Totalul afișărilor de pagină

joi, 22 septembrie 2011

Statul asistential (existential) !

Ieri au ramas blocati sub o grinda de beton de zeci de tone doi oameni. O mare tragedie.
Acum cateva zile la sud de Bucuresti ardeau cateva hectare de vegetatie. O alta tragedie.
Putin mai demult cativa turisti au ramas pierduti prin munti. O alta tragedie.

Viata umana este cel mai important lucru si trebuie salvata cu orice costuri. Asa suna moral si normal.
Dar daca de fapt prostia si disperarea te imping spre lucruri riscante si prostesti?
Atunci doar statul trebuie sa te salveze fara sa risti nici o pedeapsa?
Este oare normal?

Sa vedem faptele cum le-am vazut eu:
Santierul podului peste calea ferata Bucuresti Obor- Fetesti. Mai exact prelungirea Soselei Doamna Ghica pana in Pantelimon. O artera vitala care ar descongestiona Soseaua Fundeni si ar crea un acces direct spre viitoarea A3 din zona Socului, Pantelimon si Balta Alba. Ce frumos suna. Santier inceput acum 8 ani, pe baza unui PUZ declarat ilegal, pe baza unui contract de executie cel putin dubios, zace acum fara paznic si fara stapan doar cu doua panouri in care si Ontanu si Oprescu se lauda ca vor finaliza aceasta lucrare. S-au platit multi bani (catre constructor) si lucrarile, pe langa ca nu sunt  conservate, au inceput sa se si degradeze. Si asta pe bani multi. Foarte multi. Si daca au vazut baietii ca atata fier zace acolo fara stapan nu au mai putut rezista tentatiei.
Au inceput sa sape sub o grinda de beton (traversa de peste pod are peste zece tone) in speranta sa scoata stelajul metalic care o sustine. Mii de kilograme de fier vechi. O avere pentru ei. Si riscuri pe masura. Dar cum mai aveau putin pana sa termine facultatea la privat au calculat gresit dimensiunile gropii. Si grinda s-a surpat peste ei prinzandu-i in propria groapa. Un al treilea a fost mai norocos si a reusit sa fuga si a sunat la 112. S-a mobilizat o intreaga armata de la SMURD, ISU, ISC, Politie, Primarie, Politia comunitara etc. Au sosit si doua automacarale de mare tonaj. Exista riscul ca grinda sa se franga in doua si sa-i omoare pe cei doi cautatori. Operatiune riscanta.
Bref. Pentru un stelaj metalic care la catar poate costa maxim 1500 de lei au fost mobilizate si consumate resurse de 50.000 euro. DA DA DA 50.000 euro. Din buzunarul tau (daca ai IP de Romania) si al meu samd.
S-au salvat doua vieti. Inestimabil
S-au cheltuit 50.000 euro. Apreciabil.
Stiti ce vor face cei doi norocosi. Intr-o saptamana, vor fi pe alt santier in cautarea altui fier vechi.
Amenda ? ZERO?
Au invatat ei ceva?
Da sa fie mai atenti! Si atat.
Cam scumpa lectia.

Un taran care nu are dupa ce bea apa, avea si el 500 mp de teren extravilan in sudul Bucurestiului. Si dupa ce nu cultivase nimic pe el ani buni si nimeni nu vroia sa-l cumpere, l-a apucat harnicia. Intr-o zi vazand cate buruieni (cat casa) i-au invadat terenul s-a gandit sa-i schimbe fata. Si a apelat la metoda stramoseasca. A dat foc. Si a plecat. Si batea si vantul. Si cum focul nu a tinut cont de limita de proprietate focul s-a extins rapid (se vad deja efectele secetei ) din cauza vegetatiei uscate. A cuprins cateva hectare bune. Si ameninta sa se extinda si spre o padure si spre casele oamenilor. Pompierii au intervenit in forta cu multe autospeciale. Alte mii de euro aruncate pe geam. Si tot asa nimeni nu a fost amendat. Si nici macar identificat faptasul. Sigur data viitoare va face la fel. O alta lectie ratata. O alta cheltuiala.

Niste tineri si tinere in blugi si slapi pleaca la munte. Urca (normal) cu telecabina si ajung la 2000 m. Soare si frumos. Aveau berea cu ei si fetele radeau încontinuu si frumos si asta ii faceau sa se simta mai macho. Si au plecat in inima muntelui. S-a inserat. Mancarea nu aveau, berea se terminase si nici haine groase sau echipament nu aveau. Noroc ca aveau telefoane mobile. Au sunat la 112. Salvamontistii si jandarmii din trei judete s-au mobilizat si i-au cautat toata noaptea. Spre dimineata i-au gasit departe de orice traseu  montan, deshidratati, inghetati si speriati. Au primit o amenda de 50 de lei de persoana. Si asta tot. Statul iar a cheltuit mii de euro. Si asta se intampla mai pe oriunde pe la munte. Sau in Bucegi, sau in Fagaras, sau in Parang, sau in Retezat.
Trei exemple recente de responsabilitate sociala. Trei exemple in care statul a reactionat corect. Dar cu ce costuri.
Si nimeni nu vrea sa inteleaga ca un stat trebuie finantat. Si nu evazionat. Sistematic. Pentru ca altfel nu poate functiona. Chiar si prost si ineficient. 112 exista si trebuie sa existe. Neplata taxelor si impozitelor duce la plecarea cate unui operator. Si uneori daca nu e nimeni la capatul al firului se poate pierde o viata.

Mai este si problema responsabilizarii oamenilor care creeaza astfel de situatii.
Una este un accident de masina cand vine SMURD-ul si eventual si un elicopter.
Dar cand pleci la furat, dai foc si lasi nesupravegheat sau urci pe munte in slapi?
Nu trebuie sa existe repercursiuni?
Eu zic ca da.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu