Totalul afișărilor de pagină

joi, 1 septembrie 2011

Saint Andrews

Sase tari au ca patron spiritual pe Sfantul Andrei.
Cinci mai de mult si una mai recent.
Cele cinci sunt Rusia, Grecia,Spania, Sicilia si Scotia iar ultima ventita in grup este Romania.
Dar ce treaba are Scotia cu Sfantul Andrei???
Si au mai pus si crucea lui pe steag?
Ciudat!
Totul si-ar gasi explicatia in localitatea St. Andrews.
Locul de nastere al golfului, al invatamantului universitar de calitate si al continuarii pastrarii credintei crestine.

Pe scurt poveste relicvelor sfantului conform Wikipedia ar fi:
Pe la anul 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moastele sfântului Andrei la Constantinopol si le așează în Biserica Apostolilor. Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850 , când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras  si le înapoiază capul sfântului Andrei. În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi  fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea Papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.
 Legatura cu Scotia incepe anul 1208. Teroarea instituita de cruciati in Constantinopol a fost mai crunta si mai salbatica decat cea a lui Mahomed al II lea ( de fapt MHMD al II-lea). Au distrus si jefuit aproape totul.
In Evul Mediu furtul relicvelor religioase era sport olimpic. Toata lumea participa la asa ceva si toti se mandreau cu furtisagurile comise. Buna parte din Europa de vest s-a umplut de relicve ( si false si adevarate ) in acele vremuri. Era o adevarata industrie procurarea de relicve. Pe langa aventurieri (gen Indiana Jones) se crease si o tagma a falsificatorilor de profesie ( a deschis drumul scolii Renasterii).
In acel an groaznic pentru Constantinopol (1208) o corabie plina cu cruciati din toata Europa se pregatea se plece din Bosfor incarcata cu comori nemaivazute dar si cu un trofeu incredibil. Capul Sfantului Andrei.
Intre marinari se aflau si doi calugari ortodoxi care incercau sa vegheze asupra sfintei relicve. Unul dintre cavaleri era un mare razboinic scotian. Mare la corp, mare la suflet. Vazand cata distrugere si cata ura au avut confratii catolici fata de ortodoxi sangele lui viking a inceput sa clocoteasca dorind sa curme nedreptatea.
In largul Meditaranei a inceput sa se imprieteneasca cu cei doi calugari. Din vorba in vorba au ajuns sa se cunoasca mai bine si sa aiba ca tel comun salvarea capului Sfantului Andrei si aducerea lui pe tarumuri scotiene.
Inainte de debarcarea la Napoli au reusit sa inlocuiasca capul sfantului cu un cap de marinar decedat pe mare.
Au pornit spre Scotia doar un grup de 10 persoane , cei doi calugari, cavalerul si suita lui.
Au debarcat in Franta si de acolo pana la Rouen au mers pe jos. S-au imbarcat intr-o corabie normanda si au ajuns doar doi oameni in largul coastelor scotiene. Restul au murit de scorbut. O puternica furtuna a facut corabia sa naufragieze pe tarmul actualei localitati St. Andrews. Calugarul si pajul cavalerului au reusit sa aduca in siguranta sfanta relicva al tarm.
Pe scurt si romantata asta ar fi povestea legaturii Sfantului Andrei cu Scotia.
Cert este faptul ca la St. Andrews s-a construit o frumoasa catedrala chiar pe tarmul unde calugarul grec a naufragiat si cel putin 100 de ani St. Andrews a fost inima crestinismului in Scotia.
Timpul a distrus si catedrala si castelul, dar legenda a ramas in continuare precum si credinta oamenilor din acele locuri.
In schimb au inventat golful si au creat o scoala de renume mondial ( da e vorba si de Will si Kate).
Stand langa ruine pe malul marii parca vezi in zare printre norii cenusii o corabie care se lupta cu valurile vietii si te intrebi daca nu ai si tu ceva de salvat?
Si-am incalecat pe o sa si v-am spus legenda asa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu