala a franghiilor ce legau statuia zeului de soclu, in restul anului. Pe langa ceremoniile publice, exista o serie de serbari private si obiceiul de a face daruri celor dragi (saturnalia et sigillaria).""
Tot in perioada Saturnalia ordinea sociala era inversata. Sclavii erau serviti de catre stapanii lor. Primeau o caciula rosie (foarte asemanatoare cu cea a lui Mos Craciun) ca se fie identificati si respectati.
Saturnalia pleca de la ideea ca Saturn era un zeu agricol care traise intr-o perioada de egalitate sociala si de bunastare. Sarbatoarea dorea sa recreeze acea atmosfera de egaliatrism si bunastare. 
Mai tarziu in perioada imperiala data de 17 decembrie a fost inlocuita cu 25 decembrie (data soltitiului de iarna la romani) dies natale a lui Sol Invictus. 
Si asa cadourile si sarbatoarea a ajuns fix pe 25 decembrie. La fel si caciula rosie!
Tot de atunci ne-a ramas si expresia:
Non semper Saturnalia erunt = Saturnaliile nu dureaza vesnic!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu