Totalul afișărilor de pagină

vineri, 9 septembrie 2011

S-a inecat ca tiganul la mal!

Alt proverb romanesc pe care vreau sa-l analizez.
Tare ma tem, desi multa lume e convinsa ca tiganul a traversat deja apa si rapus de efort a decedat aproape de malul opus, ca el s-a inecat deja dupa primii metrii, chiar langa malul pe unde a intrat.
Vrand sa se dea mare, fiind putin baut, a bravat si a intrat in apa rece. Fiind un expert al zborului si nicidecum al spatiului acvatic, dupa cateva incercari disperate de a sta la suprafata s-a inecat in fata asistentei stupefiate. Alt adevar ar mai fi ca nimeni nu a sarit sa-l scape. Asa ca celalalt mal pare un orizont destul de indepartat.
Pentru cei care prefera varianta cu traversatul aici as schimba proverbul si as spune ca: "s-a inecat ca romanul la mal".
Si aici am un foarte bun si recent exemplu (care ne caracterizeaza): gazonul de pe National Arena.
Platesti 240.000.000 euro pentru un stadion (la origine erau cateva scaune inconjurand campul de joaca si aici repet ca important este spatiul de joaca pentru sport iar confortul spectatorilor a crescut in timp odata cu sumele incasate si cu industria creata in jurul acestuia) si te zgarcesti la gazon ( 70.000 euro) si il mai si faci in sub-sub-antrepriza cu un geniul (malefic) al gazonului (recte fratele Oprisan). De fapt aceasta este si esenta PSD-ului: iti ia ochii cu ambalajul si dupa o mica perioada de guvernare deja intuiesti dimensiunile jafului si dezastrului.
A nu termina sau a termina cu un viciu (fie cat de mic) pune in umbra toata munca prestata si in final cand se trage linie, gustul amar tot ramane si istoria (si mass-media) consemneaza partea negativa si nu restul de 98% de efort si reusita.
Asta nu suntem noi in stare sa facem: 100% reusita, in viata, in afaceri, in educatie, in politica, in sport.
Si de ce? Sa zicem ca stim sa facem de toate si nimic perfect.
Pentru ca reusita inseamna 98% transpiratie si 2 % inspiratie. Sau ne folosim doar de transpiratie sau ne folosim doar de inspiratie.
De aceea inclin eu sa cred ca proverbul se refera la cei 2% din parcurgerea apei (tiganii fiind prin definitie foarte inclinati spre activitati creative = muzica, dans, ori fierărie ( poate mai corect "cupru-rarie") si alte activitati "artistice") si nu la restul de 98%.
Pentru cei cu 98%, tot inec la mal se numeste dar pe malul celalalt. Si aici de murit tot se moare iar necrologul va suna sec: " MORT PRIN INEC"! si atat. Nu tu lauda pentru drumul parcurs, pentru realizarile anterioare.
Din aceasta atitudine deriva si fabulosul: " MERGE SI ASA", deja un adevarat brand de tara. O alta ruda mai indepartata ar fi : " NICI O PROBLEMA", alta sintagma care mie imi da fiori. In timp asta a nascut faimoasa reclama: " Dormiti linistiti, FNI vegheaza" si chiar a vegheat cum a putut mai bine sa nu se auda nici macar Vantul.
Morala ar fi ca nu degeaba in strainatate de la nivelul invatamantului se merge pe linia unei ultra specializari, fiecare urmand a activa in domeniul pe care il cunoaste cel mai bine. Daca este cazul, nu bagi nici macar ștecherul in priza pana nu vine specialistul.
Dar unde ar mai fi farmecul romanesc, unde toata lumea se pricepe la fotbal, politica, constructii si masini?!
Unde ar mai fi specialistii care au terminat o facultate si fac cine stie ce alta meserie ( si chiar cu succes).
Unde ar mai fi blogerii din ziua actuala daca fiecare si-ar vedea de treaba.
Bine zis : "Eterna si fascinanta Romanie" este in noi si in toate cele.

Am purtat deunăzi o discutie cu cineva despre personalitate.
Si aici, eu am facut o paralela cu starile de agregare din fizica: solida, lichida, gazoasa si plasma.
Starea solida se potriveste cu o personalitate rigida si inflexibila care cu greu poate lua forma spatiului in care urmeaza a se stabili, este mereu predispusa la conflicte si este mai "rece" in relatiile interumane.
Starea lichida se potriveste cu o personalitate normala usor adaptabila spatiului in care urmeaza a se stabili, interactioneaza usor cu semenii si in general este cineva de incredere.
Starea gazoasa se potriviste cu o personalitate artistica adaptabila spatiului in care urmeaza a se stabili, dar cu tendinte de parasire a acestuia, usor instabila si nu intotdeauna te poti baza pe ea.
Si in final plasma se potriveste cu personalitatile geniale sau cele sfinte. Au alte legi si reguli de viata si interactiune.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu