Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 28 septembrie 2011

Mamaliski chiar nu face explozie?

Mai avem spirit civic in noi oare?
Poate nu dus la extrem ca in Serbia, Grecia si mai nou in Bulgaria.
Mai exista societate civila, protest responsabil? Sau la noi doar varianta exploziei controlate de Securitate se poate?
Pe sarbi ii stiam ca sunt putin mai altfel cand vine vorba de proteste si lupte de strada sau doar banale meciuri de fotbal (vezi Steaua Rosie cu Partizan). Grecii si ei mai fac un protest daca de munca nu vor sa se apuce.
Dar si bulgarii sa fie asa hotarati? Sa ne dea lectii de cat de mare poate fi exasperarea?
Cand radeau de noi si ne faceau mamaliski si tigani parca zambeam superior din coltul gurii. Acum ma simt cu gura cam inchisa.
Pai de unde atata resemnare?
Un accident de masina. Un tigan calca si omoara un bulgar. Mare lucru puteti spune. E posibil sa scape basma curata ca si in Romania. Dar NU!
Un sat intreg sare pentru a razbuna (asa cum stiu ei si nu este legal) moartea. Si tarul KIRO simte ce inseamna furia populatiei. Casa ii este arsa si trebuie sa fuga pentru a-si salva viata. Reteta este cam ca pe aici. Un tigan face avere (asa cum stiu ei sa faca) si pentru el legea nu mai conteaza. A cumparat si corupt politia si justitia locala. Este un adevarat TAR la el acasa. Nu i se poate intampla nimic. De la autoritati. In fata evidentei, oamenilor nu le-a mai ramas decat sa revina la metodele traditionale balcanice. Focul si furca. Sute de politisti mobilizati. Sute de oameni arestati. O tara intreaga in fierbere.
Sa nu intelegeti ca sunt de acord cu ceea ce se intampla. Sau ca vreau sa se intample asa ceva si pe la noi.
Vreau doar sa spun ca un stat impotent si corupt poate naste miscari de strada in fata unor ilegalitati evidente.
Ma intreb daca si pe la noi mai exista oare spirit de dreptate (nu in forma extrema) sau dorinta de a mai protesta (fara a chema cainele din spatele gardului de la Cotroceni!).
Suntem intr-un proces de supravietuire pe autopilot incat nu putem sa ne mai consumam energia chiar pe nimic. Poate doar pe la un mic si o bere (eventual si alea Moka).
Ce partide politice, ce miscari populare?! Lehamite generalizata. Poate doar DD daca promite marea si sarea sa mai aiba ceva musterii cu lautari si must si mancare pe gratis. Ca in rest doar pentru idei nu mai iese nimeni pe strada.
Ma intreb chiar si cu riscul de a blasfemia. Oare in decembrie 1989 daca Ceausescu nu organiza de buna voie mitingul de infierare din 21.12.1989 mai aveam noi Revolutie?
Am fost si el si noi manipulati si scosi in strada, excitati cu zgomote in zona de frecvente joase care trezesc animalul din noi si dupa aceea mintiti cu televizorul. Pentru victoria Revolutiei!
De la marsul din 15 noiembrie 1990 cand Bucurestiul a fost plin de oameni in strada a murit si spiritul civic in tara asta.
Resemnarea, lehamitea, dezgustul pentru tot ce inseamna politica si politicieni daca nu este finalizat cu un vot poate duce la mari tensiuni sociale. Pe fondul crizei economice oare cine mai poate asigura normalitatea intr-o tara cam bolnava?
Cei care cred ca tara asta este a lor poate nu ar trebui sa uite ca din cand in cand mamaliga chiar mai explodeaza (uneori si cu ajutor).
Si atunci sa te tii!
Si asta lasa locul liber extremismului de orice fel. Si Romania a mai trecut prin asa ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu