Totalul afișărilor de pagină

joi, 15 septembrie 2011

Matriarhatul


Istoria inca mai pastreaza in memorie perioada cand barbatii erau si ei un accesoriu prin pestera (unde ingrijeau stalactita si stergeau de praf stalacmita sau poate mai artistic desenau pe la Altamira, Lascaux sau Coliboaia) sau bun de dat mancare la pterodactyl. Au mai ramas cateva reprezentari ale fizicului unor doamne (vezi Venus din Willendorf) si era normal ca nimeni sa nu sufle in fata lor.
Cu timpul, insa nu stiu exact ce nenorocire au provocat, Matriarh-cele au ajuns iremediabil la cratita de Cucuteni sau Gumelnita. 
Si timp de 4000 de ani nimeni nu le-a mai asezat in fruntea bucatelor. Nu tu Biblia, nu tu Qur'an-ul , nu tu Talmudul nu au mai vrut sa auda de ele doar "Si tu, mireasa, marita sa fii ca Sarra, sa te veselesti ca Rebeca, sa te inmultesti ca Rahela" si doar treburi casnice si de cresterea copiilor.
Dar astea sunt vremuri deja de mult trecute.
Acum pe unde te uiti prin TOP MANAGEMENT intalnesti aproape numai doamne. Doamne prin politica, doamne prin administratie, doamne prin diplomatie, doamne prin educatie si stiti si voi mai bine.
Recent mi-a atras atentia declaratia doamnei Andreea Paul Vass (consilier al domnului Emil Boc) :

"Acum a sosit vremea unei noi generatii, a sosit vremea femeilor democrat-liberale, a sosit vremea femeilor de fier care stiu ce trebuie facut, care stiu cum trebuie sa reaseze educatia, pornind din familie pana la scolile post doctorale"

Cand doamna Margareth Thatcher a fost PM  intre 1979-1990 UK-ul a depasit momentele de criza si un razboi cu bine. Nici un sacrificiu nu a contat. De acolo si denumirea de doamna de fier.

Eu personal nu inteleg un lucru. Bine, bine dar copilul cine sa il creasca?
Sincer nu sunt un misogin, chiar dimpotriva, admir si iubesc femeia. Indiferent de cat castiga si ce pozitie sociala are.
Dupa ce il poarta in burta 9 luni hranindu-l si traind in simbioza cu el, avand bucurii si tristeti comune, dupa ce il alapteaza inca cel putin 6 luni tinandu-l la piept si linistindu-l cu ritmul batailor inimii, copilul, caci despre el este vorba, urmeaza sa fie lasat pe mana bunicilor sau al unei bone in cel mai bun caz, daca nu lasat la cresa, pentru a se putea urma mai departe cariera?
Asta este deja o mare parte din generatia actuala de copii. Copiii unor mame prinse in tsunamiul carierei care uita ca totusi natura le-a desemnat sa nasca dar sa si educe propriile progenituri.
Si deja sunt din ce in ce mai multi tati care devin mame. O fi bine? O fi rau?
Seara cand mai apar pe acasa, de obicei nervoase, infometate si obosite, dupa o zi de sedinte, nervi si alte lucruri care merg prost (pe aici si pe aiurea) in timp ce mananca (teoretic masa de seara) intreaba si ele de scoala, lectii si ce se mai intampla prin casa si prin lume. Rabdarea este la minim si uneori se cred in mijlocul unei sedinte cu subordonati tembeli in chiar o discutie cu familia. 
Au targeturi de atins, planuri de indeplinit, bugete de respectat, incat nu pot lasa la usa problemele de la serviciu. Mai suna telefonul, mai primesc un mail pe mobil si totul se invarte in jurul jobului. 
Am devenit o lume job-o-centrista. Chiar si Soarele se invarte in jurul acestor probleme.
Da recunosc! Cred ca uneori femeile (ca si la volan) sunt mai precaute si mai corecte in ceea ce fac. Poate si mai eficiente.
Dar iar revin si mai intreb. Daca totusi exista o  nescrisa regula naturala care este incalcata? Si care a mai esuat in Istorie. 
Suntem oare dispusi sa repetem greselile trecutului.
Poate copii care cresc fara grija, atentia, mangaierea si mirosul MAMEI in preajma pierd ceva irecuperabil?
Daca devin altfel decat ar trebui sa fie? Daca frustrarile nu se vad dar lucreaza in sufletul micutilor? O sa mergem cu totii la psiholog oare???
Daca MAMA exigenta poate ii complexeaza (in acelasi timp in care le creste performanta) facand din ei copiii de nota zece, apti pentru marea performanta dar in acelasi timp avand un gol in suflet?
Vremurile se schimba. Obiceiurile se schimba. Totul se schimba.
Este oare bine de schimbat ceva care nu era stricat (fundamental)? Sau era?
Eu cred ca deja traim in MATRIARHAT.
Si daca nu este o femeie in fata, cautati de fapt in spatele fiecarui barbat important (poate este mama, sotia sau amanta).
Francezii spuneau: " Chercez la femme!"
Eu nu o caut, stiu ca este deja peste tot.
Sper sa fie bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu